Screeningul oftalmologic de la Voiniceni, un prim-pas pentru o caravană mobilă?! Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 135 Vizualizări

Screeningul oftalmologic de la Voiniceni, un prim-pas pentru o caravană mobilă?!

Cea mai frumoasă formă de parteneriat interuman este cel înfăptuit în scopul binelui colectiv. Pe baza aestei premise, Vizual Med-Vezi Bine, LIONS Club Târgu Mureș 2011 și Asociația „Speranță, Lumină și Armonie” și-au unit forțele și inițiativele pentru a realiza luni, 30 octombrie, o campanie de screening oftalmologic într-o zonă rurală situată în imediata apropiere a Municipiului Târgu Mureș, anume satul Voiniceni. Utilitatea unor astfel de campanii constă în acordarea posibilității membrilor comunității rurale de a benefica de consult oftalmologic gratuit, ceea ce elimină automat efortul financiar, dar și cel al necesității deplasării în teritoriu.

Intenția mea este să fac o caravană mobilă oftalmologică care să fie echipată cu autoreflactometru, cu aparat de măsurarea tensiunii intraoculare și aparat de făcut poze la fundul ochiului pentru a depista din timp galucomul, degenerescența maculară, afecțiuni care pot să fie tratate și să nu se ajungă la handicap vizual permanent, dacă sunt depistate din timp. Am organizat și <<Cina în întuneric>> pentru a strânge fonduri, n-am rămas cu mulți bani, dar oamenii au început să fie mai conștienți, mai sensibilizați la inițiativa mea. În măsura în care ne țin puterile, vrem să continuăm acest proiect. Sunt împotriva caravanelor optice, dar ceea ce facem noi e diferit de acele caravane, căci acelea nu sunt efectuate de medici oftalmologice, iar ramele și lentilele sunt conta cost. Eu am făcut petiții la Fondurile Superioare împotriva acestor caravane optice, dar zadarnic”, a declarat pentru cotidianul Zi de zi, Dacia Hincu, medic oftalmolog primar și președinte al Comisiei de Vedere din cadrul Asociației Lions România

50 de adulți și 31 de copii consultați

Aparaturile performante au permis desfășurarea acestui screening într-un ritm rapid și eficient, astfel încât participanții nu au fost nevoiți să aștepte un timp îndelungat pentru consultații. La finalul campaniei, au beneficiat de aceste servicii gratuite un numă de 50 de adulți și 31 de copii, cărora li s-a comunicat pe loc diagnosticul, oferindu-li-se și o fișă medicală cu datele statistice constatate. Astfel, s-au depistat o suită de cazuri de copii cu premiopie, dar și cazuri de retinopatie diabetică, suspiciuni de glaucom, angiopatii hipertensive și degenerescență maculară. Părinților li s-a recomandat utilizarea vitaminei D sub formă de spray în prevenția apariției miopiei la copii lor, dar și abordarea unei alimentații sănătoase, diminuarea timpului petrecut în fața ecranelor și consult periodic la oftalmolog.

Rame și lentile gratuite

Pe lângă aceste servicii care demonstrează empatie comunitară și un spirit solidar puternic dezvoltat, Vizual Med a venit în ajutorul persoanelor provenite din medii defavorizate, a căror potență financiară este infimă, oferindu-le rame și lentile gratuite celor care necesită acest tip de intervenție oftalmologică. Armando a fost unul dintre beneficiarii acestui gest umanitar. El a primit un set de ochelari pentru ca să-și poată desfășura în continuare activitatea educațională într-un mod cât mai calitativ și eficinent posibil.

Nu în ultimul rând, pacienții diagnosticați cu felurite suspiciuni de afecțiuni sau chiar cu afecțiuni propriu-zise au fost programate la consulații oftalmologice avansate, astfel încât activitatea a constat nu doar în identificarea problemelor, ci și în găsirea soluționărilor. „În cazul în care există aceste afecțiuni, îi dirijăm către cabinet unde vor fi consultați cu alte aparate, mai speciale, iar cu bilet de trimitere vor fi consultați în mod gratuit. Deci nu lăsăm cazurile fără tratament. Dacă sunt suspecți de galucom, trebuie să mai măsurăm tensiunea la ochi, să mai vedem examenul fundului de ochi, dar aceste consultații vor continua”, a adăugat Dacia Hincu.

 De asemenea, cei care vor veni la cabinet pentru efectuarea unor consultații aprofundate, vor beneficia de reduceri la alegerea ramelor pentru că au participat la acest screening.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE