De ce neglijăm sănătatea mintală?! Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 213 Vizualizări

De ce neglijăm sănătatea mintală?!

Știați că în România, aproximativ 18% din populație suferă de felurite tulburări ale sănătății mintale, sau că aproape 1 din 100 de decese este cauzat prin sinucidere?! Terifiant, dar adevărat, așa arată realitatea zilelor noastre transpusă în numere și statistici. În timp ce societatea noastră nu alocă încă suficientă importanță acestor afecțiuni medicale, „boala secolului” continuă să răpună alte suflete nevinovate și sensibile. În acest sens, psihologul Irina Sorescu-Vasile a inițiat vineri, 3 noiembrie, o dezbatere cu tema „Sănătate mintală- mentalitate, realitate și normalitate”, care a avut loc la Sala de conferințe a Hotelului Privo din Municipiul Târgu Mureș, evenimentul fiind realizat în colaborare cu europarlamentarul Alin Mituța, inițiator al caravanei „Cu Europa Ajungem Departe”, aflată la a III-a ediție. „Sănătatea mintală e boala care afectează cel mai mult sănătatea europenilor și de care nu vorbește nimeni și cred că e timpul să începem să vorbim mai mult despre sănătatea mintală pentru că afectează nu doar viața socială și profesională a fiecăruia, ci afecetază și economia. Au fost făcute niște studii care au relevat faptul că la nivel european în fiecare an se pierd 4% din PIB-ul european din cauza bolilor de sănătate mintală”, a declarat Alin Mituță în cadrul dezbaterii.

Obiectivul dezbaterii a fost conștientizarea gravității acestor afecțiuni și identificarea la comun a unor soluții care să prevină ca aceste numere, prezentate mai sus, să crească și mai mult decât au făcut-o deja. „Atunci când ai o durere, cel mai indicat este să te adresezi unui specialist, acel specialist îți va da soluția cea mai bună. Despre acest lucru vom discuta în această după-amiază, despre curajul de a te adresa specialiștilor, iar ceea ce îmi doresc eu personal este să facem un pas spre normalizarea discuțiilor despre sănătatea mintală”, a precizat moderatoarea evenimentului, Lacrima Balint.

Speakerii prezenți la dezbatere                                                               

 În cadrul evenimentului au fost invitați o suită de oameni de anvergură care au contribuit cu opinii și experiențe personale privind subiectul dezbaterii, aceștia au fost: Alin Mituța, europarlamentar, Laura Iacob, medic specialist psihiatru, Andrei Cotruș, psiholog, Ioana Mihăilă, medic Endocrinolog și fost Ministru al Sănătății și Gabriela Pâncă, polițistă. Evenimentul a fost alcătuit din două momente: un panel de deschidere care a constat într-un minidiscurs susținut de fiecare dintre cei cinci invitați, respectiv o sesiune de Q&A.

În România, așa cum arată lucrurile în acest moment în ceea ce privește sănătatea mintală, cred că singurul mod prin care putem să acordăm acesteia importanța cuvenită este educația. La un anumit nivel, educația o poate face specialiștii, persoanele care au ales să-și dedice cariera acestui domeniu, dar și persoanele care se îngrijesc de sănătatea lor mintală. În ceea ce îi privește pe aceștia, cred că e foarte important să vorbească deschis, să vorbească public despre acest subiect pentru că ar trebui să scăpăm de acea paradigmă conform căreia dacă mergi la psiholog ești nebun. Este foarte important să vorbim despre cum ne-ar putea ajuta un psiholog, un psihoterapeut sau un psihiatru”, au fost cuvintele Irinei Sorescu-Vasile, una dintre organizatoarele evenimentului.

În acest context, întrebarea înaintată de psihologul Andrei Cotruș prezidiului nu a fost deloc întâmplătoare: „Ar trebui să fie sănătatea mintală o problemă prioritară în România?”- a întrebat el, „Ar trebui să fie problema prioritară în România!”- am răspuns noi. Observați cum am schimbat modul de articulare al substantivului „problemă”, tocmai pentru a evidenția și mai mult gravitatea acestui subiect în conjucntura actuală.

Mădălina ROHAN

Foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE