Plan de Acțiune privind Economia Circulară pentru România Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 163 Vizualizări

Plan de Acțiune privind Economia Circulară pentru România

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu Asociația Community Links, a organizat marți, 15 noiembrie 2023, la Palatul Victoria, evenimentul la nivel înalt „Economia circulară în România”, dedicat Planului de Acțiune privind Economia Circulară pentru România (PAEC), aprobat prin HG nr. 927/5 octombrie 2023. PAEC a fost elaborat ținându-se cont de necesitatea României de a contribui la atingerea obiectivului general de neutralitate climatică până în 2050, prevăzut în Pactul Ecologic European, și completează Strategia Națională privind Economia Circulară (SNEC), adoptată în septembrie 2022.

„După ce am finalizat procesul de realizare și adoptare a Planului de acțiune și a Strategiei naționale de economie circulară, continuăm să fim activi pentru facilitarea implementării. Alături de cei 80 de participanți am discutat beneficiile și provocările economiei circulare. Dincolo de aspectele și procesele tehnice, avem o estimare clară în cifre despre potențialul acestui domeniu:  impact de 1,43 miliarde de euro, 0,5% din PIB, și crearea de 70 noi locuri de muncă la fiecare 1000 tone de deșeuri reciclate în România.”, a declarat László Borbély, Consilier de stat, Coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

În deschiderea evenimentului, Comisarul European pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, a transmis un mesaj participanților prin care a remarcat progresul României în ceea ce privește cadrul instituțional care să faciliteze tranziția la economie circulară

Perioada de după aprobarea Planului de Acțiune privind Economia Circulară va fi marcată de eforturi și transformări atât în instituțiile statului, cât și în mediul privat, pentru a se face tranziția de la o economie liniară, bazată pe producție și consum, la una circulară, în care valoarea produselor, a materialelor și a resurselor trebuie menținută cât mai mult timp posibil, iar generarea de deșeuri redusă la minimum.

La eveniment au mai luat cuvântul Sorin-Ionuț Banciu – Secretar de Stat, Ministerul Mediului, Apelor  și Pădurilor, Mihaela Frăsineanu – Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului, Shane Colgan  – Expert Economie Circulară, Agenția Europeană de Mediu, reprezentanți ai ministerelor, autorităților locale, ai companiilor, băncilor finanțatoare, asociațiilor profesionale, experți în dezvoltare durabilă.

Astfel, evenimentul „Economia circulară în România” a oferit cadrul de dezbatere privind schimbările necesare la nivel de politici publice și strategii ale companiilor pentru implementarea planului ce vizează dezvoltarea durabilă a țării și s-au dat exemple de bune practici din mai multe domenii.  

Miercuri, 15 noiembrie 2023, s-a desfășurat un training cu reprezentanți  ai ministerelor și instituțiilor de stat dedicat facilitării implementării PAEC. Trainingul s-a adresat direct membrilor nominalizați în structura de implementare a Strategiei naționale privind economia circulară și a constat în două sesiuni de instruire relevante pentru poziția și responsabilitățile participanților, pe tema implementării celor 10R și a Indicatorilor de Economie Circulară ai PAEC. Cele două sesiuni interactive au fost susținute de experți în economie circulară, cu o vastă experiență în organizarea și livrarea de seminarii și training-uri, de la Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu “Ernest Lupan”.

Evenimentul a fost organizat ca parte din acțiunile întreprinse de către Departamentul de Dezvoltare Durabilă pentru punerea în aplicare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030, vizând mai multe Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), printre care: ODD 3 Sănătate și bunăstare, ODD 6 Apă curată și sanitație, ODD 12 Consum și producție responsabile, ODD 13 privind acțiunea în domeniul schimbărilor climatice, ODD 17 referitor la parteneriatele pentru realizarea obiectivelor.

(Comunicat de presă)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE