VIDEO-FOTOREPORTAJ: Sanctuar al istoriei comunismului, la Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 183 Vizualizări

VIDEO-FOTOREPORTAJ: Sanctuar al istoriei comunismului, la Târgu Mureș

Cupola de sticlă din incinta Cetății Târgu Mureș a găzduit marți, 12 decembrie, vernisajul expoziției ”Trei decenii de memorie. Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței”. Evenimentul a fost organizat de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, organizație nonguvernamentală care administrează proiectul ”Memorialul Sighet”, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș și își propune să readucă în memoria colectivă o parte din ororile comise pe perioada regimului comunism din România.

Lipsa libertății și provocarea viitorului

Gazda evenimentului a fost Florentina Vary, directorul interimar al Centrului de Cultură și Artă Târgu Mureș, care a subliniat o realitate istorică, și anume faptul că ”e o diferență de la Cer la Pământ între libertatea pe care o avem acum și regimul comunism încă nu a avut procesul pe care îl merită, așa cum a fost cu nazismul”.

”Comunismul încă își așteaptă procesul și să fie condamnat pentru ceea ce a distrus, pentru trecutul pe care îl avem și pentru viitorul pe care sper să-l putem repara prin astfel de momente, în care aducem din trecut toată durerea și toată frustrarea și lipsa libertății pe care am trăit-o unii dintre noi și pe care ceilalți trebuie să o învățați, să știți despre ea, pentru că într-un fel ceea ce suntem astăzi suntem așa cum a fost trecutul nostru”, a afirmat Florentina Vary.

”Nu avem voie să uităm!”

În alocuțiunea sa, prof. univ. dr. Giordano Altarozzi, decanul Facultății de Științe și Litere ”Petru Maior” din cadrul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, a precizat că expoziția face parte dintr-un program de activități culturale care își propune, printre altele, ”dezvoltarea vieții culturale a orașului Târgu Mureș, a județului Mureș, și în general a României.”

”Expoziția pe care o inaugurăm astăzi este deosebit de importantă pentru că readuce în centrul atenției o pagină importantă a istoriei României și a istoriei Europei și universală deopotrivă. Perioada comunistă, acea perioadă de 40 de ani aproximativ care a marcat de fapt existența nu doar a statelor și a națiunilor cărora acel regim i-a fost indus, ci și la nivel global a schimbat o schimbare profundă de paradigme. Este o expoziție care ne aduce în atenție un aspect a ceea ce a însemnat regimul comunist, partea sa cea mai urâtă și cea mai violentă, care a reprezentat un mecanism specific prin care comunismul a fost impus în Europa de Est și care l-a caracterizat până în 1989”, a punctat prof. univ. dr. Giordano Altarozzi.

De asemenea, reprezentantul principalei universități mureșene a arătat că în România regimul comunism ”a avut un impact deosebit asupra mentalității colective, asupra modului de a fi” și continuă ”să producă efecte, sperăm din ce în ce mai puține cu trecerea timpului”, făcând apoi un îndemn către audiență: ”Nu avem voie să uităm!”.

Proiect ”care reconstituie trecutul”

Invitatul special al evenimentului a fost conf. dr. Liviu Țirău de la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, prezentat ca fiind ”unul din marii specialiști ai Școlii Clujene de Istorie în Istoria Comunismului”, care a reliefat efortul susținut depus în ultimele trei decenii pentru restituirea adevărurilor istoriei recente falsificate în anii dictaturii comuniste, demers posibil printr-o educație civică pentru o bună cunoaştere a trecutului apropiat al ţării şi al Europei de Est.

”Dincolo de grandoarea acestui Sanctuar (de la Sighetu Marmației – n.a.), și vreau să subliniez aici, se numește ”Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței”, nu este un Sanctuar al revanșei, al răzbunării, este unul care reconstituie trecutul și ne învață să nu-l repetăm. Acest Sanctuar a realizat o producție extraordinară în reconstituirea istoriei comunismului în primul rând, și nu doar din România”, a spus conf. dr. Liviu Țirău, referindu-se la proiectul derulat de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței.

”Peste 115 volume s-au publicat până astăzi. Există zeci de mii de ore de înregistrări și de asemenea s-au construit, elaborat, scris, fotografiat și cele din urmă dăruite vizitatorilor, nu mai puțin de 87 de încăperi cu expoziții specifice”, a prezentat conf. dr. Liviu Țirău proiectul ”Memorialul Sighet”, care și-a încheiat discursul îndemnându-i pe cei prezenți să viziteze Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației.

Expoziția poate fi vizitată până în data de 22 decembrie.

Text și foto/video: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE