Sărbătorim cultura în omagiul „Luceafărului poeziei românești” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 84 Vizualizări

Sărbătorim cultura în omagiul „Luceafărului poeziei românești”

Cultura este oglinda prosperității uneii națiuni, iar astăzi ne privim cu mândrie în această oglindă, recunoscând contribuția semnificativă a artiștilor, scriitorilor, muzicienilor și creatorilor care au îmbogățit tezaurul cultural românesc, oferind țării noastre un statut identitar. Într-o țară în care arta și literatura au fost mereu înfloritoare, această zi reprezintă un tribut adus geniilor care au sculptat și conturat un popor ales, poporul român.

Ziua Culturii Naționale în România, sărbătorită anual în data de 15 ianuarie, este o oportunitate de a celebra excelența artistică în toate formele ei, de la creațiile literare autentice, la manifestările plastice și expresive sau interpretările muzicale impresionante, toate contribuind la paleta culturală vibrată a țării noastre, căci fiecare pagină de istorie, fiecare notă muzicală și fiecare pictură spune o poveste aparte despre spiritul nostru creativ, despre cum am evoluat și am rămas fideli valorilor noastre fundamentale.

La această dată, se întâmplă să coincidă și un alt eveniment marcant pentru cultura țării noastre, căci în această zi, acum mai bine de un veac și jumătate, se năștea cel care avea să devină geniul poeziei romantice românești, Mihai Eminescu, această zi devenind astfel o oportunitate de a comemora nu doar cultura în ansamblul ei, ci și una dintre cele mai importante figuri literare ale istoriei românești.

Cel consacrat drept „Luceafărul poeziei românești”, reprezintă una dintre cele mai de seamă personalități ale literaturii noastre, căci prin poeziile sale, Eminescu a transformat limba română într-un instrument de expresie sublim. Poeziile sale, inspirate din cele mai sincere sentimente de afectivitate, din istorii ale unui neam viteaz, din meditații filosofice pe tema timpului și a neputinței umane, sau pur și simplu din momentele spontane ale fanteziei creatoare, constituie azi cel mai veritabil cumul de opere lirice românești, a căror renume au propulsat țara noastră pe scara excelenței literare internaționale.

Astăzi, în zi de sărbătoare, să ne bucurăm de frumusețea și diversitatea culturii românești, să aplaudăm talentul și pasiunea creatorilor noștrii, și să ne angajăm să păstrăm și să promovăm această moștenire neprețuită pentru generațiile viitoare. Cu inimile pline de recunoștință și inspirație, să sărbătorim cu bucurie Ziua Culturii Naționale în România!

Mădălina ROHAN

Sursa foto: Radio România Cultural

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE