Home / Sanatate / Medicii avertizează: “Domnilor guvernanți, exodul medicilor va reîncepe!”

Medicii avertizează: “Domnilor guvernanți, exodul medicilor va reîncepe!”

Distribuie

În urma protestelor inițiate în data de 16 ianuarie de asociațiile reprezentative naționale ale medicilor de familie (Societatea Națională de Medicina Familiei – SNMF, Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie – UPIMF și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie – FNPMF) precum si ale medicilor din ambulatoriul de specialitate (Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator – APMA) survenite din cauza deciziei neașteptate a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a amputa valoarea punctelor pentru finanțarea cabinetelor medicale, publicată în transparență decizională la începutul acestei luni, a avut loc o serie de negocieri între cele două entități medicale, desfășurată joi, 18 ianuarie.

Cu toate acestea, hotărârile la care s-au ajuns nu sunt mulțumitoare pentru inițiatorii protestelor, fiind considerate drept un „armistițiu temporar”, ci nu o soluționare durabilă și eficientă. „Solicităm responsabilitate deplină din partea guvernanților, ne dorim un cadru legislativ stabil, ne dorim predictibilitate! Vrem să fim lăsați să ne îngrijim pacienții, nu să fim obligați să ne mobilizăm la proteste! Totuși, dacă până la 1 iulie 2024 nu veți fi găsit soluții să creșteți finanțarea pentru ambulatoriul de specialitate și pentru medicina de familie, din acea zi în România nu va mai exista un sistem de asigurări de sănătate!”, este mesajul clar și răspicat al asociațiilor care reprezintă național cele două sectoare medicale, asumate de către medicii președinți: Dr. Cosmin Alexandrescu, Președinte APMA, Dr. Angela Mazdrag Președinte UPIMF,Dr. Luminița Zane Președinte FNPMF, Dr. Dina Mergeani Președinte SNMF.

Aceeași medici au subliniat problema gravă a deficitului de personal medical al segmentului prespital și a impactului semnificativ pe care acest fapt îl are asupra comunității medicale: “Domnilor guvernanți, exodul medicilor va reîncepe! Deficitul de medici existent deja se va agrava iar șocul îl vor resimți votanții dumneavoastră! Pacienții din România au nevoie de acces la toate segmentele de îngrijire, în funcție de nevoile lor, nu poate fi gândit un sistem sanitar funcțional fără o bază solidă: medicina de familie și ambulatoriul de specialitate”.

Mădălina ROHAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Statistică epidemiologică pe județ, oferită de DSP Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.