Interviu cu Sonia Crăciun, premiul I la Concursul de muzică pentru tineret în Elveția Interviu
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 447 Vizualizări

Interviu cu Sonia Crăciun, premiul I la Concursul de muzică pentru tineret în Elveția

Sonia Crăciun a descoperit pianul la o vârstă fragedă, iar intuiţia sa muzicală i-a fost recunoscută odată cu începerea cursurilor la Colegiul Național de Artă din Târgu Mureș. În ziua de 27 ianuarie a participat în Elveția, la concursul EMS Schiers Jugendmusikwettbewerb, unde a obținut Premiul I absolut, cu felicitările juriului, singurul premiu acordat la categoria ei la pian. Felicitări și părinților care fac toate eforturile să o susțină, felicitări profesorului, un mentor în adevăratul sens al cuvântului, un pedagog organizat cu o etică a muncii şi un om care iubeşte muzica. Mai multe detalii într-un scurt interviu cu tânăra pianistă.

Sonia, pentru început, să ne spui, te rog, câteva cuvinte despre tine.

Sunt elevă în clasa a XI- a la Colegiul Național de Artă Târgu Mureș la clasa prof. Andrada Badi și în paralel studentă în anul 1 la conservatorul Stella Vorarlberg Privathochschule für Musik la clasa prof. Anna Adamik, orașul Feldkirch, Austria.

Nu cred că e ușor…

E destul de complicat.. încerc să mă duc cât mai des , dar mă duc de obicei când am o competiție sau un recital sau doar pentru a face ore cu profesorii de acolo. În primii doi ani am ales să fac practică, iar materiile teoretice le-am lasat pentru ultimii doi ani când voi fi acolo deja.

Când ai început să prinzi gust pentru pian?

Am început de la vârsta de 6 ani să studiez pianul cu doamna profesoară Carmen Mihăescu și pot să spun că mi-a plăcut de la început, mai puțin partea care implică studiul și munca, dar de-a lungul anilor am început să dezvolt cu adevărat o pasiune pentru tot ceea ce înseamnă pian și muzica clasică, în general. Am început să lucrez și să studiez din plăcere.

Ce compozitor îți place cel mai mult?

E foarte greu de ales, dar Sergei Rachmaninov este unul din preferații mei, dar sunt mai mulți desigur.

34 de tineri au  participat la concursul de muzică pentru tineret din acest an, organizat de EMS Schiers și Universitatea Privată de Muzică Stella Vorarlbergunde, în ziua de 27 ianuarie. Ai participat și tu și ai câștigat premiul 1. Cum te simți?

Acesta a fost al doilea concurs în afara țării pentru mine și pot să spun că a fost o provocare, nu știam cum mă voi clasa între ceilalți concurenți care erau cu toții de la școli de top din Austria și Elveția. Am pregătit două lucrări, un studiu transcedental de Franz Liszt și Pavana din suita nr.2 de George Enescu, program cu care am reușit să impresionez juriul atât în prima etapă, cât și în finala concursului, lucru care mă bucură enorm.

Câte ore exersezi? Așa cum spunea George Enescu:”Muzica nu este, cum crede atâta lume, numai visare și distracție. E muncă, muncă grea, dar și imens de binecuvantată”.

Depinde de perioadă, de zi … având și ore la școală e destul de greu să studiezi cât ai vrea, de aceea trebuie să fi foarte focusat pe ce ai de făcut în puținul timp pe care îl ai la dispoziție, profit de weekend-uri ca să studiez cât de mult.

Ce sfat ai da cuiva care cochetează cu ideea de a se apuca să studieze pianul?

Să meargă înainte cu ideea, pentru că deși poate deveni dificil câteodată, chiar frustrant uneori, într-un fel aparte, muzica îți mâingâie sufletul. Cel puțin așa e la mine.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE