Boom de investiții pentru sărmășeni. 80% din bugetul actual al orașului, alocat dezvoltării Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 405 Vizualizări

Boom de investiții pentru sărmășeni. 80% din bugetul actual al orașului, alocat dezvoltării

Bugetul orașului Sărmașu a fost votat în unanimitate și adoptat luni, 12 februarie, în cadrul unei ședințe extraordinare organizată la primăria localității, la care s-au întrunit consilierii locali și primarul orașului spre a dezbate o serie de aspecte politice, printre care și strategiile de implementare ale proiectelor viitoare, menite să contribuie la dezvoltarea armonioasă a comunității și a zonei urbanistice din Sărmașu.

77.776.000 lei, bugetul orașului Sărmașu pentru anul 2024

În cadrul  ședinței, a fost precizată valoarea bugetului pentru anul curent, fondurile pe baza cărora s-a constituit suma finală a bugetului, dar și cum vor fi repartizate aceste sume la categoriile de  dezvoltare, respectiv funcționare: „Bugetul local pe anul 2024 al orașului Sărmașu este un buget în suma de 77.776.000 lei la venituri și 78.276.000 la cheltuieli, cu un deficit de 500.000 care va fi acoperit din  excedentul anului următor, așa cum s-a stabilit prin acea hotărâre de consiliu inițiată la începutul anului 2024. Indicatorii care au stat la baza fundamentării bugetului au fost decizia Administrației Finanțelor Publice Mureș, prin care s-au alocat sume din cote defalcate pe TVA și din cote defalcate pe venituri, care prezintă sume de 7% din totalul de venituri, la hotărârea Consiliului Județean nr. 1/ 15.01.2024, prin care au fost aprobate și repartizate sume defalcate la dispoziția Consiliului Județean. Ponderea mare în venituri sunt fonduri europene în proporție de 62%, adică suma de 36.165.000 lei pentru proiecte, pentru care sunt semnate contracte de finanțare pe PNRR, 11.179.000 lei pentru proiecte pe fonduri europene. În 2023  gradul de încasare a impozitelor și taxelor locale a crescut cu aproximativ 14%. Ne dorim ca la capitolul venituri să ne realizăm prognoza prevăzută în buget și să încasăm într-un grad cât mai ridicat pentru a ne putea realiza cheltuielile. Anul acesta, pentru a atrage și a implementa proiectele din fonduri europene și din PNRR, suntem nevoiți ca o sumă consistentă  din bugetul local să o alocăm pentru implementarea acestor proiecte, motiv pentru care nu am putut face mărire de cheltuieli pentru personal, nu am putut nici să alocăm niște sume importante la menținerea viabilității drumurilor de pe satele mai retrase”, a precizat primarul orașului, Valer Botezan.

Oglindirea cheltuielilor în investiții de anvergură

Conform informațiilor furnizate de  primarul orașului, o pondere semnificativă din totalul cheltuielilor este alocată secțiunii de investiții pentru dezvoltarea orașului, mai exact 80%, în timp ce restul bugetului alocat cheltuielilor a fost repartizat astfel: 8%- cheltuieli de personal, 7%- bunuri și servicii, 2%– asistență socială.  Valer Botezan a precizat că investițiile se pretează mai multor sectoare din societate, de la administrație, la social, învățământ ș.a.m.d. „De când am preluat funcția de primar, am insistat pe elaborarea strategiei de dezvoltare și pe identificarea soluțiilor de finanțare externă, pentru că bugetul local nu ar putea susține proiecte majore. Din fericire, au venit proiecte naționale și proiecte europene, PNRR și Anghel Saligny pe care am făcut tot posibilul să le accesez. De la an la an, bugetul Sărmașului la categoria investiții a crescut. Nu puteam renunța la niciun proiect pe PNRR, nu puteam nici să nu ne asumăm atragerea acestor fonduri care sunt în concordanță cu strategia de dezvoltarea a localității pentru 2021-2027 și cu viziunea noastră. Ne dorim ca în anul 2027, Sărmașu să fie un oraș atractiv pentru tineri, să fie un oraș orientat spre economie competitivă, un oraș incluziv, digital, cu educație modernă și mai aproape de cetățeni”, a adăugat primarul orașului.

Concret, principalele proiecte care se urmăresc a fi implementate în acest nou an și care sunt finanțate din fonduri externe sunt: construirea unui centru comunitar integrat; construirea de locuințe pentru medici și profesori; finalizarea unui centru recreativ care are ca scop refacerea capacității de muncă și petrecerea timpului liber într-un mod recreativ atât al tinerilor, cât și al persoanelor vârstnice; extinderea rețelei de canalizare, despre care primarul orașului a precizat că încă nu a fost semnat contractul de finanțare, dar există deja documentațiile de avizare și se dorește ca până în luna iunie a acestui an  să se semneze contractul de finanțare, iar până în septembrie să se semneze contractul de lucrări pentru a asigura racordarea la rețeaua de canalizare a unui număr de aproximativ 1000 de gospodări aferente satelor Balda, Sărmășel, Sărmăsel-Gară; modernizarea iluminatului public prin montarea de lămpi cu telegestiune; eficientizarea energetică a clădirii vechiului cinematograf din centrul orașului; lucrări de asfaltare în centrul localității; renovarea energetică a tuturor blocurilor pentru reducerea costurilor de întreținere, dar și pentru îmbunătățirea aspectului urbanistic din zona; digitalizarea administrației locale prin implementarea unor module informatice în așa fel încât cetățenii să acceseze mai ușor secțiunile de eliberare a documentelor din primărie; achiziționarea de mobilier public inteligent; implementarea unui sistem de supraveghere video a domeniului public pentru creșterea siguranței cetățenilor; achiziționarea a două autobuze electrice care să asigure un serviciu public de transport local intra-localități; dotarea tuturor sălilor de clasă cu mobilier, cu table inteligente și cu componente de informatizare; modernizarea stației de epurare; modernizarea și asfaltarea unui drum de legătură, care va scurta drumul spre Cluj-Napoca (2700 de metri de drum), în valoare de 5.488.000 de lei (proiect obținut prin programul național Anghel Saligny); construirea mai multor  stații de încărcare pentru vehiculele electrice. În ceea ce privește proiectele finanțate din bugetul local, primarul a amintit: actualizarea planului de urbanism general; construirea unei capele  la Sărmășel-Gară; alocarea sumei de 100.000 lei pentru achiziție piatră în vederea menținerii viabilității unor drumuri din zone mai izolate, respectiv alocarea sumei de 50.000 lei pentru evenimentele culturale care vor avea loc  cu ocazia Zilelor Orașului Sărmașu.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE