Mureșenii beneficiază de consultații medicale și ecografii gratuite. Detalii într-un interviu cu prof. dr. Simona Gurzu Interviu
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 3895 Vizualizări

Mureșenii beneficiază de consultații medicale și ecografii gratuite. Detalii într-un interviu cu prof. dr. Simona Gurzu

Târgu Mureș va găzdui o campanie pentru educație și prevenție în cadrul căreia toți participanții vor putea beneficia de consultații în mod gratuit. La Sala Polivalentă vor funcționa 60 de cabinete de consultații acoperind peste 30 de specialități medicale. Când și cum ne putem programa?! cine sunt pilonii acestui maraton de voluntariat?! aflăm într-un scurt interviu cu Simona Gurzu, profesor universitar la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, coordonator spital ambulant în cadrul campaniei „Din grijă pentru tine”.


Pentru început, să ne spuneți câteva cuvinte despre dvs.
Sunt Simona Gurzu, profesor universitar la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, șef Serviciul Clinic de Anatomie patologică, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și membru corespondent al Academiei de Științe Medicale din România. De-a lungul celor peste 15 ani de activitate medicală și academică, m-am implicat, pe lângă activitatea didactică și clinică, în numeroase proiecte de cercetare științifică, cât și în proiecte sociale și de voluntariat. În acest spirit, am acceptat cu entuziasm să coordonez spitalul mobil care va funcționa în cadrul proiectului „Din grijă pentru tine” la Sala Polivalentă din Târgu Mureș, în perioada 10-12 martie 2024.

Ce este „Din grijă pentru tine”? Care sunt valorile și principiile pe care s-a clădit această campanie?
Proiectul „Din grijă pentru tine” face parte din campania națională „Împreună pentru oameni”. Este o campanie de educație medicală și asistență socială care include numeroase activități: seminarii de educație și antiadicții în școli, programe de ajutorare a copiilor din medii defavorizate, împărțirea de pachete de alimente și produse de igienă pentru persoanele cu venituri modeste etc. În Târgu Mureș, campania va debuta cu crosul caritabil „Alergăm împreună pentru mama”. Acesta va avea loc în data de 3 martie 2024, în centrul orașului, în Piața Trandafirilor, iar fondurile obținute vor fi direcționate către Casa ADRA, un proiect de ajutorare a victimelor violenței domestice. În data de 8 martie, peste 100 de tineri vor fi implicați în oferirea de flori doamnelor și domișoarelor din orașul nostru, împreună cu flyere de promovare a proiectului anterior amintit. Campania „Împreună pentru oameni” este clădită pe generozitatea a peste 300 de voluntari, care își vor dedica timpul și energia pentru a oferi suport persoanelor care au nevoie de ajutor. Proiectul „Din grijă pentru tine”, parte a acestei campanii, se adresează mai ales nevoilor de ordin medical și se va realiza cu participarea a peste 150 de medici, cărora li se alătură studenți la Medicină, asistente medicale, kinetoterapeuți și clerici. În cadrul acestui proiect, la Sala Polivalentă din Târgu Mureș, va funcționa, în perioada 10-12 martie, orele 10-18, un spital mobil în cadrul căruia se vor oferi consultații gratuite.

Cine sunt pilonii acestei campanii?
Proiectul „Din grijă pentru tine” este inițiat de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România și Asociația studențească AMICUS Târgu Mureș, în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Mureș, Instituția Prefectului – Județul Mureș, Ministerul Sănătății, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Spitalul Clinic Județean Mureș, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, Spitalul Oncologic Medex, Agenția Națională Antidrog și Inspectoratul Județean Școlar Mureș. Acestora li se alătură numeroși alți parteneri și sponsori.

Cum au răspuns medicii chemării la acest maraton de voluntariat?
Orașul Târgu Mureș este cunoscut ca un centru medical și academic. Este ceea ce definește identitatea orașului. În acest context, colegii noștri, atât medici cât și restul cadrelor medicale și para-medicale, au dovedit, cum o fac zilnic, o deosebită sensibilitate față de suferința umană, oferindu-se să consulte gratuit și să se implice în realizarea acestui proiect. Am fost impresionată de mobilizarea cadrelor medicale, multe oferindu-se din proprie inițiativă să ajute pe cei ce au nevoie de ei. În prezent, dispunem de aparatură medicală oferită de medici, Biserica Adeventistă și sponsori, precum și personal voluntar pentru 60 de cabinete de consultații gratuite acoperind peste 30 de specialități medicale.

Când și cum se pot programa mureșenii? Trebuie să prezinte carnetul de sănătate?
Începând cu data de 27 februarie 2024, ora 10, programarea pacienților se va putea face online pe platforma de înscriere www.dingrijapentrutine.ro/mures. Persoanele care nu pot accesa plaforma se pot programa la numărul de telefon 0376.50.60.70, din 27 februarie până în 12 martie, între orele 10-18, exceptând zilele de sâmbătă. Pentru buna desfășurare a activității medicale și garanatarea unui loc la consultație este absolut necesară programarea în prealabil. Programările se fac pe baza CNP-ului, iar la consultații, pacienții se vor prezenta, cu un act de identitate, cu cel puțin jumătate de oră înainte de ora programată. Nu este necesar cardul de sănătate, nici biletul de trimitere sau asigurarea medicală. Consultațiile sunt gratuite. Precizare: dacă locurile pentru consultație apar ocupate online, nu are rost să telefonați deoarece cel care răspunde la telefon utilizează aceeași platformă! Recomandăm programarea cât mai rapidă deoarece regula este „primul venit, primul servit”.

De câte consultații poate beneficia un pacient?
Un pacient poate beneficia de maxim două consultații, cu condiția de a se fi programat în prealabil la amândouă. În cazul în care se dorește programare la două consultații, este recomandat ca acestea să fie programate la interval de cel puțin 40 de minute între ele.

Câteva cuvinte despre campania „Împreună pentru oameni”.
Campania „Împreună pentru oameni” este la a 17-a ediție, celelalte ediții desfășurându-se în București, Iași, Botoșani, Timișoara, Cluj-Napoca etc. Următoarele ediții includ orașele Arad, Buzău dar și alte centre urbane.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE