Mureș: Proteste ale sindicaliştilor de la Solidaritatea Sanitară. „Depunem multă muncă, dar nimeni nu pare să observe” Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 418 Vizualizări

Mureș: Proteste ale sindicaliştilor de la Solidaritatea Sanitară. „Depunem multă muncă, dar nimeni nu pare să observe”

Federația „Solidaritate Sanitară” a pichetat joi, 29 februarie, mai multe unități sanitare din întreaga țară, în intervalul orar 12:00-12:30, în timpul pauzei de masă, angajații din domeniu fiind nemulțumiți, în principal, de oferta salarială considerată „insuficientă” a Guvernului. Acest protest este „un alt semnal de avertizare a guvernanților, o repetiție pentru grevă, care indică apropierea momentului declanșării grevei generale”, declară reprezentanții federației.

Astfel, joi, 29 februarie, în intervalul orar anterior menționat, angajații din unitățile sanitare publice din toată România, incluzându-i și pe cei din județul Mureș, au susținut revendicările Federației „Solidaritate Sanitară” care au drept referință de bază respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale cu inflația, solicitând o creștere a veniturilor salariale reale (a puterii de cumpărare a acestora) și necesitatea unei distribuții echitabile a creșterilor salariale, care să includă creșterea proporțională a recompensei salariale pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal și al vieții de familie pe care-l fac angajații lucrând în ture și în zilele libere/de sărbători legale.

„S-a produs o mare discriminare în ceea ce ne privește”

În județul Mureș au fost pichetate sediile Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Municipal din Târnăveni. La protest au participat inclusiv membrii de sindicat aflați în zi liberă.

După pichetările de joi, federația urmează să organizeze un miting de amploare în București, urmând ca în data de luni, 11 martie, să fie demarate procedurile pentru grevă cu întreruperea activității, așa cum „promiteau” sindicaliștii. Toate acestea, însă, depind și de poziția celorlalte sindicate din sistemul medical, toate acestea pentru că este nevoie ca 50+1 dintre angajați să semneze pentru grevă, a precizat liderul județean al Sindicatului „Solidaritatea”, Felicia Lirca.

Nu suntem mulțumiți de oferta pe care ne-a făcut-o Guvernul, respectiv 15% majorare salarială, la ultima discuție de negociere. Între timp, au fost lansate tot soiul de zvonuri că majorarea va fi mai mare dar, desigur, până nu suntem invitați la masa negocierilor și nu se semnează un acord scris, continuăm pentru că nu avem încredere că se vor acorda majorările la nivelul pe care l-am solicitat noi. Noi cerem cel puțin 25% creștere pentru că inflația în ultimii 2 ani este aproape de 25%”, spune aceasta.

Trăiesc în 2024, nu în decembrie 2018, anul în care au fost raportate toate sporurile noastre, plata gărzilor, dar în principiu, sunt aici pentru că s-a produs o mare discriminare în ceea ce ne privește. Faptul că nu mai avem dreptul la indemnizația de hrană și nu mai avem drepturi la vouchere de vacanță, lucru care, chiar dacă avem salariul mai mare, sunt niște drepturi care ne-au fost luate fără vreo explicație sau argument. Iarăși, sunt aici pentru că orele noastre de gardă nu sunt considerate vechime, gărzi care nu sunt nici puține și nici ușoare mai ales în spitalul acesta. Dacă nici de data aceasta nu vom fi băgați în seamă, eu personal voi merge până la blocarea activității”, a declarat medicul primar ATI, Bogdan Lăzescu.

„Depunem multă muncă, dar nimeni nu pare să o observe”

Protestăm pentru tot ceea ce Sindicatul Solidaritatea încearcă să obțină. Adică, mărirea salariului de bază, la toate categoriile de personal medical, raportarea sporurilor și a indemnizației de hrană la nivelul salarizării, pentru îmbunătățirea actului medical etc. Trebuie să ieșim cât mai mulți afară și să ne spunem nemulțumirile. Nu se poate ca un angajat al sistemului de sănătate să primească același salariu precum un muncitor care lucrează într-o fabrică mecanizată. Vorbim aici de o inegalitate colosală. Depunem multă muncă, dar nimeni nu pare să o observe”, a adăugat o protestatară.

Reiterăm că acțiunile de protest organizate de Federația ”Solidaritatea Sanitară” în ultima lună au fost determinate de oferta insuficientă a guvernului, făcută la întâlnirea comună cu cele două federații reprezentative din Sănătate din 25 ian. 2024, respectiv o creștere a anvelopei salariilor de bază cu 20% pentru anul 2024, ce are drept corespondent o creștere a veniturilor salariale cu cca. 13,5%. Federația ”Solidaritatea Sanitară” a demonstrat în toată această perioadă că oferta guvernului presupune de fapt o creștere medie a veniturilor angajaților care nu acoperă nivelul inflației nici măcar din ultimii 2 ani (23,59%), această politică de salarizare continuând și în anul 2024 scăderea puterii de cumpărare a profesioniștilor din sănătate. De asemenea, protestele sunt motivate și de refuzul guvernanților de a onora angajamentele asumate față de reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” în anul anterior, cel mai important fiind adoptarea unei noi legi a salarizării, în forma negociată cu partenerii sociali”, au transmis reprezentanții Federației „Solidaritate Sanitară”.

 Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE