Capodopera arhitecturală a Târgu Mureșului reabilitată și (re)inaugurată Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1852 Vizualizări

Capodopera arhitecturală a Târgu Mureșului reabilitată și (re)inaugurată

Monument-emblemă al Municipiului Târgu Mureș, Palatul Culturii, a fost reabilitat în proporții semnificative printr-un proiect susținut de Consiliul Județean Mureș, intitulat „Reabilitarea Palatului Culturii”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, care s-a finalizat cu mai bine de un an înaintea termenului-limită de implementare, fapt ce demonstrează un puternic interes al auorităților locale pentru edificiile istorice autohtone. Proiectul a întrunit o valoare totală de 10.918.428,75 lei, dintre care mai mult de jumătate, anume 6.076.895,95 lei, a constituit finanțare nerambursabilă.

 Proiectul a debutat în data de 14 iunie 2017 și avea ca termen de finalizare data de 31 martie 2025. Proiectul a vizat în principal creșterea importanței turismului în vederea creșterii economice a județului prin valorificarea potențialului turistic autohton. „Acum șapte ani am semnat un contract, lucrurile au evoluat și am ajuns la acest stadiu. Dacă vorbim despre acest monument, care este un monument istoric clasificat de categoria A, a noi, la nivel regional, problema existenței monumentelor este o problemă reală, ele sunt gestionate și de stat. În orice strategie de dezvoltare, se găsește ca o prioritate și conservarea, reabilitarea și punerea în valoare a acestor obiective. Pentru intervenția asupra acestor obiective, sunt necesare fonduri, ele nu prea există, dar dacă la foarte multe monumente nu intervi, s-ar putea ca până cauți banii să ajungi să nu mai ai monumentul respectiv. Suntem în situația ca această lucrare de reabilitare să fie o lucrare care este vizibilă și cred că Palatul Culturii este ceea ce trebuia să fie, și-a recăpătat scopul pentru care a fost edificată acum o sută și ceva de ani, lucru care era și o datorie, dar nu se face prea ușor, dar domul președinte de consiliu știe cum să găsească banii”, a arătat Simion Crețu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Festivitatea de inaugurare

Inaugurarea Palatului Culturii reabilitat a avut loc joi, 29 februarie,  în Sala Oglinzilor a forului cultural, unde s-au întrunit o seamă de iubitori ai culturii, oficialități, spectatori, spre a celebra valoarea incontestabilă a culturii în devenirea societății. Evenimentul inaugural a fost întregit printr-un concert festiv susținut de Filarmonica de Stat Târgu Mureș, dirijat de către Moritz Gnann, în acompaniamentul pianistului ucrainean Roman Fediurko. „În urmă cu aproape șapte ani, tot aici, în Sala Oglinzilor, s-a semnat contractul de execuție privind renovarea clădirii emblematice a județului Mureș, respectiv a Palatul Culturii, împreună cu directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din acea perioadă. Ceea ce atunci era doar un proiect pe hârtie, o dorință îndepărtată, acum a devenit o realitate tangibilă. A fost mult de muncă, așa cum este de obicei în cazul renovărilor și a construcțiilor de case. Fiind vorba de o clădire monument istoric, nu s-a putut interveni în ceea ce privește modificarea anumitor părți din clădire. Palatul Culturii este în continuare un simbol al orașului, așa cum acesta a fost conceput și construit acum mai bine de 100 de ani de către primarul Bernády György. Tot ce trebuie să facem este să avem grijă de această clădire simbolică, păstrându-i patina veche de peste un secol și să intervenim doar atunci când este necesar, conform nevoilor de conservare și restaurare. Prin această investiție, finalizăm un proces de reabilitare de mare anvergură. Modernizarea interiorului Palatului Culturii a fost demarată încă din perioada când președintele Consiliului Județean era dna Lokodi Edit Emőke. În prezent, sălile expoziționale de artă se află în proces de renovare, pe care le finanțăm din surse proprii. Aceste lucrări vor fi finalizate în cursul acestui an, astfel încât Palatul va putea fi admirat și vizitat în toată splendoarea sa.”, a declarat Ferenc Péter, președintele Consiliului Județean Mureș în cadrul evenimentului inaugural.

Principalele componente reabilitate

Principalele îmbunătățiri aduse în urma lucrărilor de reabilitare sunt: reabilitatea completă a fațadelor principale ale clădirii, tâmplăriile exterioare, instalațiile electrice de la intrarea principală în Palat, precum și gardul curții interioare de la intrarea în Biblioteca Județeană Mureș; reparații șarpantă și învelitoarea clădirii.; restaurarea pieselor decorative metalice și inscripțiilor metalice de pe fațade.; restaurarea elementelor exterioare din piatră și mozaicurile; reparații la casa scărilor de la sediul Bibliotecii Judeţene Mureș din Palat.; reabilitarea finisajele interioare din Sala Oglinzilor; recondiționarea  picturilor pe pânză, a lămpilor, lambriurilor și a parchetului; repararea orgăi din Sala de concerte.

„Palatul Culturii nu este însă doar o capodoperă arhitecturală cu un program iconografic complex, un purtător al valorilor artei plastice și aplicate, ci și o instituție sau, mai exact, un ansamblu de instituții. Încă de la început, cei doi distinși arhitecți – proiectanții Komor-Jakab, au adaptat arhitectura clădirii la funcțiile pe care aceasta urma să le îndeplinească: să găzduiască școala de muzică și școala de limbi străine a orașului, cea mai modernă bibliotecă publică din regiune, Pinacoteca, dar și un sediu temporar pentru colecțiile de arte aplicate, etnografie și istorie. Ulterior, a oferit refugiu Teatrului Secuiesc și Ansamblului Folcloric, Școlii Libere de Pictură, iar mai târziu, Muzeului Județean Mureș. Așadar, istoria muzeului pe care îl conduc în prezent se împletește în mod indirect cu cea a Palatului încă de la începuturi. Pinacoteca face acum parte din muzeu, și tot noi am fost moștenitorii colecției muzeului etnografic și arheologic din perioada interbelică. Palatul continuă să găzduiască biblioteca publică, acum Biblioteca Județeană Mureș, iar muzica este reprezentată de Filarmonica de Stat, care înlocuiește fosta școală de muzică. Funcțiile inițiale au fost astfel păstrate în mare parte. În calitate de administratori ai Palatului, sarcina noastră este de a coordona în mod armonios activitățile instituțiilor care funcționează în clădire, ceea ce, din fericire, a fost posibil datorită parteneriatului excelent.”, a declarat Ötvös Koppány Bulcsú, directorul Muzeului Județean Mureș.

Evenimentul s-a încheiat printr-un tur organiat și ghidat al Palatului Culturii, oferit de ghizi vorbitori de limba română și maghiară.

Text: Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE