Investiții de peste un miliard de lei pentru dezvoltarea Sănătății mureșene Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1678 Vizualizări

Investiții de peste un miliard de lei pentru dezvoltarea Sănătății mureșene

Sănătatea mureșeană a beneficiat în ultimul an și jumătate de investiții în valoare totală de peste un miliard de lei, a anunțat vineri, 8 martie, pentru cotidianul Zi de Zi, deputatul social-democrat Corneliu Florin Buicu, vicepreședinte al Comisiei de sănătate și familie din Camera Deputaților.

Bani pentru creșterea calității serviciilor

Potrivit deputatului social-democrat Corneliu Florin Buicu, meritul principal pentru infuzia de fonduri nerambursabile către diverse instituții medicale mureșene aparține Guvernului condus de Marcel Ciolacu, precum și Ministerului Sănătății, instituție a cărei activitate este coordonată de către Alexandru Rafila.

”Ultimul an și jumătate arată deschiderea Guvernului Ciolacu și a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pentru investițiile din Sănătate în general și pentru Sănătatea mureșeană în particular. Dacă facem o enumerare a tuturor obiectivelor care au beneficiat și beneficiază în continuare de finanțare din diverse surse, fie că vorbim de PNRR, fie că vorbim de finanțări prin Banca Mondială sau din bugetul de stat, putem spune că locuitorii județului Mureș sau pacienții care se tratează la spitalele din județul Mureș, indiferent că vorbim de Târgu Mureș, Sighișoara sau de restul spitalelor din județ, au beneficiat de sume consistente, care depășesc în momentul de față valoarea de un miliard de lei. Iată că datorită preocupării ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a echipei dânsului, a secretarului de stat Alex Rogobete, prin colaborarea pe care o avem cu Ministerul Fondurilor Europene, cu ministrul Adrian Câciu și bineînțeles în timpul acestei guvernări ne dorim ca mureșenii, pacienții care se tratează în județul Mureș, să beneficieze de acești bani. Sunt bani pe de o parte europeni, dar și de la Banca Mondială, de care beneficiază românii și mureșenii și până la urmă ne dorim ca să crească calitatea serviciilor prin condițiile oferite și prin echipamentele oferite”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, vicepreședintele Comisiei de sănătate și familie din Camera Deputaților.

Casă nouă pentru ”Institutul Inimii”

Una din principalele pârghii pentru finanțarea proiectelor care vizează dezvoltarea Sănătății din județul Mureș este, conform deputatului PSD de Mureș Corneliu Florin Buicu, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Doar din PNRR în momentul de față vorbim de investiții în ambulatorii de specialitate, prevenirea infecțiilor nosocomiale, digitalizarea la nivelul instituțiilor din subordinea Ministerului Sănătății, Ambulanță, Institutul de Medicină Legală sau Direcția de Sănătate Publică, digitalizarea spitalelor, amenajarea și dotarea ambulatoriilor de specialitate, precum și una dintre cele mai importante investiții, finanțarea unei clădiri noi la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș”, a punctat conf. dr. Corneliu Florin Buicu.

Centru de Arși Gravi

O altă investiție de top finanțată de Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale, în valoare de 322 de milioane de lei, este construirea unui Centru de Arși Gravi în vecinătatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

”Tot Ministerul Sănătății este cel care prin bani de la Banca Mondială finanțează Centrul de Arși Gravi din Târgu Mureș, o construcție nouă, care va reuni 25 de săli de operație, paturi de ATI și Secția de Mari Arși, care va determina ca Spitalul din Târgu Mureș să fie, într-adevăr, și să îndeplinească criteriile de Spital Regional. Vorbim de o clădire cu șapte niveluri, care va face legătura cu actuala clădire a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș. Totodată, nu trebuie să uităm faptul că tot din bani de la Banca Mondială, Ministerul Sănătății a finanțat echipamentul și acceleratorul de Radioterapie de la Clinica de Oncologie din Târgu Mureș, din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș. Nu în ultimul rând, amintesc faptul că din finanțarea obținută de la Guvernul Ciolacu prin CNI s-a realizat investiția de reabilitare a Clinicii de Pneumologie TBC din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș”, a arătat deputatul Corneliu Florin Buicu.

Susținere pentru medicii de familie

Totodată, vicepreședintele Comisiei de sănătate și familie din Camera Deputaților a subliniat că finanțarea instituțiilor mureșene din domeniul sănătății nu vizează doar proiecte mari de infrastructură, ci și activitatea medicilor de familie.

”În afară de aceste construcții și dotări mari, vorbim de înființarea sau dotarea cabinetelor medicilor de familie și la nivel național există 2.700 de contracte cu medici de familie, care acoperă amenajarea cabinetelor și dotarea, în funcție de competențele pe care le are medicul de familie respectiv. La nivelul județului Mureș există aceste contracte încheiate cu medici de familie, există pe de altă parte în diverse locuri din județ centre integrate de sănătate, toate pentru sănătatea mureșenilor”, a conchis conf. dr. Corneliu Florin Buicu.

Investiții în infrastructura medicală

786.224.803 de lei din buget, fonduri europene și fonduri PNRR. Beneficiari potențiali 518.193 de persoane.

A) Construire și dotare Centre Comunitare Integrate (6,5 milioane de lei):

– Înființare Centru Comunitar Integrat în comuna Hodac;

– Construire Centru Comunitar Integrat în orașul Sărmașu;

– Construcție și dotare Centru Comunitar Integrat în comuna Râciu;

– Construcție și dotare Centru Comunitar Integrat în comuna Eremitu;

– Construcție și dotare Centru Comunitar Integrat în comuna Sânpetru de Câmpie;

– Înființare și dotare Centru Comunitar Integrat în orașul Miercurea Nirajului;

– Construire Centru Comunitar Integrat în Zone Rurale Marginalizate în localitatea Band.

B) Dotare cu echipamente medicale și investiții în infrastructură (523,7 milioane de lei):

– Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.

C) Extinderea, reabilitarea și dotarea ambulatoriului de specialitate:

– Unitate de asistență medicală ambulatorie din cadrul Spitalului ”George Emil Palade” (34,6 milioane de lei);

– Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic Județean Mureș (19,6 milioane de lei);

– Reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea cabinetelor din ambulatoriile de specialitate din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș (15,6 milioane de lei);

– Dezvoltarea infrastructurii unității de asistență medicală ambulatorie din cadrul Spitalului Sovata-Niraj (20,7 milioane de lei);

– Reabilitarea, modernizarea și dotarea ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Municipal Sighișoara (18,7 milioane de lei);

– Dezvoltarea infrastructurii unității de asistență medicală ambulatorie din cadrul Spitalului Municipal ”Dr. Gheorghe Marinescu” Târnăveni (15,6 milioane de lei).

D) Reabilitarea și dotarea cabinetelor de medicină de familie: 83 de cabinete (24,9 milioane de lei).

E) Cabinete de planificare familială:

– Planing familial în Spitalul Clinic Județean Mureș (0,2 milioane de lei);

– Înființare cabinet de planificare familială la Spitalul Orășenesc Sângeorgiu de Pădure (0,2 milioane de lei);

– Înființarea unui Cabinet de planificare familială în cadrul Spitalului ”George Emil Palade” (0,2 milioane de lei);

– Dotarea Cabinetului de planificare familială din Municipiul Reghin (0,2 milioane de lei);

– Dezvoltarea activității de planificare familială la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș (0,2 milioane de lei).

F) Secții de terapie intensivă pentru nou-născuți:

– Dotarea Secției Neonatologie a Spitalului Clinic Județean Mureș (0,3 milioane de lei);

– Modernizarea, extinderea și dotarea cu echipamente noi a Secției de terapie intensivă nou-născuți din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș (21,4 milioane de lei).

G) Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale:

– Echiparea și amenajarea Spitalului ”George Emil Palade” în vederea reducerii riscului de infecții nosocomiale (29,6 milioane de lei);

– Modernizarea blocului operator și ATI, inclusiv dotarea Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș în vederea reducerii riscului de infecții nosocomiale (8,2 milioane de lei);

– Reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea cu echipamente în vederea reducerii riscului de infecții asociate asistenței medicale în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș (29,2 milioane de lei);

– Reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș (29,6 milioane de lei).

H) Digitalizare:

– Serviciul de Ambulanță Județean Mureș (3 milioane de lei);

– Direcția de Sănătate Publică Mureș (2 milioane de lei);

– Institutul de Medicină Legală Mureș (2,5 milioane de lei);

– Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș (5 milioane de lei);

– Spitalul Clinic Județean Mureș (4,9 milioane de lei);

– Spitalul Universitar “George Emil Palade” (5 milioane de lei);

– Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș (5,1 milioane de lei);

– Spitalul Municipal Sighișoara (5 milioane de lei).

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE