Ziua Maghiarilor de Pretutindeni sărbătorită de 2.000 de persoane la Târgu Mureș Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 268 Vizualizări

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni sărbătorită de 2.000 de persoane la Târgu Mureș

Europarlamentarul Vincze Lorant a declarat, vineri, în cadrul manifestărilor de marcare a Revoluţiei de la 1948-1849 de la Târgu Mureş, la care au participat în jur de două mii de persoane, că Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este o oportunitate pentru comunitate de a fi împreună.

„Pentru maghiarii de atunci a fost important să ia arma şi să lupte pentru independenţă, pentru naţiunea maghiară. Acum nu avem nevoie de arme fizice, avem nevoie să fim priviţi ca o comunitate în sânul societăţii româneşti, care doreşte să-şi păstreze identitatea, care doreşte să-şi păstreze limba, cultura, tradiţiile, şcolile şi avem nevoie de un parteneriat în acest sens. Pentru maghiarii de pretutindeni, această sărbătoare este una aparte, aş spune, este o comemorare a unor evenimente istorice, dar, în primul rând, este o oportunitate de a fi împreună ca şi comunitate, să ne şi arătăm şi să afirmăm care sunt învăţămintele pentru ziua de azi a celor petrecute acum 176 de ani”, a declarat presei Vincze Lorant, la finalul alocuţiunii sale.
Parlamentarul european a spus că în România se apropie alegerile şi a făcut un apel către maghiari să meargă la vot pe 9 iunie, „un moment în care trebuie păstrate de către maghiari acele instrumente care fac posibilă influenţarea sorţii comunităţii”.

În cadrul festivităţii de la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş au fost prezentate mesajele oficialilor din România şi Ungaria, iar alături de Vncze Lorant au mai rostit discursuri preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, şi primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Soos Zoltan.
„Ziua de primăvară de 15 martie, este una plină de speranţă, indiferent de vreme, de anotimp sau de an. Această zi este sărbătoarea dorinţei pentru libertate, ziua renaşterii credinţei. O sărbătoare a libertăţii maghiare. Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Cu 176 ani în urmă, s-a dat naştere libertăţii civile din Ungaria. S-a renunţat la iobăgie, s-a instituit libertatea presei şi, nu în ultimul rând, s-a format un parlament care reprezenta poporul. Din acel moment era de la sine înţeles pentru noi că trăim în democraţie. Această zi a fost scrisă cu litere roşii pe calendarul naţiunii de către tinerii revoluţionari din 1848 martie. Au fost cu toţii tineri curajoşi, care ne-au arătat un exemplu de curaj, de unitate şi de perseverenţă în ceea ce priveşte lupta pentru dreptate şi libertăţi. În 1849, revoluţia a fost înfrântă şi am fost îngropaţi şi noi de multe ori după acel moment, dar nu au putut stinge flacăra speranţei din comunitatea noastră”, a afirmat Peter Ferenc.

Preşedintele CJ Mureş a arătat că de mai bine de doi ani în Ucraina are loc un război violent şi că lumea se află într-o schimbare constantă, o criză urmează alteia, iar starea de dezamăgire şi deziluzia sunt în creştere, dar că pierderea speranţei nu este o alternativă.
„Permiteţi-mi să vă invit astăzi să urmaţi exemplul tinerilor din martie 1848. Să ne manifestăm pentru ceea ce este corect pentru noi, să înfruntăm provocările de astăzi şi să ne amintim că adevărata putere stă în unitate. Pe 9 iunie, putem să ne exprimăm opţiunea cu scopul de a ne asigura că vom continua să avem o voce în Europa şi putere în Transilvania. Fie ca această zi să fie o sărbătoare a dorinţei eterne pentru libertate şi a renaşterii speranţei. Doar aşa vom putea construi o societate demnă de sacrificiul şi curajul strămoşilor noştri”, a mai spus Peter Ferenc.
Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a afirmat că exemplul şi rezistenţă al celor care au pornit Revoluţia din 1848 trebuie să fie o inspiraţie atunci când sunt luate decizii în chestiuni importante. Edilul a susţinut că indiferent cât de extinsă este libertatea individuală şi a comunităţii, acest lucru nu este ireversibil şi că e nevoie de vigilenţă pentru a apăra aceste valori.
Manifestările prilejuite de comemorarea Revoluţiei de la 1848-1849 de la Târgu Mureş au continuat cu decernarea premiilor „Carte şi lumânare” şi cu un concert susţinut de Ágnes Szalóki din Ungaria.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE