Expoziție de istorie la Târgu Mureș, Jandarmeria Română 1850-2020 Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 163 Vizualizări

Expoziție de istorie la Târgu Mureș, Jandarmeria Română 1850-2020

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Mureș, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Secția de Istorie situată pe Str. Avram Iancu nr. 2, din Cetatea Medievală Târgu Mureș. Vernisajul va avea loc luni, 25 martie, la ora 13.00, la eveniment urmând să participe reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, personalități din viața publică, membrii ai comunității locale și pasionați de istorie.

Muzeul Județean Mureș este a douăzecea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României, în perioada 29 iulie – 8 noiembrie 2020 și ulterior itinerată la instituții muzeale de rang municipal, județean și național din: Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște, Brașov, Reșița, Satu Mare, Baia Mare, Călărași, Slobozia, Deva, Craiova, Constanța, Tulcea, Bistrița, Miercurea Ciuc și Sighetu Marmației. Până în prezent, peste 40.000 de vizitatori au reușit să cunoască istoria Jandarmeriei Române prin intermediul unei cercetări calitative, echilibrate și obiective, având posibilitatea să vadă piese de patrimoniu reprezentative care ilustrează evoluția acesteia.

Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului rolul semnificativ al instituției în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, de la distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, elemente de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române, la numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

Publicul vizitator va avea ocazia să admire fotografii și documente relevante despre activitatea structurilor de jandarmi care au funcționat în trecut pe teritorul județului Mureș care provin din colecțiile Muzeului Județean Mureș și ale Serviciului Județean Mureș al Arhivelor Naționale ale României. De asemenea, vizitatorii vor putea vedea fotografii și diplome de participare la diferite competiții organizate în perioada anilor 1970 la nivelul Ministerului de Interne care au aparținut subofițerului Tașcă Ioan și câinelui Calo. Ciobănescul german cu grad militar a devenit cunoscut prin apariția în serialul ,,Pistruiatul” produs în 1973 și în filmul ,,Bunicul și doi delincvenți minori” realizat 3 ani mai târziu.

Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine muzeografului în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Nicolae Adrian Alexe, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții ,,Jandarmii și milițienii de la sate” publicată la Editura ASTRA Museum din Sibiu, în anul 2014. Modulele referitoare la istoria jandarmeriei din județul Mureș au fost realizate în colaborare cu dr. Dorel Marc, cercetător științific la Muzeul Județean Mureș.
Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020” poate fi vizitată la Secția Istorie a Muzeului Județean Mureș până pe 30 aprilie 2024, de marți până vineri în intervalul orar 09:00-16:00 și în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 09.00-13.00. Lunea este închis. Prețul biletului de intrare: 15 lei – adulți, 7 lei – pensionari și 3 lei – elevi și stundenți, potrivit unui comunicat de presă remis de Muzeul Județean Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE