Ziua Mondială a Sănătății Orale. Află câți oameni suferă de afecțiuni ale cavității bucale și cum pot fi prevenite Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 102 Vizualizări

Ziua Mondială a Sănătății Orale. Află câți oameni suferă de afecțiuni ale cavității bucale și cum pot fi prevenite

Ziua Mondială a Sănătății Orale este celebrată an de an la data de 20 martie, o zi dedicată conștientizării importanței igienei orale pentru sănătatea dinților noștri, instituită de Federația Internațională a Asociațiilor Dentare (FDI). De-a lungul anilor, această zi a devenit un moment important pentru profesioniștii din domeniul stomatologiei pentru a se concentra pe problemele specifice și pentru a educa publicul despre modalitățile de menținere a unei sănătăți orale optime.

Cele mai frecvente afecțiuni orale

Printre cele mai eficiente afecțiuni orale, amintim: cariile- cauzate de deteriorarea smalțului dentar de către acizii produși de bacteriile din placa dentară; boala parodontală- infecție a țesuturilor care susțin dinții, inclusiv gingiile și osul care îi ține în loc care provoacă inflamații gingivale, retrageri ale gingiilor, pierderea osoasă și, în cele din urmă, pierderea dinților; gingivita-formă ușoară de boală parodontală care cauzează inflamarea gingiilor; sensibilitatea dentară; halitoză- respirația urât mirositoare care poate fi cauzată fie de o igienă orală necorespunzătoare, fie de o alimentație nesănătoasă, afecțiuni dentare sau infecții.

Toate aceste afecțiuni orale, precum și multe altele, pot fi prevenite prin: igienă orală riguroasă care presupune periajul dentar de cel puțin două ori pe zi și folosirea aței dentare; vizite regulate la dentist; alimentație sănătoasă și renunțarea la tabieturile nocive (fumat, consumul excesiv al dulciurilor sau al alcoolului etc…); utilizarea produselor cu Fluor, monitorizarea sănătății orale în timp.

Recurența afecțiunilor la nivel internațional și național

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la nivel global aproximativ 3,5 miliarde de oameni suferă de afecțiuni orale, peste 530 de milioane de copii suferă de carii dentare netratate ale dinților primari și 769 de milioane de oameni prezintă boli parodontale.

Totodată, un studiu efectuat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a arătat că 4 din 10 fumători cu vârsta de peste 65 de ani ajung să se confrunte cu edentație totală (pierderea integrală a dinților). O altă statistică îngrijorătoare arată că aproximativ 18% din români nu au fost la stomatolog în ultimii cinci ani.

Într-un studiu efectuat de Institutul Național de Sănătate Publică din România în anul 2022, s-a arătat că adresabilitatea la medic variază în funcție de categoria de vârstă. Potrivit studiului, populația care apelează cel mai des la consultații stomatologice este cea a populației cu vârste de 3 ani și peste, care întrunește un procentaj de 25,2%. Populația cu vârste între 15-24 ani a întrunit un procentaj de 22,8%, în timp ce populația cu vârste de peste 75 de ani a întrunit un procentaj de 8,8%.

Potrivit aceluiași raport, cancerul oral este al optulea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, iar în  Uniunea Europeană, cancerul de buze și cavitatea bucală este al 12-lea cel mai frecvent cancer la bărbați.

Campanie de conștientizare

Pentru a marca cum se cuvine Ziua Mondială a Sănătății Orale în România, Institutul Național de Sănătate Publică a demarat, la începutul lunii martie, o campanie de conștientizare cu privire  la importanța sănătății orale, intitulată „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate”. Sănătatea orală nu se limitează doar la aspectul estetic al zâmbetului. Ea are un impact profund asupra sănătății generale și a calității vieții.

Ziua Mondială a Sănătății Orale servește ca un moment de reamintire a importanței sănătății orale și a igienei dentare adecvate. Prin conștientizarea și educarea publicului, se poate încuraja adoptarea unor obiceiuri sănătoase și prevenirea problemelor dentare. În cele din urmă, o lume în care fiecare individ își protejează și își menține sănătatea orală poate duce la o populație mai sănătoasă și mai fericită în ansamblu.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: FreePik

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE