Investiție model într-un sat mureșean: pensiune agroturistică, școală, cămine, locuințe și lăcaș de cult Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4898 Vizualizări

Investiție model într-un sat mureșean: pensiune agroturistică, școală, cămine, locuințe și lăcaș de cult

Agenția pentru Protecția Mediului Mureș anunţă publicul interesat asupra luării Deciziei de actualizare a Deciziei etapei de încadrare nr. 2792 din data de 5 iulie 2017 pentru proiectul ”Construirea unei pensiuni agroturistice, şcoală, cămine pentru elevi, locuinţe pentru profesori şi lăcaş de cult”, pe un amplasament din comuna Crăciuneşti, sat Budiu Mic, teren identificat prin C.F. nr. 51567 şi nr. 51658, titular SC Complex Natura SRL Chinari.

”Decizia autorităţii de mediu, precum şi informaţiile relevante pentru luarea deciziei pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Mureş din localitatea Târgu Mureş, strada Podeni nr. 10, în zilele de luni, între orele 9.00 – 15.00, şi marţi – vineri, între orele 9.00 – 12.00, precum şi la următoarea adresă de internet: apmms.anpm.ro, şi la sediul titularului de proiect, SC Complex Natura SRL, din sat Chinari nr. 83, comuna Sântana de Mureş”, se menționează într-un anunț făcut public pe pagina web a Agenției pentru Protecția Mediului Mureș.

Construcții pe 7,8 hectare

Informații detaliate despre investiția din satul Budiu Mic sunt prezentate în Decizia etapei de încadrare nr. 2792 din data de 5 iulie 2017: ”Investiția propune înființarea unui centru educațional pentru tineri, care va avea ca funcțiuni principale producția agricolă și învățământul în domeniul agricol, la nivel de colegiu pe un teren în suprafață de 78.225 de metri pătrați. În etapa I: cămine pentru elevi și locuințe pentru profesori – șapte unități de locuit care vor cuprinde două apartamente pentru profesori și șapte camere a trei paturi pentru elevi, regim de înălțime P+1E+M cu structură de beton armat, lemn la acoperiș și țigle metalice la învelitoare. În etapa a II-a: lăcaș de cult, capacitatea maximă 300 de persoane, regim de înălțime Parter cu structură de beton armat, lemn la acoperiș și țigle metalice la învelitoare; pensiune agroturistică cu opt camere, regim de înălțime D+P+E+M cu structură din zidărie cu sâmburi de beton armat, planșee de beton armat, acoperiș șarpantă lemn și țigle metalice la învelitoare; clădire școală, capacitate maxim 150 de elevi, regim de înălțime D+P+E+M, structură mixtă din cadre de beton armat, zidărie de cărămidă cu sâmburi de beton armat, planșee de beton armat acoperiș șarpantă cu învelitoare tiglă sau tablă cutată nelucioasă. Se vor amenaja zone de acces auto și pietonal, zone verzi, terenuri de sport.”

Zonă complementară nouă

Potrivit Anexei aprobată de Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș în data de 4 martie 2024, s-a creat o zonă complementară prin alipirea unei bucăţi de construcţii denumită sală de mese.

”Astfel, clădirea școlii cu sala de mese va cuprinde următoarele spaţii principale: săli de clasă, laboratoare, sală de întrunire, cantina cu bucătărie, depozite, preparări, sala de mese, holuri, coridoare, administraţie, zona profesori, sală sport, grupuri sanitare, zona tehnică”, se menționează în document.

”Madison, școala lui Dumnezeu”

Practic, este vorba despre Liceul Internațional Integritas, unitate de învățământ care funcționează din anul 2017, în localitatea Budiu Mic.

Povestea liceului este spusă, pe scurt, pe pagina web a unității de învățământ, www.liceulintegritas.ro:

”În 2013 cartea ”Madison – God’s Beautiful farm” de Ira Gish și Harry Christman este tradusă în limba română sub titlul ”Madison, școala lui Dumnezeu.” În anul următor trei persoane diferite dăruiesc această carte unui tânăr om de afaceri care dorea să investească într-un proiect social. După ce o citește, Sandor Sükösd înțelege că Dumnezeu îl îndeamnă să înceapă o școală după modelul Madison. După câteva luni de căutări, găsește la un preț foarte bun 10 hectare de teren în Budiu Mic, la 7 kilometri de Târgu Mureș, fără nici o clădire în apropiere. Alte 10 hectare sunt cumpărate mai târziu și terenul începe să fie cultivat cu zmeură, viță de vie, pomi fructiferi și sunt construite solarii.

În 2015, după rugăciune și analiză, două familii acceptă chemarea de a se alătura proiectului: familia Ilie din Matca, pentru administrarea părții agricole și familia Goran, care acceptaseră să coordoneze acest proiect și să formeze echipa de profesori.

În septembrie 2016, o echipă cuprinzând cea mai mare parte dintre profesori începe un studiu profund al cărții Educație de E.G. White, studiu condus de Dorin Bucată, pentru a înțelege principiile filizofiei educaționale biblice.

Pe 2 octombrie 2017, Liceul Internațional Integritas urează „Bun venit!” primilor 15 elevi și, prin efortul unei echipe entuziaste, caută să le ofere cel mai bun cadru pentru dezvoltarea lor intelectuală, fizică, morală și socială, în vederea formării pentru o viață folositoare în slujba semenilor.

În prezent, 3 septembrie 2023, Liceul Internațional Integritas marchează începutul celui de-al șaptelea an, deschizându-și porțile celor 80 de elevi din diverse regiuni ale României și din alte țări, pregătiți să se angajeze într-un proces educațional profund și autentic.”

Detalii despre investitor

În ceea ce privește firma care realizează investiția, portalul www.listafirme.ro informează că SC Complex Natura SRL Chinari s-a înființat la data de 11 iunie 2015, are ca obiect de activitate ”Cultivarea fructelor arbuștilor fructiferi, căpșunilor, nuciferilor și a altor pomi fructiferi” și este deținută de un asociat unic, Horațiu Virgil Neagoș.

La finalul exercițiului financiar 2022, SC Complex Natura SRL Chinari a raportat afaceri de 226.315 de lei, pierdere netă de 173.421 de lei și doi angajați.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!