FOTO/VIDEO – Ziua Poliției Române, serbată la Cetatea Medievală Târgu Mureș: 202 ani în slujba cetățenilor! Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 476 Vizualizări

FOTO/VIDEO – Ziua Poliției Române, serbată la Cetatea Medievală Târgu Mureș: 202 ani în slujba cetățenilor!

Cu prilejul aniversării a 202 ani de la atestarea documentară a Poliției Române, polițiștii mureșeni au pregătit mai multe activității pentru a le arăta copiilor cum funcționează diferitele departamente din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean. Acțiunile demonstrative ale ofițerilor mureșeni din cadrul „Zilei Porților Deschise” au devenit deja o tradiție, alegând de ani de zile să sărbătorească acestă zi importantă alături de cei mici, entuziaști și curioși.

Anul acesta, alături de zecile de polițiști de la departamentele din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean s-au aflat și oficialități, invitați speciali, precum primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, reprezentanta Inspectoratului Școlar Județean Mureș, inspector general Paula Maria Dărăban și, bineînțeles, inspectorii-șef din cadrul diferitelor birouri ale poliției din județul Mureș.

Anul acesta, Poliția Română împlinește 202 ani de tradiție și continuitate în slujba comunității, a cetățenilor. Ne onorează cu prezența la ceas aniversar reprezentanții instituțiilor colaboratoare din județul Mureș, și anume, Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Primăriei municipiului Târgu Mureș care au asigurat cadrul perfect pentru a ne putea deschide porțile spre dumneavoastră. De asemenea, îi avem alătrui pe reprezentanții trusturilor de presă, dar și pe invitații noștri speciali copiii de la mai multe unități de învățământ din oraș. Poliția Română, instituție fundamentală a statului de drept a urmat de-a lungul timpului o serie de reforme, prin care am ajuns ca în prezent să fim o instituție profesionistă, un factor de stabilitate și siguranță în societatea românească”, a declarat, la începutul activității „Ziua Porților Deschise”, purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, inspector de poliție Alexandra Luca.

Polițiștii au pregătit oaspeţilor lucruri interesante. Aceştia au putut observa îndeaproape instrumentele folosite de criminalişti pentru prelevarea de probe, primind explicaţii despre cercetarea la faţa locului și modul în care se amprentează persoanele. Totodată, a fost prezentată autospeciala şi motocicleta poliţiei rutiere, copiii primind atât informaţii, cât şi sfaturi pentru circulaţie în siguranţă. Prezenţi au fost şi poliţiştii Serviciului de Acţiuni Speciale, care şi-au prezentat echipamentul, iar copiii au aflat despre rolul acestei structuri, cazurile în care intervin, rolul cagulei şi așa mai departe. De asemenea, copiii au făcut cunoştinţă cu Gringo, Ice și Lord câinii poliţist, care au constituit una dintre atracţiile zilei.

Șefa Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, comisar-șef Gabriela Pâncă, le-a prezentat pe rând, celor mici, demonstrațiile desfășurate de către polițiștii din cadrul Forțelor Speciale și a polițiștilor de dresaj canin care au venit tocmai din Sibiu pentru a le arăta celor prezenți cum sunt dresați colegii de breaslă patrupezi.

Fascinație și entuziasm în rândul celor mici

„Astăzi, 25 martie, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș și-a deschis porțile către comunitate pentru a celebra împreună 202 ani de istorie și tradiție a Poliției Române. Ziua Portților Deschise a devenit deja o tradiție în calendarul de evenimente aniversare polițiștii fiind prezenți anual în Cetatea Medievală din Târgu Mureș pentru a prezenta dotările și tehnicile specifice folosite de aceștia pe teren, dar și cu alte atracții, precum demonstrații de luptă, intervenții și dresaj canin. Vizitatorii au avut parte de programe pregătite de polițiști, precum exerciții de siguranță rutieră, acordarea primului ajutor, dotări ale polițiștilor criminaliști, dresaj canin și multe altele. De asemenea, polițiștii s-au bucurat și în acest an de un public tânăr și numeros extrem de curios de profesia de polițist, dar și de provocările meseriei. Activitățile ocazionate de Ziua Poliției Române au creat oportunitatea de a fi mai aproape de membri comunității și de a crea o legătură frumoasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, inspector de poliție Aurica Mate.

Pe lângă reprezentarea de exerciţii demonstrative cu câini poliţişti, executarea unor demonstrații de dresaj şi intervenție de către conductori şi câinii din dotare, executarea unor demonstrații de luptă şi intervenţie de către luptătorii Serviciului Pentru Acţiuni Speciale, o atracție pentru cei mici a fost și autolaboratorul criminalistic mobil destinat cercetării la faţa locului cu tehnica foto-video digitală, trusele specializate şi echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme existente în câmpul infracţional, dar și micile exerciții de siguranță rutieră pentru cei mici au fost în topul listei, alături de experimentarea „ochelarilor de droguri” ce simulează o stare de deteriorare produsă de consumul de substanțe psihotrope.

Text: Lorena PINTILIE
Foto/video: Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE