Pericolul din crăpăturile saltelelor, ploșnițele de pat. Cum pot fi combătute? Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 455 Vizualizări

Pericolul din crăpăturile saltelelor, ploșnițele de pat. Cum pot fi combătute?

Institutul Național de Sănătate Publică din România a publicat un articol de informare a populației cu privire la modalitățile de combatere a ploșniței de pat, insectă parazit pentru om și păsări, urât mirositoare, de culoare brună-roșiatică, cu corpul oval și turtit, care se hrănește cu sângele gazdelor și a cărei înțepătură se poate infecta numaidecât. În plus, creează dinsconfort și miros neplăcut.

Insectă-problemă

Ploșnița de pat trăiește și își depune ouăle în locurile greu accesibile, cum sunt crăpăturile pereților sau ale mobilelor,  cusăturile saltelei,  fisurile din parchet, sub covoare etc…Este o insectă activă noaptea, atrasă de dioxidul de carbon și de căldura pe care o emit oamenii cu precădere în timpul somnului. Aceasta se înmulțește prin ouă, în timp de 6-10 luni, având o capacitate mare de reproducere. Durata de viață a unei astfel de insecte este de aproximativ 12 luni. Poate trăi fără hrană chiar și o lună. Insecta poate fi adusă în casă în bagaje, în ambalaje din carton sau lemn, în mobilă, sau chiar în aparatura electrocasnică adusă dintr-un loc infestat. În general, insecta preferă să rămână în grupuri, iar acolo unde există o aglomerare de astfel de insecte, se resimte un puternic miros neplăcut.

Pentru diminuarea riscului de a transporta astfel de insecte în locuință, Institutul Național de Sănătate Publică oferă următoarele recomandări: verificarea și curățarea hainelor purtate în exterior; meținerea unei igiene adecvate a locuinței; schimbarea lenjeriei de pat în mod regulat: verificarea mobilierului cumpărat: curățarea bagajelor după venirea dintr-o călătorie; verificarea saltelelor de pat din unitățile hoteliere.

Modalități de combatere a insectei

Institutul Național de Sănătate Publică consideră eficiente următoarele modalități de combatere a infestării cu ploșnițe de pat: folosirea de insecticide; tratamente termice specifice, ploșnițele fiinnd sensibile atât la temperaturi înalte (de peste 50 de grade Celsius), cât și la temperaturi joase (-18 grade Celsius). Astfel, o modalitate eficientă ar fi fierberea lenjeriei de pat și de corp. Notabil este faptul că  expunerea la temperaturi înalte trebuie să fie pentru câteva zeci de minute pentru a afecta insecta sau ouăle acesteia, în timp ce expunerea la temperaturi foarte joase trebuie efectuată de-a lungul a câtorva zile, pentru a-și demonstra utilitatea.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: Smart Home

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE