România, parte a spațiului Air-Schengen. Vezi ce reguli noi se impun și la Aeroportul „Transilvania” Târgu Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 207 Vizualizări

România, parte a spațiului Air-Schengen. Vezi ce reguli noi se impun și la Aeroportul „Transilvania” Târgu Mureș

România a intrat în Air Schengen, duminică 31 martie, ceea ce înseamnă ridicarea parțială a controalelor de frontieră pe cale aeriană și maritimă. Astfel, România este, începând cu ora 00:00, în spațiul de liberă circulație Schengen, din care fac parte cele 17 aeroporturi și cele patru porturi maritime ale țării.

Începând cu data de 31 martie, călătorii români se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre, cu excepția Ciprului și Irlandei, fără a fi supuse controalelor de frontieră. Cu toate acestea, sunt posibile în continuare verificări inopinante ale identității, astfel că polițiștii de frontieră vor rămâne în incinta aeroportului pentru cazurile în care există suspiciuni privind posibile infracțiuni.

Cum va funcționa sistemul de trecere a frontierelor de acum înainte?

O persoană care călătorește cu avionul, de exemplu, de la București la Roma, nu va mai fi verificat la frontieră în aeroporturile de plecare și de sosire. Transportatorii pot verifica identitatea la check-in sau la îmbarcare, la fel ca pentru orice alt zbor.

Şeful Poliţiei de Frontieră mai spune că odată cu aderarea României la Schengen angajaţi ai diverselor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pot face controale, aleatoriu, şi pot verifica documentele pasagerilor cu ajutorul unor terminale mobile conectate la „toate bazele relevante de date” naţionale şi ale Spaţiului Schengen.

Într-un alt exemplu, românii care vor merge pe Dunăre din România în Croația vor fi verificați în continuare la intrarea și ieșirea din Serbia, pentru că acest stat nu se află în Schengen. Apoi, în unele state care sunt membre Schengen situația privind minorii va depinde de politicile naționale ale fiecăruia.

Ce este spațiul Schengen și când va intra România și cu frontierele terestre

Deși premierul Marcel Ciolacu afirmă că autoritățile de la București au în plan aderarea completă la Schengen, adică și cu frontierele terestre, premierul austriac Karl Nehammer scria, pe Facebook, la începutul lunii martie, că România este un partener important al Austriei, dar sistemul Schengen nu funcționează și nu poate fi extins. Declarația lui Nehammer venea după una similară făcută anterior, în urma întâlnirii cu președintele Iohannis, la București, potrivit economedia.ro.

Printre altele, am vorbit foarte deschis și despre obiecțiile austriece față de extinderea rapidă a spațiului Schengen. Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: În acest moment, sistemul Schengen nu funcționează, prin urmare nu poate fi extins”, a scris Karl Nehammer pe rețeaua de socializare.

Schengen este un spațiu de liberă trecere pentru membrii săi, fără controale la frontieră, unde nu sunt efectuate verificări la frontierele interne cu excepția unor amenințări specifice și unde sunt efectuate controale armonizate la frontierele lor externe, pe baza unor criterii clar definite. Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră, conform informațiilor furnizate de Consiliul European (UE).

Din Spațiul Schengen fac parte 23 dintre cele 27 de state UE, cu excepția României (acum aderată parțial), Bulgariei, Ciprului (cărora nu le-au fost eliminate controalele la graniță) și a Irlandei, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția (membrele Asociației Europene a Liberului Schimb).

(L.P.)

Sursa foto: freepik.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE