Inițiative pentru combaterea bolilor cardio și cerebrovasculare. Prof. dr. Florin Buicu- „Măsurile trebuie să fie implementate!” Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 158 Vizualizări

Inițiative pentru combaterea bolilor cardio și cerebrovasculare. Prof. dr. Florin Buicu- „Măsurile trebuie să fie implementate!”

Afecțiunile cardio și cerebrovasculare constituie unul dintre principalele cauze ale ratei mortalității crescânde de astăzi, constituind o patologie tot mai frecvent întâlnită în rândul populației. La Târgu Mureș au fost inițiate deja o serie de strategii de prevenție împotriva acestor boli, comunicate inițial în cadrul unei conferințe organizate de prof. Univ. dr. Theodora Benedek, șef al Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș.  Această inițiativă a căpătat o amploare națională, sub imboldul prof. Dr. Florin Buicu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, care a  militat pentru intensificarea eforturilor în lupta împotriva bolilor cardio și cerebrovasculare, accentuând importanța adoptării strategiilor concrete de prevenție împotriva acestor afecțiuni.

În acest context, Prof. Dr. Florin Buicu a participat marți, 9 aprilie, la o discuție aplicată pe tema problematicilor cardiomiopatiilor, la care s-au întrunit oameni de pregnanță medicală din România, anume: prof. Univ. dr. Alexandru Rafila- ministrul Sănătății, prof. Univ. dr. Diana Păun- consilier de stat al administrației prezidențiale, Elisabeth Bruma- director al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Ioana Bianchi- reprezentant al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), dr. Elisabeta Lipă-  reprezentant al Agenției Naționale pentru Sport, Carmen Tocală- reprezentant al Federației Naționale de Basket, prof univ. dr. Ovidiu Chioncel, dr. Ruxandra Jurcut, dr. Gabriel Tatu-Chițoiu- medici primari în Cardiologie și alții.

„Patologia cardio și cerebrovasculară reprezintă principala cauză de mortalitate. Măsurile de educație, prevenție, terapeutice și de recuperare trebuie să fie implementate. Aceste măsuri fac parte din Strategia privind bolile cardiovasculare, inițiativa pornită de la Târgu Mureș (și afirmată prima dată la Conferința organizată de Prof. univ. Dr. Theodora Benedek) aflată în stadiul de finalizare a consultărilor publice. Strategia a avut sprijinul comisiilor de cardiologie conduse de prof. Dragos Vinereanu, și de neurologie, conduse de prof. Dafin Mureșan”, a precizat prof. dr. Florin Buicu.

În cadrul întâlnirii, principalele subiecte abordate au fost: introducerea programelor de screening, detectare precoce și prevenție, promovarea inițiativelor de educare și conștientizare în rândul populației generale și a pacienților, implementarea de controale periodice pentru identificarea bolilor cardiovasculare, implementarea unui ecosistem puternic de cercetare și inovare, inclusiv crearea și implementarea de registre pentru pacienți și sprijinirea cercetării și inovării în cardiomiopatii, managementul eficient al bolii prin pregătirea și implementarea ghidurilor terapeutice, rambursarea investigațiilor recomandate (inclusiv a investigațiilor cardiace cu rezonanță magnetică cardiacă, teste genetice) și a serviciilor medicale necesare.

M.R.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE