Alexandru – Bogdan Murgu despre (in)eficienţa evaluărilor ARACIS : “Mă lupt cu birocraţia românească de 20 de ani şi am obosit” Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 241 Vizualizări

Alexandru – Bogdan Murgu despre (in)eficienţa evaluărilor ARACIS : “Mă lupt cu birocraţia românească de 20 de ani şi am obosit”

7_7b5de8.jpgÎn cursul săptămânii trecute experţii evualuatori ai Agenţiei Române pentru Asigurarea Calitîţii in Învăţământul Superior (ARACIS), au făcut o vizită Universităţii “Dimitrie Cantemir “ în vederea evaluării  externe a programelor de studii universitare Despre acaestă evaluare precum şi despre alegerile care bat la uşă pentru conducerea universităţii ne-a vorbit conf. dr. ing. Alexandru – Bogdan Murgu, rectorul Universităţii “Dimirteie Cantemir” din Târgu Mureş.
Reporter: Ce a vizat această evaluare ?
Alexandru – Bogdan Murgu: Au fost evaluate trei programe de studiu, care nu au vost evaluate în ultimii cinci ani şi anume finaţe-bănci, psihologie şi drept şi o aşa numită evaluare instituţională şi evaluare de managementul calităţii, practice au fost cinci puncte care au făcut obiectul evaluării.
Rep.: Care este utilitatea acestei evaluări ARACIS?
A.B.M.: Depinde pentru cine e utilă. Pentru instituţia evaluată este complet inutilă, pentru că şi singur poţi să-ţi dai seama ce ştii şi ce nu ştii. Singur ai putea să chemi un evaluator pe care îl consideri imparţial, care să te ajute. Aşa cum este în Statele Unite, unde sunt agenţii de evaluare şi unde îl chemi pe cine vrei. În momentul când există un monopol, al unei singure agenţii în România, eficienţa acestei agenţii este mică. ARACIS-ul este unul singur, în momentul în care vor fi mai multe agenţii româneşti şi în  momentul în care nu vei fi obligat să-ţi faci aceste evaluări, ci să te oblige piaţa, atunci va fi mult mai utilă. Alt aspect este faptul că funcţiile în ARACIS sunt ocupate de nişte oameni, fiind toţi angajaţi la universităţi de stat, este clar că nu pot fi imparţiali, psihologic vorbind. Atunci nu eşti imparţial şi dai dovadă de parţialitate, fără să vrei tragic spre ai tăi. Nu critic, asta este situaţia şi trebuie remarcată. Eficienţa este scăzută, pentru că sunt forţate, obligatorii aceste evaluări.
Rep.: Urmează alegerile pentru funcţia de rector. Veţi candida?
A.B.M.: Nu, am oboist. Eu mă lupt cu birocraţia românească de 20 de ani şi am obosit. Universitatea noastră este printre puţinele care  pregătim dinainte echipa care va conduce mai departe, o altă echipă care să preia conducerea din mers. De fapt ce înseamnă o instituţie, nu înseamnă doar clădiri, zugrăveli, zidării şi alte chestiuni. Cel mai important lucru este resursa umană. Trebuie să fim conştienţi că la “Cantemir”, în afară de baza materială care se vede şi pentru care luptăm să o ţinem la standarde ridicate, avem cel mai tânăr colectiv didactic din România. Media este în jur la 32 de ani, nu este nici o presoană peste 60 de ani, chiar eu sunt al doilea ca vârstă cu 55 de ani. Suntem oameni tineri. Nu există unul să fie cel mai deştept şi te plafonezi la un moment dat şi dacă  a apărut altul mai bun ca mine el trebuie să fie pe funcţie de conducere.
Rep.: Ce veţi face în continuare după ce nu veţi mai fi rector?
A.B.M.: În primul rând încerc să mă relaxez. În al doilea rând voi rămâne cadru didactic în continuare aici. O să pun în continuare umărul să împiungem lucrurile înainte. Suntem din aceeaşi familie, şi împreună trebuie să împingem societatea înainte, prin societate înţelegând întreaga familie “Cantemir.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE