Ovidiu Marian: „Îmi doresc să candidez pentru funcția de președinte  PSD Reghin” Interviu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1293 Vizualizări

Ovidiu Marian: „Îmi doresc să candidez pentru funcția de președinte PSD Reghin”

Ovidiu Marian a preluat în cursul anului trecut conducerea interimară a filialei Reghin a Partidului Social Democrat. Legătura sa cu social democrația a început din familie, continuată apoi în cadrul filialei Reghin a PSD, partid care l-a și propulsat în funcția de consilier local, poziție pe care se află și în prezent, fiind la cel de-al patrulea mandat. A fost președinte TSD Reghin, apoi vreme de câteva luni viceprimar al municipiului Reghin, dar mai multe ne va spune chiar Ovidiu Marian în interviul care urmează:

Reporter: Cum ai caracteriza perioada ta de început în ce privește politica?

Ovidiu Marian: Pentru mine a fost oarecum cu noroc pentru că la primele ședințe, ținând cont că erau alegeri interne în partid, am avut contact cu multe persoane care erau în conducerea județeană, înclusiv cu parlamentari. Să ai o discuție cu un parlamentar era ceva deosebit pentru un tânăr de 20 și ceva de ani câți aveam la acea vreme. Am început să înțeleg ce înseamnă politica și care sunt pârghiile necesare unei poziții în partid. Așa se face că într-o perioadă relativ scurtă am devenit președintele organizației de tineret a PSD Reghin, de unde lucrurile au decurs într-o direcție favorabilă, dovadă că din anul 2004 sunt și consilier local.

Rep.: E nevoie de o educație a tinerilor în ce privește politica?

O. M.: Desigur. Ar fi bine ca din școală tinerii să aibă mai multe cunoștințe despre ideea de politică, ce înseamnă efectiv acest lucru, ce înseamnă Consiliul Local, ce înseamnă Consiliul Județean, Parlament și tot ceea ce reprezintă funcție de conducere în statul roman. Cred că acest lucru ar fi în avantajul nostru al tuturor.

Rep.: Cum ai văzut acest parcurs al tău în politică și administrația publică?

O. M.: Ca și în viață, pot spune că sunt viziuni diferite, chiar dacă oamenii fac parte din același partid, PSD în cazul de față. De multe ori a fost ușor să impui o anumită direcție, dar și momente când a fost foarte greu. Nu toți gândim la fel, nu avem toți aceleași obiective, nu avem toți aceiași viziune asupra unor aspect care se întâmplă în comunitate. Având și funcția de președinte al organizației de tineret, a fost o provocare să avem activități cât mai multe la nivel local și județean, în condițiile în care trebuia să mă afirm, să dovedesc că poate, că se poate schimba. Un om nu poate face multe lucruri singur. Fapt pentru care am avut în spate și o echipă destul de puternică la nivel de organizație de tineret.

Rep.: În toți acești ani au fost victorii, ați mai și pierdut…

O. M.: Activitatea politică, dacă ajungi să o înțelegi cu adevărat este una frumoasă. Toate aceste „bătălii” politice care se dau sunt de fapt experiențe pe care nu trebuie să le pui foarte mult la suflet. Fiecare are o viziune pe care încearcă să o impună, să o ducă la îndeplinire. Dacă viziunea ta este acceptată de jumătate plus unu dintre cei care iau decizia, înseamnă că aceasta e una câștigătoare. Dacă e acceptată doar de jumătate minus unu, nu ajunge să se impună. Chiar așa, dacă nu ți s-a acceptat vreo propunere în care crezi cu adevărat, e clar că trebuie să te lupți pentru ea. Din păcate, la noi încă nu este definit foarte clar ideea de lobby cum e cazul în alte state unde este extrem de bine dezvoltată, în sensul în care sunt persoane care se ocupă expres cu acest lucru, să promoveze anumite idei, valori, lucruri pe care vor să le facă într-o comunitate. În schimb la noi este o muncă ceva mai brută. Atunci când faci parte dintr-o majoritate, cum a fost și cazul meu în Consiliul Local Reghin unde nu am fost niciodată în opoziție, lucrurile sunt ceva mai simple când e vorba de a implementa o idee sau un proiect pe care-l dorești.

Rep.: La victorie se bucură toată lumea. Ce se întâmplă în cazul opus?

O.M.: Greșeli se fac tot timpul, iar cei care le fac trebuie să și le asume. Eu sunt unul din cei care dacă fac o greșeală o recunosc fără nicio problemă și încerc să o remediez în același timp. Din punct de vedere al conducerii partidului am avut multe idei, lucruri pe care am dorit să le promovez, dar totuși am avut peste mine un președinte care lua deciziile cele mai importante, cum e și normal de altfel, fapt pentru care nu pot spune că am avut parte de greșeli majore.

Rep.: Au fost momente în care situația de la centru a influențat situația la nivel local, și aici mă refer la PSD. Ați avut de suferit ca și imagine datorită situației de la nivelul conducerii centrale?

O. M.: Toată activitatea politică națională afectează și activitatea politică locală. Dar în cele mai multe cazuri, amprenta o pune și activitatea organizației locale. Aceste influențe pot fi calculate, se pot vedea din anumite situații, de la o structură la alta. Acum nu am făcut o analiză amănunțită încât să vedem cât a influențat activitatea națională cea locală, dar sunt convins că există influențe de la centru spre teritoriu.

Rep.: Ești președinte interimar. Pe când sunt anunțate alegerile pentru conducerea PSD Reghin?

O. M.: Din ce cunosc eu vor fi alegeri în acest an în toate organizațiile PSD din țară, inclusiv în cea națională, în cazul în care și situația o va permite, cea legată de pandemia Covid-19.

Rep.: E prematur să ne gândim la o eventuală candidatură a ta pentru funcția de președinte?

O. M.: Deloc. Îmi doresc să candidez pentru funcția de președinte PSD Reghin. Cred că după o muncă de 16 ani în această organizație sunt îndreptățit să candidez. Cred că am dovedit până acum că pot să preiau frâiele acestei organizații. Am în spate și experiența președenției organizației de tineret, astfel am toate motivele să candidez. Ce și cum va fi, vom vedea în perioada următoare.

Rep.: Când începe munca pentru viitoarele alegeri locale?

O. M.: O regulă nescrisă a politicii spune că imediat după terminarea alegerilor începe de fapt munca pentru viitoarele alegeri. Ai câștigat sau nu alegerile, imediat începe campania pentru următoarele alegeri. Contează aici și contextul în care te situezi ca și partid, dacă ești sau nu la guvernare. Atunci când ești în opoziție cum e cazul de față, cea mai la îndemână armă politică sunt greșeline celor aflați la conducerea țării. Orice greșeală a lor trebuie sancționată, și mai mult de atât, trebuie argumentată poziția ta ca și partid, respectiv modul în care noi am gestiona aceste lucruri în cazul în care am fi noi la conducere. Până la urmă, decizia finală o vor lua cetățenii, ei vor decide dacă am avut sau nu dreptate.

Rep.: Cum ți se par că merg acum lucrurile în Consiliul Local Reghin?

O. M.: Nu cred că există piedici atâta timp cât există o majoritate cu valori apropiate și care funcționează. Desigur, viziunea este cea a noului primar și atâta timp cât noi ne canalizăm pe aceiași direcție va fi o susținere fără nicio problemă. Deocamdată aceste lucruri se întâmplă, există o colaborare foarte bună care va continua până la finalul acestui mandat fără nicio problemă.

Rep.: Dincolo de muncă, de politică și administrație, cum îți gestionezi timpul liber?

O. M.: Timpul trebuie organizat în așa fel încât să-ți ajungă pentru tot ceea ce vrei să faci. Politica până acum mi-a ocupat un foarte mare timp din viață, de multe ori am neglijat lucrurile pe care mi-ar fi plăcut să le fac. Am ajuns la ideea că va trebui să pun un echilibru mai mare între activitățile mele, să pun un mai mare preț pe timpul personal, pe familie , pentru că sunt lucrurile cele mai de preț din viața unui om, fără să neglijez alte atribuții care le am ca și președinte și ca membru în consiliul local. Legat de lucrurile care îmi plac, e vorba de mersul pe bicicletă, tenisul de masă, mai nou călăria. Îmi place să fiu implicat în cât mai multe activități sportive. Sunt și membru în Consiliul de Administrație la Avântul Reghin, poziție din care voi sprijini cât voi putea această echipă.

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE