”Undă verde” de la Guvern pentru Spitalul ”George Emil Palade”! Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3035 Vizualizări

”Undă verde” de la Guvern pentru Spitalul ”George Emil Palade”!

Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 30 martie, înfiinţarea Spitalului ”George Emil Palade”, unitate sanitară cu paturi în subordinea Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Ce prevede actul normativ

Potrivit actului normativ, Spitalul ”George Emil Palade” își va desfășura activitatea în conformitate cu prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată cu modificările și completările ulterioare și ale Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare și va avea ca obiective principale furnizarea de servicii medicale de specialitate, desfășurarea de activități de învățământ medical și implementarea programelor naționale de sănătate.

”Structura organizatorică, reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului și a denumirii Spitalului „George Emil Palade” se aprobă de către Senatul universității cu avizul Ministerului Sănătății. Personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar, personalul tehnic, economic, administrativ și de întreținere, necesar funcționării acestei unități sanitare, va fi încadrat cu respectarea prevederilor legale în vigoare, cu aprobarea senatului universității. Organizarea și funcționarea spitalului se va încadra în strategia națională de sănătate și planul național de paturi. Regulamentul de organizare și funcționare al Spitalului „George Emil Palade” se aprobă de către Senatul universității”, se precizează în Articolul 3 al respectivei Hotărâri de Guvern.

În același document se mai arată că Spitalul „George Emil Palade” din subordinea Universității cu același nume ”va funcționa, după finalizarea lucrărilor de investiții, recepționarea acestora și obținerea autorizației de funcționare, în imobilul situat în comuna Livezeni, fără număr, județul Mureș, conform C.F. nr. 50278, imobil pus la dispoziție de către Universitate pe bază de contract de comodat prin protocol de predare-preluare, încheiat între părțile interesate”, respectiv că patrimoniul inițial al Spitalului se constituie din disponibilități bănești în sumă de 300.000 lei provenite din fondurile proprii ale UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

În ceea ce privește finanțarea Spitalului „George Emil Palade”, actul normative precizează că aceasta se va asigura integral din venituri proprii potrivit legii și va funcționa pe baza principiului autonomiei financiare.

”Veniturile proprii ale spitalului sunt realizate din: sumele încasate pentru prestarea serviciilor medicale, alte prestații efectuate pe bază de contract, alte surse, conform legii”, se precizează în Hotărârea de Guvern.

Model nou de asistență medicală legat direct de mediul universitar

La puțin timp după încheierea ședinței de Guvern, senatorul social-democrat Leonard Azamfirei, rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș a postat următorul mesaj pe pagina proprie de Facebook: ”Demersul inițiat de Universitate a fost susținut de la început de Ministerul Educației, prin ministrul Sorin-Mihai Cîmpeanu care a înțeles imediat, în ciuda noutății abordării, beneficiul pentru învățământul medical românesc, motiv pentru care a și inițiat Hotărârea de Guvern de înființare a Spitalului. Proiectul, blocat artificial mult timp de funcționari ai Ministerului Sănătății, a avut finalitatea dorită prin avizarea imediată a actului juridic odată cu preluarea poziției de ministru de către prof. dr. Alexandru Rafila. Prin Hotărârea de Guvern de astăzi se aprobă nu doar înființarea unui nou spital, decizie de o importanță majoră pentru județul Mureș, dar se acceptă la nivel național un nou model de asistență medicală legat direct de mediul universitar, capabil să aducă excelența și performanța medicală mai aproape de pacienți prin resursa umană înalt calificată și prin accesul la tehnologie pe care universitățile îl au. În prezent, conducerea Universității este preocupată de identificarea tuturor resursele financiare și umane necesare pentru ca acest spital universitar să fie dat în funcțiune în cel mai scurt timp. Din nou, E pluribus unum!”

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE