Alexandru Rusu: "Alţii irigă în vârful muntelui şi noi nici pe malul Mureşului" Administratie
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 183 Vizualizări

Alexandru Rusu: "Alţii irigă în vârful muntelui şi noi nici pe malul Mureşului"

Alexandru Rusu, noul director al Filialei Judeţene Mureş a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare din 20 decembrie 2012, ne vorbeşte despre activitatea instituţiei, problemele pe care le-a găsit, şi obiectivele pentru anul acesta.

Reporter: Când aţi preluat conducerea instituţiei şi ce aţi găsit?
Alexandru Rusu: Din 20 decembrie 2012. Ce am găsit? În primul rând, un personal redus. Aşteptările mele erau altele faţă de ce am găsit. E un personal tehnic bine pregătit, dar redus numeric, suntem doar şapte. Problema cea mai gravă e că nu avem personal pentru a ne ocupa de lucrările de întreţinere.

Rep.: În ce constă activitatea Agenţiei de Îmbunătăţiri Funciare?
A.R.: Noi ne ocupăm cu desecări, irigaţii şi cu combaterea eroziunii solului. Irigaţii nu s-au mai făcut de foarte mulţi ani în zona noastră, de exemplu, existau două pompe în zona Cerghid-Iernut, dar sunt scoase din uz. De asemenea, eliberăm avize pentru scoaterea din circuitul agricol a terenurilor, activitate care ne aduce şi venituri.

Rep.: Care sunt obiectivele dumneavoastră?
A.R.: Am un interes foarte mare să conving deţinătorii de terenuri agricole, mă refer la fermierii mari, să-şi irige terenurile. Din cauza mentalităţii, la noi dacă plouă avem agricultură, dacă nu, nu. În străinătate, alţii irigă în vârful muntelui şi noi nici pe malul Mureşului nu irigăm! Eu voi fi mulţumit la finalul anului şi dacă reuşesc să avem numai 10-15 hectare irigate în judeţ.

Rep.: Credeţi că agricultorii sunt dispuşi să investească?
A.R.: Toată lumea e speriată de irigaţii, pentru că costurile sunt mari. Într-adevăr pot fi mari, dar lumea nu se gândeşte că un sistem bun de irigaţii poate aduce un profit mare, care să acopere cheltuielile.

Rep.: Cum puteţi să-i ajutaţi dumneavoastră, ca instituţie?
A.R.: În primul rând, pe partea de informare. Şi, de asemenea, chiar am putea să le facem proiecte pentru sisteme de irigaţii. Şi ar putea, cu ajutorul noastru, cu nota de fundamentare a proiectului, prin studiul pe care pot să-l ofere tehnicienii noştrii, să meargă să acceseze anumite fonduri care sunt pe partea de irigaţii. Vreau să duc şi o muncă de educare şi informare, să-i fac să conştientizeze importanţa acestui aspect, începând de la primari. În primă fază sunt dispus să oferim consultaţii, chiar şi gratuit, pentru că interesul meu este să schimb puţin mentalitatea.

Rep.: În ce stadiu este proiectul „Combaterea eroziunii solului Târnăveni – Bobohalma”?
A.R.: Proiectul e încă în faza de licitaţie, încă nu pot să vă spun dacă s-a terminat licitaţia. Sunt ceva probleme cu banii, dar eu mi-aş dori foarte mult să reuşim să-l demarăm anul acesta.

Rep.: Care sunt aşteptările pentru anul acesta?
A.R.: Îmi doresc foarte mult să reuşesc să introduc şi judeţul Mureş între judeţele cu irigaţii din ţară. Şi mă aştept ca autorităţile guvernamentale să ne sprijine cu proiectele pe care le avem. Îmi doresc să putem face angajări, cel puţin pe perioadă determinată, pe timp de vară, ca să putem face lucrările de întreţinere pentru amenajările existente. Avem probleme mari cu întreţinerea pentru că timp de 4-5 ani, din cauza lipsei de personal, nu s-au făcut deloc lucrări pe teren.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE