Prevenirea morții subite, prioritară în 2014 Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1448 Vizualizări

Prevenirea morții subite, prioritară în 2014

 

Din seria acțiunilor prioritare pentru anul 2014, programul de Infarct Miocardic Acut, cu prevenirea morții subite, reprezintă un proiect important, în condițiile în care în țările civilizate moartea subită cardiacă de cauză aritmică este principala cauză de deces a pacienților. 5 milioane de lei se vor acorda în acest an pentru finanțarea acestei subacțiuni.

Aparate pentru pacienții aflați în risc major

Dr. Raed Arafat a anunțat sâmbătă, 18 ianuarie, că în acest an numărul defibrilatoarelor cardiace implantabile va crește, ceea ce înseamnă că pacienții vor fi scutiți să-și mai achiziționeze singuri aceste aparate atât de costisitoare. „Acțiunea de infarct miocardic acut o să aibă și o nouă subacțiune, prevenirea morții subite. În acest an suna va crește de la 17 la 20 milioane lei. Până acum centrele care erau finanțate pentru tratamentul infarctului miocardic acut în urgență prin cateterism și punerea unui stent și deblocarea coronarelor erau în București și Târgu-Mureș, Timișoara, Cluj și Iași. De anul trecut am început o finanțare experimentală pentru Brașov, Bihor și Maramureș. Dacă vor respecta anumite standarde și condiții impuse de Comisia de Cardiologie, din semestrul doi al acestui an vor intra Prahova și Brăila. Din acest an se include prevenirea morții subite și la care se alocă o sumă de 5 milioane lei. De multe ori pacienții aflați în risc major, din lipsă de aparate erau puși în situația de a-și achiziționa defibrilatorul cardiac implantabil. Nu mai vrem să punem pacienții într-o stare atât de delicată. Din toate punctele de vedere acțiunea aceasta este extrem de pozitivă”, a precizat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Defibrilatorul cardiac implantabil, necesar

Prof. dr. Dan Dobreanu a precizat că în țările civilizate moartea subită cardiacă de cauză aritmică este principala cauză de deces a pacienților. „În țările civilizate moartea subită cardiacă de cauză aritmică este principala cauză de deces a pacienților. Un sistem de urgență foarte bine pus la punct are capacitatea de a resuscita un număr mare de pacienți care ajung la Unitatea de Primiri-Urgențe după un stop cardiac resuscitat eficient. Problema majoră este că acești pacienți rămân cu un risc imens de a repeta evenimentul, iar singura măsură pe care o avem la ora actuală la dispoziție pentru a preveni recidiva și moartea subită este implantarea unui dispozitiv, defibrilatorul cardiac implantabil, capabil să recunoască tulburarea de ritm și să aplice un șoc electric fără a fi nevoie de intervenția echipei de urgență. În România sunt specialiști capabili să practice această procedură, dar principala problemă pe care am avut-o în acest moment era finanțarea, pentru un astfel de dispozitiv costă câteva mii de euro”, a menționat prof. dr. Dan Dobreanu, medic primar cardiologie și medicină internă.

De trei ori mai multe implanturi

Mai mult, prof. dr. Dan Dobreanu a subliniat că odată cu acest program se preconizează ca numărul de implanturi de dispozitive de acest tip să crească cam de trei ori. „La ora actuală, prin intermediul acestui program preconizăm ca numărul de implanturi de dispozitive de acest tip să crească cam de trei ori față ceea ce am avut până în acest moment. Aproape în toate țările din lume rata de resuscitare eficientă la un stop cardiac, dacă se întâmplă în afara spitalului, este undeva în jur de 4%, ceea ce înseamnă că 95-96% dintre pacienți mor. Rolul acestui aparat este de a recunoaște tulburările de ritm în secundă pentru a intervine. Ca pregătire și dotare, România are capacitatea de a face această procedură. Ea trebuia doar să fie finanțată prin aparate”, a precizat prof. dr. Dan Dobreanu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE