Basme şi povestiri pentru copii şi oameni mari Cultură
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 194 Vizualizări

Basme şi povestiri pentru copii şi oameni mari

1După concertele din luna noiembrie de la Cluj-Napoca şi Sighişoara, Asociaţia Cultura Viva din Berna şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca au pregătit, în luna decembrie, două concerte pentru a susţine cea de-a XXIII-a ediţie a Academiei Sighişoara. Evenimentul intitulat „Basme şi povestiri pentru copii şi oameni mari” a avut loc duminică, 27 decembrie, la Sighișoara și luni, 28 decembrie, la Tîrgu Mureș. Concertul a fost susţinut de violoncelista de naţionalitate spaniolă Inés Suárez López şi pianista sighişoreancă Anamaria Ştamp. Potrivit organizatorilor, concertul a fost dedicat atât copiilor cât şi adulţilor, având un program clasic, cu lucrări inspirate din basme şi povestiri nemuritoare. Desfăşurat într-o ambianţă a basmelor franţuzeşti, cu lucrări de Claude Debussy şi Maurice Ravel, programul concertului a cuprins şi armoniile mai puțin cunoscute ale lui Leoš Janáček şi a poveştilor dintr-o realitate de vis, pe muzica lui Erkki-Sven Tüür şi Arvo Pärt.
2Festivalul-şcoală Academia Sighişoara, care va ajunge anul viitor la a XXIII-a ediţie, este considerat către de site-ul CMUSE, ce oferă cele mai noi ştiri şi videoclipuri din industria muzicală mondială, ca fiind una dintre cele mai interesante 20 de destinaţii muzicale din întreaga lume, într-un clasament întocmit în anul 2014. CMUSE arată că Academia Sighişoara este un festival internaţional pentru tineri muzicieni şi artişti vizuali, este situat în Sighişoara, „unul dintre cele mai frumoase şi autentice oraşe medievale mici din Europa, de asemenea, cunoscut sub numele de locul de naştere al legendarului Vlad Ţepeş (Contele Dracula)”.

Fondatorul Academiei Sighişoara, violonistul Alexandru Gavrilovici, a declarat că plasarea manifestării pe locul 12 în plan mondial reprezintă un raport investiţie-rezultat cu totul ieşit din comun, având în vedere că celelalte festivaluri au bugete de zeci de milioane de euro.
Academia Sighişoara (Sighisoara Music Academy) figurează astfel alături de manifestări de prestigiu cum sunt Naantali Music Festival din Finlanda, Chamber Music Holidays din Insula Corfu (Grecia), Aspen Music Festival and School din Colorado (SUA), Sitka Cello Seminar din Alaska (SUA), Zodiac Academy and Festival din Valdeblore (Franţa), Verbier Festival din Verbier (Elveţia), Carmel Bach Festival din California (SUA), Collective Sound Summer Music Camp din Barcelona (Spania), The Dorogne International Jazz Summer School din Chateau de Monteton (Franţa), Encore Music Projects din Wells (Anglia) sau Summer Ballet School din Dubrovnik (Croaţia).

Academia Sighişoara a fost iniţiată în 1993 de violonistul elveţian de origine română, Alexandru Gavrilovici, fost prim concert-maestru al Orchestrei Simfonice din Berna timp de 34 de ani, alături de flautista Heidi Indermuhle. Iniţial, manifestarea s-a numit Festivalul de Muzică de Vară Sighişoara şi dintr-un curs pentru studenţi din România şi Elveţia, susţinut de profesionişti în domeniu, recunoscuţi pe plan mondial, „Academia Sighişoara” s-a transformat treptat într-un important festival internaţional, cu păstrarea caracterului de şcoală de vară.

Manifestarea este organizată în intervalul 1-14 august de către Asociaţia Cultura Viva Sighişoara din Berna (Elveţia), condusă de Alexandru Gavrilovici, şi Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, şi beneficiază de o finanţare provenită dintr-un grant elveţian.
Începând din anul 2013, timp de trei ediţii, Academia Sighişoara este susţinută material printr-un grant elveţian, după ce timp de 20 de ani manifestarea a beneficiat în special de suportul oamenilor de afaceri elveţieni din România, cu contribuţia Primăriei Sighişoara.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE