Guvernul le returnează banii cheltuiţi în campania electorală! Politic
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 583 Vizualizări

Guvernul le returnează banii cheltuiţi în campania electorală!

111Monitorul Oficial al României de marţi, 26 ianuarie, a publicat Hotărârea Guvernului României pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
Condiţii pentru donaţii şi împrumuturi
Potrivit actului normativ, contribuţiile candidaţilor pentru campania electorală pot proveni exclusiv din următoarele surse: venituri proprii, donaţii primite de la persoane fizice şi împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituţiile de credit. „Donaţiile care vor fi folosite de către candidaţi drept contribuţii pentru campania electorală trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să respecte plafoanele stabilite de lege penru donaţiile către partidele politice, să fie primite numai în conturile bancare proprii, în cazul în care valoarea acestora este mai mare de 10 salarii de bază minime brute pe ţară, să fie însoţite de declaraţii ale donatorilor privind sursa acestora, în cazul în care nu provin din veniturile proprii”, se arată în document, la capitolul 5, secţiunea 1, „Contribuţia candidaţilor pentru campania electorală”.
În ceea ce priveşte împrumuturile folosite de candidaţi drept contribuţii pentru campania electorală, acstea trebuie „să respecte plafoanele stabilite de lege pentru împrumuturile către partidele politice” şi „să fie efectuate numai prin conturi bancare”.
Faci peste 3%, ţi se rambursează cheltuielile
În cadrul capitolului VI, intitulat „Metodologia de rambursare a cheltuielilor din campania electorală” autorii actului normativ au stabilit că partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care obţin, individual sau într-o alianţă electorală, cel puţin 3% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional la alegerile parlamentare generale, la alegerile pentru Preşedintele României, la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European şi la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale „au dreptul de a obţine rambursarea cheltuielilor electorale efectuate atât la nivelul fiecărei circumscripţii electorale, cât şi la nivel central.”
……….
„Mi se pare foarte binevenită legea. Astăzi se poate discuta despre faptul că potrivit acestei legi nu o să mai poţi cumpăra voturi şi oamenii care merită să fie aleşi. Oamenii care vor fi pe liste trebuie să fie oameni de calitate, să fie pe placul alegătorilor şi să facă bine pentru ţară”
Vasile Gliga, preşedinte PSD Mureş
……….
„Participarea într-o campanie electorală trebuie să fie şi un act de responsabilitate până la urmă. Dacă nu ar exista o astfel de prevedere, orice persoană şi-ar permite să intre într-o campanie, fără niciun fel de responsabilitate, şi ar cheltui bani publici.”
Ciprian Dobre, co-preşedinte PNL Mureş
……….
„Din ceea ce ştiu, mi se pare o schimbare pozitivă. Dacă am înţeles bine, sunt limitate sumele care pot fi cheltuite într-o campanie electorală şi sunt limitate şi uneltele de campanie care se pot folosi. Este binevenit, ştiind ce s-a întâmplat în campaniile anterioare şi sper că va fi o campanie mult mai liniştită.”
Brassai Zsombor, preşedinte UDMR Mureş
……….
„Ca multe alte legi româneşti, avem iar o lege „originală”, discriminatorie pentru că este o barieră pusă după niciun fel de logică sau criteriu. Pui bariera la locale de 5% şi pentru finanţare pui 3%. Este irelevant, nu rezolvă nimic pentru că de fapt această lege modificată de partidele monopoliste nu rezolvă problema finanţării netransparente.”
Dan Maşca, preşedinte POL Târgu-Mureş
Limitele maxime ale cheltuielilor care pot fi efectuate de către partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale:
– 60 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de deputat sau de senator;
– un salariu de bază minim brut pe ţară pentru fiecare listă de candidaţi la Consiliul Local al comunei;
– 3 salarii de bază de bază minime brute pe ţară pentru fiecare listă de candidaţi la Consiliul Local al oraşului;
– 5 salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare listă de candidaţi la Consiliul Local al municipiului;
– 30 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare listă de candidaţi la consiliul local al municipiului reşedinţă de judeţ;
– 100 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare listă de candidaţi la Consiliul Judeţean;
– 5 salarii de bază minime brute pe ţară penru fiecare candidat la funcţia de primar al comunei;
– 7 salarii de bază minime brute pe ţară penru fiecare candidat la funcţia de primar al oraşului;
– 10 salarii de bază minime brute pe ţară penru fiecare candidat la funcţia de primar al municipiului;
– 50 de salarii de bază minime brute pe ţară penru fiecare candidat la funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ;
– 750 de salarii de bază minime brute pe ţară penru fiecare candidat la funcţia de parlamentar european;
– 20.000 de salarii de bază minime brute pe ţară penru fiecare candidat la funcţia de preşedinte al României.
(Sursa: Monitorul Oficial al României)
 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE