Ce investiții se vor face, anul acesta,  la Spitalul de Urgență Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 247 Vizualizări

Ce investiții se vor face, anul acesta, la Spitalul de Urgență

12622266_784961618302891_6982186623595060056_oDupă ce anul trecut Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Tîrgu Mureș a investit aproximativ 25 de milioane de lei în aparatură medicală, anul acesta se dorește continuarea dotării anumitor secții clinice. Managerul SCJU Tîrgu Mureș, dr. Claudiu Puiac, a declarat miercuri, 3 februarie, într-o conferință de presă, că spitalul își poate face un plan cert de investiții doar după ce se va semna contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș, iar acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de 1 aprilie.

În 2015, a început procesul de înlocuire a aparatelor de radiologie din cadrul Laboratorului de Radiologie. S-au cumpărat trei astfel de aparate, iar anul acesta continuă schimbarea aparaturii de radiologie, care este uzată din punct de vedere moral și profesional. Potrivit managerului SCJU Tîrgu Mureș, până la finalul acestui an se dorește ca Laboratorul de Radiologie să funcționeze la cele mai înalte standarde. Unul dintre marile obiective ale anului 2016 este achiziționarea unui RMN. A fost înaintată deja o cerere de finanțare către Ministerul Sănătății. Dacă această cerere va fi negativă, atunci aparatul va fi achiziționat din fonduri proprii ale spitalului, a subliniat dr. Puiac. „Avem un acord cadru pe un aparat de rezonanță magnetică de 1,5 Tesla și va fi achiziționat în trimestrul I al anului în curs. Am înaintat o cerere de finanțare către Ministerul Sănătății ca să ne finanțeze acest aparat. Dacă cererea de finanțare va fi negativă, atunci am decis împreună cu echipa managerială ca acest aparat să fie achiziționat din venituri proprii. În prezent, avem un RMN de 1 Tesla. Vom continua să înlocuim și aparatele de radiologie și inclusiv aparatele de radiologie mobilă pentru desfășurarea intervențiilor ortopedice atât pe sălile de operație de la Ortopedie, cât și de la Chirurgie și Ortopedie Pediatrică”, a declarat dr. Claudiu Puiac.

Reabilitarea termică și energetică a spitalului
Un alt obiectiv al acestui an îl reprezintă reabilitarea din punct de vedere termic și energetic – interor și exterior – a clădirilor ce aparțin SCJU Tîrgu Mureș, inclusiv clădirea principală în care funcționează unitatea sanitară. Dr. Claudiu Puiac a explicat că anul acesta spitalul va bugeta cele trei studii de Documentație de Avizare a Lucrărilor de Investiții (DALI), urmând a se discuta posibilitățile de finanțare. „Unul dintre obiectivele acestui an, după ce vom semna contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, este să realizăm cele trei studii DALI pentru reabilitarea termică și energetică a clădirii de pe strada Gheorghe Marinescu, împreună cu Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant, pentru clădirea de pe strada Revoluției, unde este Clinica de Hematologie, Clinica de Recuperare Cardiovasculară și Medicală 3. Și acolo este o problemă fiindcă suntem într-un litigiu juridic în ceea ce privește retrocedarea la o parte din clădire. De asemenea, pentru Ambulatoriul de Stomatologie și Policlinica Sportivă, de pe Bulevardul 1 Decembrie. Vrem să bugetăm cele trei studii DALI pentru a începe achiziția publică, să facem un pas în față. Nu putem face reabilitarea clădirii din fondurile proprii, dar vrem să vedem cum putem să accesăm fonduri europene, prin Consiliul Județean sau prin Ministerul Sănătății, de care depindem din punct de vedere administrativ. Ca să accesăm aceste fonduri europene trebuie să avem prima dată trebuie să avem studiile DALI întocmite. Anul acesta, vom iniția studiile și sper că până la jumătatea anului să fie finalizate, ca să putem, în funcție de programele operaționale și posibilitățile de finanțare, să întocmim documentația necesară pentru a obține finanțarea pentru reabilitarea clădirilor – interior și exterior”, a menționat managerul SCJU Tîrgu Mureș.

Statutul de spital regional de urgență
Cât despre statutul de spital regional de urgență, dr. Puiac a afirmat că dintre toate unitățile de profil din țară, SCJU Tîrgu Mureș este cel mai aproape de acest statut, fiind însă nevoie de înființarea a două secții noi în cadrul spitalului: urologie și oftalmologie. „Ca să devenim spital regional în adevăratul sens al cuvântului trebuie să mai avem în structura spitalului o secție de urologie și o secție de oftalmologie. Sper ca proiectul Ministerului Sănătății cu finanțare de la Banca Mondială să demareze, pentru că atunci s-ar elibera etajul doi și la nivelul etajului doi se pot înființa aceste două secții. În țară, noi suntem cei mai apropiați de statutul de spital regional de urgență. Nu ne trebuie secție de chirurgie cardiovasculară pentru că în această clădire este Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant și împreună suntem centru regional de urgență”, a explicat dr. Claudiu Puiac.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE