Aproximativ 900 de liceeni vor învăța să învingă tuberculoza Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 341 Vizualizări

Aproximativ 900 de liceeni vor învăța să învingă tuberculoza

campanie tuberculozaLiga Studenților din Târgu-Mureș derulează, în perioada 23 – 25 martie, a doua ediție a campaniei de informare „Împreună învingem tuberculoza!”. Evenimentul are loc în contextul în care în data de 24 martie se sărbătorește Ziua Internațională a Luptei împotriva Tuberculozei.

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș vor merge la trei licee din municipiul Târgu-Mureș și le vor prezenta elevilor informații cu privire la această boală, cum se depistează și cum poate fi prevenită. Prezentările vor avea loc la Colegiul Economic Transilvania, Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu” și la Grupul Școlar „Ion Vlasiu”, ceea ce înseamnă că 21 de voluntari vor ține 33 de ore pentru aproximativ 900 de liceeni. „Despre tuberculoză se știe foarte puțin în rândul populației generale. În linii mari – că este o boală a plămânului. Și că e gravă. Întrebări precum: „Când ar trebui să fii îngrijorat și să mergi la medic?”, „Cum să eviți boala?” sau „În ce constă tratamentul?” nu-și au răspunsul pentru mulți, și asta pentru că subiectul nu e abordat în școli. Sau, în cel mai bun caz, este tratat foarte puțin. Cu toate acestea, se știe că cea mai eficientă metodă de tratament a unei boli e însăși prevenția. Și atunci venim noi, prin Liga Studenților din Târgu-Mureș – studenți la UMF, viitori medici și farmaciști, cu o campanie de informare – „Împreună învingem tuberculoza”, ca să le prezentăm liceenilor, viitori cetățeni responsabili, informații esențiale despre TBC. Este o campanie națională desfășurată simultan în Cluj, Brașov, București, Iași, Oradea și Târgu-Mureș în această perioadă, întrucât în 24 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Luptei împotriva Tuberculozei. În centrul nostru, va avea loc a doua ediție anul acesta. Anul trecut, am colaborat cu Colegiul Economic Transilvania și Colegiul Național „Unirea”, unde opt voluntari au ținut șapte ore, în 24 martie, pentru aproximativ 250 de liceeni. Acum colaborăm cu Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu”, Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu” și Colegiul Economic Transilvania, unde împreună cu 21 de voluntari, ne propunem să desfășurăm 33 de ore pentru aproximativ 900 de liceeni, în perioada 23-25 martie”, a declarat Elena Bînzari, coordonatoarea campaniei.

A crescut numărul persoanelor infectate cu TBC
Coordonatorii campaniei spun despre campanie că este foarte importantă, având în vedere că în ultimii ani a crescut numărul persoanelor infectate cu TBC, iar tratamentul este unul îndelungat și costisitor. „Mai mult decât atât, în momentul depistării unui nou caz de tuberculoză, trebuie tratați toți membrii comunității bolnavului – familie, colegi de serviciu etc. Prin informare și respectarea normelor igieno-sanitare, o mare parte din aceste probleme ar putea fi evitate, ceea ce sperăm că se va întâmpla, pe termen lung. Pe lângă impactul pe care vrem să il avem în societate, și voluntarii implicați au doar de câștigat: învață să transmită o informație medicală în termeni simpli și să vorbească în public, îmbunătățindu-și astfel abilitățile de comunicare. Învațăm, așadar, să educăm populația generală, pentru a schimba în bine, cât de puțin, comunitatea în care trăim”, a mai precizat Elena Bînzari.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE