Home / Cultură / A debutat Simfest, singurul festival de televiziune din România

A debutat Simfest, singurul festival de televiziune din România

Distribuie

Singurul festival de televiziune din România și cea mai complexă şi completă manifestare destinată mass-media electronice, Simfest, se desfășoară, la Târgu-Mureș, în perioada 22-28 august. Anul acesta, manifestarea se află la ediția a XIII-a.

Festivalul Simfest este punctul anual de întâlnire a specialiştilor lumii televiziunii din România, a studenţilor ambiţioşi, a producătorilor indepedenţi şi a pasionaţilor media, o competiţie menită să identifice şi să formeze valori şi talente, pentru a le acorda validarea necesară şi pentru a le pune în legatură cu mediul în care se pot dezvolta. Este o competiţie şi, în acelaşi timp, o şcoală de presă şi un eveniment cultural. Președintele festivalului Simfest, Ioan Ceaușescu, a declarat luni, 22 august, într-o conferință de presă, că ediția din acest an a festivalului este „probabil cea mai bogată ediție de până acum”. Totodată, a anunțat desfășurarea, în premieră la Târgu-Mureș, a International Mystery & Thriller Festival, aflat la ediția a VI-a, în cadrul căruia vor avea loc o serie de lansări de carte.

2 arta„Simfest nu este doar o competiție de știri, documentare, talk-show-uri etc. Avem literatură, proiecții de film, lansări de carte, dezbateri, zilele cărții și muzicii, un mini târg de carte în aer liber în Piața Teatrului, în așa fel să aibă acces toată lumea la eveniment. După mulți ani încep să vină din nou realizatorii la festival pentru a-și prezenta producțiile. Acesta este specificul Simfest-ului. Revin la literatură și la această ediție consemnăm încă o premieră. Datorită relației îndelungate de prietenie pe care o avem cu domnul Bogdan Hrib, care ne ajută de ani de zile și ne sprijină la Simfest, am reușit să mutăm ediția a VI-a a International Mystery & Thriller Festival la Târgu-Mureș. Până acum, festivalul s-a desfășurat la București și la Râșnov. Avem prezenți autori de renume ai acestui gen. Îl avem pe domnul Quentin Bates din Marea Britanie, celebru în Europa în acest domeniu. Prima lansare în România a volumului tradus din opera domnului Quentin Bates va avea loc la Târgu-Mureș în cadrul Simfest marți, 23 august, la ora 18.00, în holul Cinematografului Arta”, a declarat Ioan Ceaușescu.

3 invitatiLansări de carte în premieră
Directorul Editurii Tritonic, Bogdan Hrib, a anunțat că marți, 23 august, se vor lansa trei volume, la Târgu-Mureș. El a afirmat că literatura mystery & thriller este un fenomen în străinătate care vinde milioane de exemplare. „La noi, din nefericire, drumul este abia la început, așa că nu putem decât să vă rugăm să veniți să răsfoiți cărțile și să le puneți întrebări autorilor noștri. Quentin Bates lansează „Neliniștea verii”, iar acțiunea romanului se petrece în Islanda, la sfârșit de august”, a transmis Bogdan Hrib.
Președintele juriului, conf. univ. dr. Lucian Ionică, de la Universitatea de Vest Timișoara, a transmis, în cadrul conferinței de presă, că de când există acest festival, televiziunea s-a schimbat „destul de mult”, arătând că televiziunea de astăzi nu mai este televiziunea din 2003. Acesta a afirmat că un festival de televiziune, cum este Simfest-ul, reprezintă un loc foarte potrivit pentru discutarea aspectelor ce țin de felul în care s-a schimbat televiziunea, un loc unde se poate promova televiziunea de calitate și unde se pot căuta soluții pentru a îndepărta elementele negative care afectează televiziunea.

Obiectivul pe termen lung al festivalului
Conf. univ. dr. Ion Stavre, de la SNSPA, a amintit că obiectivul pe termen lung al festivalului era să contribuie fundamental la dezvoltarea unei piețe a audiovizualului în România, ceea ce s-a și întâmplat în decursul anilor. „În România, sunt foarte multe licențe de televiziune, aproximativ 400 de licențe. Raportat la numărul de populație, avem cam de două ori mai multe licențe decât SUA, spre exemplu. În România, se consumă televiziune cu aproape o oră și jumătate mai mult decât în Uniunea Europeană, așadar comunicarea audiovizuală este un element foarte important în societatea românească. Având în vedere că suntem o economie funcțională de piață, m-am gândit că este foarte important să existe această piață, adică festivalul poate să ofere posibilitatea întâlnirii producătorilor, realizatorilor și eventual producțiile pot fi vândute. Deocamdată, lucrul acesta nu s-a întâmplat, decât poate sporadic, însă ceea ce s-a întâmplat și este remarcabil este faptul că festivalul are deja o identitate bine conturată și acest lucru s-a observat în momentul în care a devenit în mod natural festival cu participare internațională”, a menționat conf. univ. dr. Ion Stavre.
Directorul de imagine al SRTV, Geo Tuică, s-a arătat bucuros să se afle la Târgu-Mureș, la o nouă ediție a acestui festival, care vine cu o altă față și cu probleme actuale. El a precizat că dorește să vadă ce este ideea și ce înseamnă expresia, iar la acest festival se dorește promovarea talentului și frumosului. „Am văzut mulți tineri talentați care muncesc cu plăcere, cu har și cu dragoste. Am să-i sprijin cât am să pot, chiar și pe începători și pe cei care vin pentru prima dată. Avem o echipă extraordinară, zic eu, și mă simt bine și în largul meu când suntem împreună”, a transmis Geo Tuică.
Producătorul independent Codruț Pînzaru a transmis că este „cumplit de greu să fii producător independent”, deoarece sunt necesare mereu finanțările.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.