Cum pot crește şansele de supravieţuire ale nou-născuţilor cu malformații cardiace Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 354 Vizualizări

Cum pot crește şansele de supravieţuire ale nou-născuţilor cu malformații cardiace

Preşedintele Asociaţiei de Neonatologie din România, prof. univ. dr. Silvia-Maria Stoicescu, a transmis vineri, 23 septembrie, în cadrul Congresului Național de Neonatologie, cu tema „Patologia cardiocirculatorie neonatală”, că printr-o educație a cuplurilor, printr-o colaborare susţinută între specialiști și printr-o îmbunătățire a consultațiilor prenatale pot fi crescute semnificativ şansele de supravieţuire ale nou-născuţilor cu malformații cardiace, în condițiile în care defectele cardiace au o incidenţă de aproximativ 6-8 la 1.000 născuţi vii, iar malformaţiile cardiace critice cu expresie în perioada neonatală reprezintă 15% dintre acestea.

„Ca și neonatologi, trebuie să plecăm de la acest Congres de Neonatologie cu niște lucruri clare în minte, ce facem în situația unei maladii de cord despre care nu știm nimic. Ascultând lucrările prezentate în cadrul Congresului, aș concentra totul într-un cuvânt și acela este „tardiv”. Din punctul de vedere, tardiv este diagnosticul de malformație, care este dependent de obstetrică, dar nu numai. Este dependent, în primul rând, de consultația prenatală la care trebuie să se prezinte femeile însărcinate. Din statisticile prezentate a rezultatul faptul că diagnosticul de malformație de cord s-a pus târziu, după șase luni. Lucrând zi de zi în maternități, știm că diagnosticul de malformație de cord se pune și mai repede de șase luni, dar dacă se pune mai devreme, cuplurile pot fi îndreptate spre singurul centru de chirurgie din țară, respectiv la Târgu-Mureș, pentru a naște. Eu aș începe printr-o educație a cuplurilor, prin îmbunătățirea consultației prenatale, ca să punem un diagnostic din timp și ca să li se explice oamenilor că nu au timp după nașterea unui copil cu malformație de cord să se intervină. Statisticile prezentate au arătat că foarte mulți copii mor chiar și în primele 5 zile de viață. Haideți să îmbunătățim asistența noastră și să stabilim cu exactitate și foarte repede diagnosticul de malformație de cord”, a explicat prof. univ. dr. Silvia-Maria Stoicescu.

Șefa Clincii de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș, conf. univ. dr. Manuela Cucerea, a prezentat un studiu retrospectiv referitor la numărul de copii internați cu diagnosticul de malformație cardiacă critică în perioada neonatală, la clinica din Târgu-Mureș, un centru terțiar de terapie intensivă neonatală, cu experienţă şi tradiţie în diagnosticul şi tratamentul nou-născutului cardiac. Conf. univ. dr. Manuela Cucerea a afirmat că în ultimii doi ani și jumătate, din ianuarie 2014 și până în mai 2016, la clinica din Târgu-Mureș au fost 84 de cazuri de nou-născuți cu malformații cardiace critice.
Specialiștii susțin că tratamentul complex acordat în centrele moderne de terapie intensivă neonatală a îmbunătăţit considerabil şansele de supravieţuire ale nou-născuţilor cu patologie severă. Abordarea patologiei cardiace neonatale rămâne o provocare şi necesită efort, echipament şi colaborare susţinută între medicii neonatologi, obstetricieni, cardiologi pediatri, intervenţionişti, chirurgi, anestezişti. Al treilea Congres Național de Neonatologie, cu participare internațională, a avut ca temă „Patologia cardiocirculatorie neonatală” și a fost organizat de Asociaţia de Neonatologie din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, Colegiul Județean al Medicilor Mureş și SCJU Târgu-Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE