Muzica renaște la UMF Tîrgu Mureș Cultură
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1285 Vizualizări

Muzica renaște la UMF Tîrgu Mureș

Sala festivă a Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș a găzduit miercuri, 26 aprilie, un eveniment special, un recital de vioară și pian, susținut de către dr. Szőcs Mihály, cadru universitar și medic primar ORL, membru în orchestra de cameră a medicilor din Tîrgu Mureș și membru în orchestra medicilor din București, și László Cristina, profesor de pian. Peste 200 de studenți și cadre didactice au luat parte la serata muzicală, delectându-se pe acorduri de muzică clasică. Totodată, au ascultat frumoasa și emoționanta poveste a orchestrei de cameră a medicilor din Tîrgu Mureș.

Dr. Szőcs Mihály a terminat Liceul de Muzică din Tîrgu Mureș, clasa de vioară, după care a urmat cursurile Facultății de Medicină din Tîrgu Mureș. Ca student, ca medic rezident și tânăr specialist a fost membru și solist al orchestrei de cameră a medicilor din Tîrgu Mureș, dar și membru și solist al orchestrei medicilor din București.
A susținut recitaluri și concerte în toată țara, a făcut înregistrări la radio și pentru televiziune. Pasiunea lui pentru muzica clasică și vioară, instrumentul pe care îl îndrăgește atât de mult, nu l-a părăsit de-a lungul timpului. Dr. Szőcs Mihály a revenit, astfel, după zeci de ani de absență, pe scena sălii festive a UMF Tîrgu Mureș, pentru a cânta și pentru a încânta comunitatea academică.

5Pasiunea medicilor pentru muzică
„Probabil că pentru mulți dintre dumneavoastră, pentru cei ce s-au obisnuit să mă vadă în sala de operație, lângă patul bolnavului sau în sala de curs, faptul că mă aflu pe scenă ținând în mână o vioară este un lucru neobișnuit. Același sentiment l-am încercat și eu la un curs din Amsterdam. Faptul că ilustrul profesor de chirurgie cervicală a venit la cina festivă cu bicicleta nu m-a surprins, căci eram la Amsterdam, dar m-a surprins realmente când a început să cânte muzică jazz de cea mai bună calitate. Pasiunea medicilor pentru muzică este binecunoscută în lumea întreagă. Legătura dintre cele două domenii, care prin însăși natura lor sunt diferite, o găsim în caracterul profund umanistic care le caracterizează. Alfred de Vigny spunea: „Cine iubește omul, iubește și arta”, a transmis, în deschiderea recitalului, dr. Szőcs Mihály.
Medicul a mai afirmat că „muzica este cea mai umană dintre arte, principala ei sursă de inspirație fiind omul, bucuriile și suferințele sale sufletești, tot așa medicina, mai mult ca oricare profesiune, este mai direct legată de om, de întreaga sa existență, însoțindu-l de la naștere până la ultima lui suflare, căutând să prevină bolile, să aline suferințele, să salveze vieți”.

Începuturile orchestrei de cameră a medicilor din Tîrgu Mureș
Dr. Szőcs Mihály s-a arătat emoționat deoarece nu a mai cântat în fața publicului de 30 de ani, iar revenirea pe scena sălii festive a UMF Tîrgu Mureș i-a trezit o mulțime de amintiri referitoare la perioada în care cânta în orchestra de cameră a medicilor din Tîrgu Mureș. Medicul le-a povestit celor prezenți începuturile orchestrei și cum studenții mediciniști entuziaști au făcut rost de pianul ce se află și acum în sala festivă a Universității.
„A fost în urmă cu 40 de ani, în perioada 1976-1983, când această orchestră și-a trăit perioada de glorie. Ea exista aproximativ de la începuturile anilor 1950, dar a avut o activitate cu discontinuități. În 1976, mai mulți studenți la medicină entuziaști și iubitori de muzică s-au alăturat orchestrei. O parte dintre ei terminaseră liceul de muzică. Am realizat imediat necesitatea achiziționării unui pian, dacă voiam să diversificăm viața muzicală a Universității. Împreună cu un coleg de-al meu, pianist, am căutat disperați în oraș un pian și l-am găsit până la urmă la Institutul Pedagogic (astăzi Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș), unde stătea nefolosit. Conducerea Institutului, văzând entuziasmul nostru, ni l-a oferit cadou. Cu forțe proprii l-am adus aici, pe această scenă, unde se află și acum. A început perioada recitalurilor de vioară și pian. Orchestra s-a reorganizat, la pupitrul de dirijor al orchestrei a venit un om deosebit, un suflet nobil, un medic desăvârșit, care a reușit să ne unească și prin perseverență și dăruire să ne facă să ne depășim limitele chiar și în clipele cele mai grele prin care treceam pe atunci. Repetițiile orchestrei la care erau invitați să participe profesioniști de la Filarmonica târgumureșană, ornamentate cu mici ritualuri plăcute, erau foarte colorate, căci, pe lângă muzică, dezbăteam împreună cele mai arzătoare probleme ale existenței noastre”, a povestit medicul.

6Ani de glorie
Pentru orchestră au urmat ani de glorie, festivaluri în țară, concerte la Ateneul Român, multe premii câștigate și săli pline la concerte, dr. Szőcs Mihály subliniind că „cea mai mare realizare a orchestrei” a constat în faptul că pe vremea aceea, când exista un singur canal de televiziune și un program zilnic de doar două ore, ca semn de aprerciere, pe genericul de deschidere a programului apăreau de fiecare dată imagini filmate dintr-un concert susținut de orchestra noastră”.
Anul 1983 a fost anul în care orchestra a încetat să mai existe. Studenții au absolvit facultatea, unii au rămas în țară să profeseze, în timp ce alții au ales calea străinătății.

„Mi-aș dori din suflet un nou început”
Dr. Szőcs Mihály și-a amintit cu nostalgie și bucurie de vremurile de glorie ale orchestrei de cameră a medicilor din Tîrgu Mureș. A transmis că își dorește ca acele vremuri să revină, iar medicii iubitori de muzică să se strângă din nou în jurul pianului din sala festivă și să se bucure de minunata lume a muzicii, alături de întreaga comunitate academică din Tîrgu Mureș.
„Mai târziu, făcându-mi specializarea la București, am avut ocazia să cânt în orchestra medicilor din București, să fiu solistul ei, în perioada 1989-1992. Am susținut mai multe concerte la Ateneul Român, la Institutul de Biologie și Patologie celulară. Astăzi ne aflăm aici pentru că dorim ca acele vremuri frumoase să le aducem înapoi. Cu sprijinul conducerii Universității noastre, mai precis a domnului rector, pianul a renăscut și așteaptă să ne strângem în jurul lui, pentru a ne bucura de lumea minunată a muzicii. Aș dori să dedic acest recital in memoriam orchestrei de cameră a medicilor din Tîrgu Mureș și mi-aș dori din suflet ca el să fie un nou început, un nou 1976”, a mai transmis dr. Szőcs Mihály.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE