REPORTAJ. Prin Împărăţia Adormită la expoziţia „Moda franceză în miniatură” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 173 Vizualizări

REPORTAJ. Prin Împărăţia Adormită la expoziţia „Moda franceză în miniatură”

Ca să realizăm cât de importantă a fost moda în Franța e de ajuns să ne amintim că pentru garderoba reginei Maria Antoaneta, regina exceselor –  cum era supranumită, era acordat un buget anual de 120.000 de livre, echivalentul a 4.000.000 de dolari. Mai adăugăm că străbunica haute-couture-ului a fost Rose Bertin, creatoarea personală a reginei ghilotinată la Revoluția Franceză.

În condițiile în care noi, postmodernii, mai uităm de stil, iată că la Târgu-Mureș a venit în pelerinaj la Muzeul de Științele Naturii, chiar înainte de Noaptea Muzeelor, o colecție întreagă de costume de epocă în miniatură. Ea este compusă din 90 de exponate – păpuși din totalul colecției de 127 și are la bază munca a două generații de colecționari din Brașov. Este o expoziție itinerantă cu ”reședința” la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie – Prahova, Ploiești. A mai fost până acum la Muzeul Național de Istorie a României, București, la Muzeul Regiunii ”Porțile de Fier”, Drobeta Turnu Severin, la Muzeul Județean Teleorman, Alexandria. La Târgu-Mureș rămâne până la 3 iulie, după care va pleca la Giurgiu. Expoziția organizată pe epoci istorice, completată cu panouri informative bogat ilustrate, are o vrajă de împărăție adormită. Treci din secol în secol prin istoria vestimentației întâlnind adevărate capodopere de stil.

La vernisaj au fost prezente gazdele reprezentate de directorul instituției, Soos Zoltan, și oaspeții în numele cărora a vorbit muzeografa Monica Cârstea. Au participat două clase de elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Naţional ”Alexandru Papiu Ilarian” într-o vizită organizată de prof. dr. Petru Istrate, prieten și colaborator al muzeului. Curatoarea Daniela Botoș aprecia că din cei 10.000 de vizitatori anuali ai muzeului peste 3.000 vor veni în Noaptea Muzeelor și vor avea surpriza plăcută a a descoperirii unor piese unicat.

Ioan POTOLEA

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE