10 iunie – Ziua Mondiala Art Nouveau Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 291 Vizualizări

10 iunie – Ziua Mondiala Art Nouveau

Pe 10 iunie 2017, Institutul Național al Patrimoniului organizează, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş şi Muzeului Judeţean Mureş, turul ghidat Secession în Târgu Mureș”. Proiectul se înscrie în seria de acţiuni la nivel naţional organizate de Institutul Naţional al Patrimoniului pentru a marca Ziua Mondială Art Nouveau 2017.

Ziua Mondială Art Nouveau a fost stabilită pe 10 iunie 2013 pentru a celebra memoria a doi mari reprezentanți ai stilului – Antonio Gaudi și Ödön Lechner. Începând de atunci, la nivel mondial se organizează evenimente variate ce scot în evidență valorile acestul patrimoniu cultural, implicând comunitățile locale.

Curentul Art Nouveau a avut, pe teritoriul României, expresii diferite, motivate de realitățile politice și culturale de la începutul secolului XX. De la Secessionul de factură Austro-Ungară din vestul țării, la cel de inspirație maghiară din centrul Transilvaniei și până la Art Nouveau-ul exuberant al Cazinoului din Constanța, variațiile stilistice regionale ale acestui curent artistic oferă ocazia descoperirii unui patrimoniu deosebit de bogat, din păcate puțin cunoscut și apreciat de publicul larg.

Institutul Național al Patrimoniului (INP), partener al proiectului european „Sustainable protection and promotion of Art Nouveau heritage in the Danube Region” care se desfăşoară în perioada 2017-2019, având ca lider de proiect Municipiul Oradea, organizează o primă serie de acțiuni cu scopul de a crește nivelul de conștientizare şi de cunoștințe despre patrimoniul Art Nouveau din Romania în rândul publicului.

Ca partener de specialitate al proiectului, INP va elabora, în cadrul consorțiului internațional, o strategie de promovare și punere în valoare a acestei categorii de patrimoniu, bazată pe o cercetare de teren aprofundată, la nivel național, urmată de identificarea modalităților și oportunităților de sprijinire a inițiativelor centrate pe reintegrarea arhitecturii Art Nouveau în viața comunităților.

Descrierea turului Secession în Târgu Mureș”.

Turul organizat la Târgu Mureş de către Institutul Național al Patrimoniului este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş, Muzeului Judeţean Mureş și a d-lui dr. Kálmán Attila, istoric şi profesor de istorie. Vor fi prezentate clădiri emblematice din centrul oraşului, precum Palatul Culturii și Palatul Administrativ, opere ale unor arhitecți reprezentativi pentru curentul Secession – Dezső Jakab și Marcell Komor. Participanții vor avea posibilitatea de a afla în detaliu istoria și valoarea culturală a acestor monumente istorice deosebite

Turul va începe pe data de 10 iunie la ora 10:00 și va dura 2 ore, cu punct de întâlnire la Statuia Lupa Capitolina din fața Palatului Prefecturii, Târgu Mureş.

Înscrierile se fac la adresa: http://tinyurl.com/InscriereTarguMures , în limita celor 30 de locuri disponibile. Participarea este gratuită.

Evenimentele organizate de către Institutul Naţional al Patrimoniului cu prilejul Zilei Mondiale Art Nouveau 2017:

* Expoziţie de fotografii cu detalii de arhitectură Art Nouveau din România

Bucureşti, 9 – 10 iunie 2017, foișorul din grădina Casei Universitarilor, Strada Dionisie Lupu nr. 46

Expoziţia va prezenta detalii de arhitectură specifice stilului Art Nouveau care să ilustreze felul în care acest stil artistic s-a inspirat din natură, în dorința de a readuce în atenția publicului o moștenire arhitecturală mai puțin cunoscută, care se regăsește în câteva orașe importante ale României.  Profitând de tema de anul acesta a Street Delivery – Grădini deschise, precum și de spațiul expozițional – foișorul din grădina Casei Universitarilor – expoziţia va scoate în evidență strânsa legătură dintre stilul Art Nouveau și natură prin reimaginarea atmosferei de reverie și visare care a inspirat arhitecții și artiștii de odinioară.

* Tururi ghidate de arhitectură Art Nouveau

Constanța și Timișoara – 10 iunie 2017

Tururile ghidate vor prezenta arhitectura Art Nouveau din cele două oraşe şi sunt gratuite, în limita locurilor disponibile. Participanţii vor avea ocazia să admire detaliile unor clădiri emblematice, să cunoască poveștile arhitecților ce le-au creat și să aprofundeze caracteristicile regionale ale stilului, în diferitele sale expresii de pe teritoriul României.

La Constanţa, turul de arhitectură este organizat de INP și Diana Slav, blogger la Constanța Walking Tour/ Constanța La Pas, cu sprijinul Primăriei Constanţa. Turul va avea în centru clădirea Cazinoului, proiectată la începutul secolului XX de arhitectul Daniel Renard, şi zona peninsulară.

Turul va începe la ora 15:00 și va dura 2 ore, cu punct de întâlnire la Statuia lui Ovidiu, Piaţa Ovidiu nr. 9, Constanţa.

În Timişoara, turul pietonal „Art Nouveau în Timișoara – Sfârșitul unei epoci” este organizat de INP și Tur de Arhitectură, cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Timiș. Cu traseul prin cartierele Fabric, Cetate și Elisabetin, ghidul turului, arhitectul Victor Popovici, va prezenta contextul apariției stilului în Timișoara și conexiunile sale cu Europa, o serie dintre clădirile reprezentative ale orașului – fosta Bancă de Scont, Palatul Apelor, Palatului Marschall, Piața Alexandru Mocioni – și o parte dintre reprezentanții mișcării la nivel european și mai ales local, precum László Székely, Martin Gemeinhardt sau Leopold Baumhorn. Turul va începe la ora 10:00 și va dura 4 ore.

Pentru detalii despre înscriere, vă rugăm să accesaţi pagina de Facebook a evenimentului: Ziua Mondială Art Nouveau 2017.

Cadrul general al proiectului

Proiectul Sustainable protection and promotion of Art Nouveau heritage in the Danube Region (Art Nouveau), din cadrul Programului de Cooperare Transnațională Dunărea, îşi propune să întărească protecţia, conservarea, prezervarea şi promovarea patrimoniului material şi imaterial Art Nouveau în zonele urbane ale regiunii Dunării. Având în vedere faptul că acest stil specific începutului de secol XX s-a manifestat concomitent în diverse orașe din regiune de pe continent, el poate genera un proces de coeziune urbană la nivel macro-regional. Acest potenţial este valorificat printr-un parteneriat de cooperare între 10 organizaţii din 7 ţări din regiunea Dunării care dezvoltă împreună o serie de activităţi interconectate şi intra-sectoriale ce urmăresc protecția și revigorarea patrimoniului Art Nouveau.

Partenerii – primării, institute de cercetare ale patrimoniului, muzee, reţele specializate – îşi propun o abordare științifică aplicată  pe indentificarea, salvarea şi digitalizarea patrimoniului Art Nouveau, precum şi derularea unor campanii de promovare a monumentelor Art Nouveau adresate publicul larg, cu precădere în zona turismului. Scopul final este acela de a întreţine şi a întări forţa patrimoniului Art Nouveau în regiunea Dunării.

Programul de Cooperare Transnațională Dunărea este un instrument de finanţare al Interreg care urmărește îmbunătățirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regională în zona Dunării. În dorinţa de a atinge un nivel înalt şi foarte omogen de integrare teritorială, programul DTP acţionează ca un vector şi un pionier în politicile transnaţionale.  Prin ele se obţin rezultate tangibile şi mecanisme eficiente de asociere între diverşii parteneri europeni, care accesează cu succes instrumente financiare EU. Programul finanţează proiecte de dezvoltare şi implementare practică a politicilor cadru, instrumente, servicii şi proiecte pilot.

Proiectul Art Nouveau se implementează în perioada Ianuarie 2017-Iunie 2019 şi are un buget total de 1,649,559 Eur, din care 1,402,125.15 Eur finanțare nerambusabilă.

Partenerii proiectului Art Nouveau sunt: Municipiul Oradea – lider de proiect; Muzeul de Arte Aplicate Budapesta; Institutul de Planificare Urbană a Republicii Slovenia Ljubljana; MAK Muzeul Austriac de Arte Aplicate / Artă Contemporană Viena; Muzeul de Arte și Meșteșuguri Zagreb Croația; Asociația Turistică Nonprofit Szeged și împrejurimi; Fundația Bibliotecii și Sistemului Informatic al Academiei Naționale Sofia; Municipalitatea Subotica; Institutul Republican pentru Protejarea Monumentelor Culturale – Belgrad; Institutul Național al Patrimoniului.

Parteneri asociați: Rețeaua Europeană Art Nouveau – Reseau Art Nouveau Network Bruxelles; Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene; ICOMOS România.

Partenerii locali pentru organizarea tururilor ghidate: Primăria Constanţa, Consiliul Judeţean Mureş, Muzeul Judeţean Mureş, Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Timiș, Tur de Arhitectură.

(Redacţia)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE