Modificări de taxe şi impozite locale, la Târnăveni Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 960 Vizualizări

Modificări de taxe şi impozite locale, la Târnăveni

Consilieri locali ai municipiului Târnăveni au aprobat joi, 23 noiembrie, într-o şedinţă de lucru, majorarea cu 15 procente a taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2018. În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii locali din Târnăveni au fost de acord cu acordarea unei bonificaţii de 10% persoanelor fizice şi juridice pentru plata cu anticipaţie a impozitelor pentru clădiri, terenuri şi mijloace de transport, până la data de 31 martie 2018.

Ce spune raportul de specialitate

Argumentele pentru majorarea taxelor şi impozitelor locale au fost enumerate în raportul de specialitate la proiectul de hotărâre privind stabilirea valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2018.

„Având în vedere că în anii 2016 şi 2017, impozitele şi taxele locale au fost menţinute la nivelul minim prevăzut de Codul fiscal şi ţinând cont de programul de lucrări de investiţii, reparaţii şi celelalte categorii de cheltuieli bugetare prognozate pentru anul 2018, propunem majorarea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2018, astfel încât nivelul veniturilor proprii ale bugetului local, la care se adaugă cotele şi sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, inclusiv, subvenţiile de la bugetul de stat, să asigure finanţarea cheltuielilor estimate în bugetul pe anul 2018. Această majorare propusă se încadrează sub limita maximă prevăzută de Codul fiscal, cu excepţia impozitului asupra mijloacelor de transport”, se menţionează în raportul întocmit de Elena Cristina Barbu, şef Serviciu impozite şi taxe, şi vizat de ec. Rodica Muth, directorul executiv al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei municipiului Târnăveni.

De ce s-au majorat impozitele?

Totodată, primarul municipiului Târnăveni, Nicolae Sorin Megheşan, a venit cu precizări suplimentare vis a vis de decizia aleşilor locali de majorare a taxelor şi impozitelor locale.

„Așa cum v-am obișnuit, vin cu sinceritate în fața dumneavoastră cu unele precizări importante legate de această hotărâre. Trebuie să plecăm de la premisa că la Târnăveni taxele și impozitele sunt la limita minimă prevăzută de Codul Fiscal. Nu am aplicat nicio majorare în ultimii doi ani, spre deosebire de aproape toate localitățile, fapt pentru care avem unul dintre cele mai mici niveluri ale taxelor şi impozitelor locale din județul Mureș. De ce s-au majorat impozitele? Măsurile Guvernului Tudose, prin care se va reduce impozitul pe venit de la 16% la 10%, determină o scădere semnificativă a veniturilor la bugetele locale. Impozitele pe care angajații le plăteau pe salariile pe care le încasau de la angajator și care se virau jumătate autorităților locale vor ajunge în vistieria Guvernului. Din cauza acestei măsuri, în cazul Târnăveniului, vorbim de o scădere a veniturilor pentru investiții și reparații cu aproximativ 16%”, a subliniat Nicolae Sorin Megheşan.

Bonificaţie de 10% pentru contribuabilii conştiincioşi

Potrivit edilului şef al municipiului Târnăveni, Primăria a prevăzut în programul de dezvoltare pentru anul 2018 proiecte deosebit de importante: lucrări de asfaltare a mai multor străzi, amenajarea Pieței de zi, precum şi participare la proiecte europene care vizează dezvoltarea infrastructurii de transport, sala de sport şi podul peste Târnava.
„Această majorare a impozitelor locale era așadar obligatorie, pentru a nu bloca efectiv lucrările prevăzute pentru anul viitor. Care este, de fapt, situația? Aceasta este partea goală a paharului, dar situația nu este nici pe departe atât de îngrijorătoare pentru dumneavoastră, pentru că în cifre reale, creșterile sunt mai mult decât suportabile. În plus, va exista o bonificație de 10% acordată persoanelor fizice pentru plata cu anticipaţie a impozitelor pentru întregul an, până la data de 31 martie. De asemenea, bonificaţia de 10% se acordă și pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren şi a impozitului asupra mijloacelor de transport. Practic, cu un efort de plată a impozitelor anuale până în 31 martie, majorarea este aproape inexistentă. Vă mulțumesc pentru atenția acordată acestui punct de vedere mai lung dar obligatoriu și mai ales pentru înțelegerea unui efort comun pe care îl facem pentru dezvoltarea orașului. Vă asigur că fiecare leuț pe care îl achitați în impozitul local se va regăsi în confortul dumneavoastră, la Târnăveni”, a dat asigurări Nicolae Sorin Megheşan.

(Redacţia)

(Foto: www.tirnaveni.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE