Ștefan Manea, noul președinte CJE, are planuri ambițioase Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 374 Vizualizări

Ștefan Manea, noul președinte CJE, are planuri ambițioase

Dacă s-ar face un mic sondaj privitor la gradul de cunoaștere al Consiliului Elevilor, fie el la nivel de școală, județean sau național, puțini ar fi cei care ar da răspunsurile corecte. Sunt mulți elevi care știu doar că acest organism reprezentativ există, dar nu știu cu ce se ocupă, nu știu cine și dacă îi reprezintă cu adevărat. Mai mult, sunt elevi pe care acest subiect nu îi interesează deloc, având impresia că este doar încă o organizație de sub tutela Inspectoratelor Școlare, o altă modalitate prin care profesorii încearcă să-și impună controlul asupra lor. Ștefan Manea, noul președinte al Consiliului Județean al Elevilor Mureș (CJE), are astfel de informații. Iar dacă vrea să schimbe ceva în funcționarea CJE, este tocmai asta. Vrea să-și convingă colegii că acest organism funcționează în interesul elevilor, că reprezintă vocea elevilor, și că rezultatele vizibile pot fi obținute doar prin implicarea tuturor.

Ștefan Manea are 15 ani, este liderul elevilor mureșeni în acest an școlar și elev la Liceul Teoretic “Andrei Bârseanu” din Târnăveni, clasa a X-a, profil știinte ale naturii, intensiv engleză.

Reporter – Prin ce crezi că te-ai evidențiat față de ceilalți candidați în alegerile pentru funcția de președinte?

Ștefan Manea – Dacă m-am evidențiat prin ceva, ar fi probabil entuziasmul cu care mi-am susținut programul. Un prim pas pe care doresc să-l realizez este actualizarea site-ului CJE, care nu a mai fost actualizat din 2013. În aceste condiții, poate nu e de mirare că CJE este atât de puțin cunoscut în rândul elevilor. Pe urmă, mi-am propus o acțiune de caritate, mai exact realizarea unui concert caritabil în perioada Sărbătorilor, ale cărui venituri să le direcționăm într-un fel către cei cu risc de abandon școlar. Eu cel puțin cred că dacă ar vedea că sunt susținuți inclusiv de proprii colegi, unii dintre aceștia ar alege să-și continue studiile.

Rep. – Crezi că elevii trebuiesc motivați astfel?

Ștefan Manea – Cred că da. Elevii trebuiesc motivați în permanență. Eu cel puțin, cu cât câștig mai mult, cu atât vreau să fac mai mult. Îmi amintesc de exemplu că anul trecut am inițiat o petiție a elevilor adresată Primăriei Târnăveni, prin care ceream ca bursele elevilor din Târnăveni să fie aceleași cu cele ale colegilor din Târgu-Mureș. Cred că de atunci s-au așternut tone de praf peste petiția noastră… Cu siguranță însă, dacă vom avea anul viitor această mică reușită, implicarea elevilor ar fi mult mai mare. Sunt convins că acest proiect cu bursele ar motiva elevii.

Rep. – Elevii au însă și obligații…

Ștefan Manea – Tocmai. Am foarte mulți colegi care știu doar că există statutul elevilor. Știu că au drepturi, știu că au voie cu telefoane mobile, dar nu că au și obligații. Este un alt proiect al meu. Să fac statutul elevilor cunoscut în fiecare școală, vreau ca președinții de consilii școlare să organizeze dezbateri în fiecare școală prin care să explice aceste lucruri. Este un proiect în care cred, cu atât mai mult cu cât nu implică nici cheltuieli, nici deplasări, doar un pic de timp și implicare. Sunt convins că dacă ar cunoaște statutul elevului, mulți ar fi mai implicați. Ar putea să vadă că acest Consiliu al Elevilor nu este o organizație a tocilarilor, nu este influențată de profesori și că îi reprezintă doar pe ei și interesele lor. Trebuie să avem curaj să ne spunem opiniile, dar cele mai mari probleme sunt lipsa implicării și necunoașterea.

Rep. – Ambițios proiect, să stimulezi implicarea… Te-ai gândit și la alte metode prin care să-ți implici colegii?

Ștefan Manea – Da. Mi-am propus să identificăm oportunități de voluntariat, dar la modul cel mai serios. De exemplu, dacă unul vrea să devină medic, să fie primit să vadă pe viu ce presupune asta. Sau știu eu, dacă vrea să fie propriul angajator… sunt lucruri pe care nu ți le învață nimeni ca lumea în școală. Ce sunt taxele, impozitele, cum îți asiguri veniturile lunare și cum ți le administrezi…Acestea sunt lucruri foarte serioase, concrete, dar care în școală nu sunt tratate cu seriozitatea cuvenită, chiar dacă există opționale. E adevărat că la noi în clasă sunt 31 de elevi, și cu atâția e foarte greu să lucrezi…

Rep. – Cum ți se pare noua ta echipă?

Ștefan Manea – În acest an suntem doar doi membri noi așa că va trebui să ne integrăm. Cred că va fi bine, dacă voi reuși să-i implic. Doar astfel vom reuși să aducem lucruri noi în consiliu.

Rep. – Te văd destul de entuziast. Dacă ne vom întâlni peste un an, crezi că vei fi la fel?

Ștefan Manea – Eu știu? De felul meu sunt un pic timid, dar învăț să fiu mai deschis, mai curajos. Iar entuziasmul cred că este contagios…

Rep. – Școala sau Consiliul?

Ștefan Manea – Întotdeauna școala va fi pe primul loc, dar asta nu exclude activitatea la CJE. Eu oricum nu pentru note învăț, ci pentru că vreau să știu. Sunt atâtea lucruri în jurul nostru…

A consemnat Edith VEREȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE