Magyary Előd, limbaj de cartier în Consiliul Local Târgu-Mureş Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1914 Vizualizări

Magyary Előd, limbaj de cartier în Consiliul Local Târgu-Mureş

Am participat, în decursul celor zece ani de când lucrez la cotidianul Zi de Zi, la un număr însemnat de şedinţe de Consiliu Judeţean, respectiv la întruniri de lucru ale Consiliilor Locale din diverse oraşe şi comune din judeţul Mureş.

Cu puţine excepţii, cele peste 100 de şedinţe la care am fost martor de-a lungul deceniului de presă pe care l-am împlinit recent, la mijlocul lunii ianuarie 2018, s-au desfăşurat în limitele bunului simţ, „derapajele” constatate fiind de regulă şicane/chichiţe procedurale pe care şi le făceau între ei aleşi locali. Chestii mai mult mai puţin „nevinovate”, care se uită cu trecerea anilor.

Ce s-a întâmplat însă marţi, 30 ianuarie 2018, în şedinţa Consiliului Local Târgu-Mureş este, cel puţin pentru mine, greu de uitat şi de digerat.

Au fost iar şicane legate de cine cât ia cuvântul, cine e de vină pentru reţeaua şcolară care e la nivelul anului 2014 sau pentru nu ştiu ce.

La şedinţa la care fac referire a fost însă şi o replică verbală inadmisibilă la un bărbat. Cu atât mai mult cu cât el este şi consilier local.

În timpul luărilor de cuvânt la proiectul de hotărâre care avea ca miză aprobarea unei delegaţii în Germania, consilierul local Magyary Előd, nimeni altul decât şeful fracţiunii UDMR din Consiliul Local Târgu-Mureş, a coborât inadmisibil nivelul dezbaterii, adresându-se unei colege, consilieră locală pe lista unei alte formaţiuni politice, cu expresia „Fog be a szádat” – adică un fel de „Ţine-ţi gura”.

„Derapajul” verbal al lui Magyary Előd a fost amendat doar de un coleg de partid de-al doamnei Győrfi Julia. În rest, lumea s-a făcut fie că nu vede, fie că nu aude, ba chiar incidentul a iscat o uşoară veselie în grupul consilierilor locali UDMR, fapt care poate fi verificat şi pe înregistrarea video a şedinţei, transmisă live pe Facebook.

Eu am fost însă acolo şi am plecat din sala de şedinţă cu un soi de – nu mă feresc să o spun – lehamite, dublată de faptul că ulterior incidentului n-am auzit niciun fel de scuze.

Pe cine reprezintă oamenii ăştia?!? Pe mine în nici într-un caz!

Îi reprezintă, poate, pe cetăţenii din Târgu-Mureş? Nu cred, atâta timp cât prin afirmaţia sa misogină Magyary Előd a dat de fapt în toate femeile din Târgu-Mureş!

Violenţa nu are naţionalitate…

Nu poţi să nu te întrebi, dacă acest consilier local, care e şi lider de fracţiune, vorbeşte de o asemenea manieră la o şedinţă publică, filmată, transmisă live, cu presa de faţă, oare cum vorbeşte când nu îl filmează/înregistrează nimeni?!?

O recomandare pentru Magyary Előd. Chiar dacă poate vă grăbiţi, având programul foarte încărcat, iar luările de cuvânt ale colegilor din Consiliul Local sunt uneori aidoma baterii apei în piuă, asumaţi-vă cu responsabilitate şi cu demnitate funcţia de consilier local! Dacă faceţi parte dintr-un Consiliu Local e musai, vreţi nu vreţi, să ascultaţi şi alte opinii în afară de cea a dumneavoastră! Că aşa-i în democraţie!

O observaţie am şi pentru consilierii UDMR din Consiliul Local Târgu-Mureş. Chiar dacă Magyary Előd este şeful dumneavoastră în Consiliul Local, asta nu înseamnă că îi puteţi permite cu seninătate orice, respectiv „derapaje” verbale care nu au ce căuta într-un asemenea for. Un comportament violent (chiar dacă „doar” verbal) din partea şefului vă trage şi pe dumneavoastră în jos în faţa opiniei publice, obişnuită să generalizeze de cele mai multe ori.

Domnule Magyary Előd, ce îi veţi spune despre incident liderului UDMR Mureş, Péter Ferenc, totodată preşedintele Consiliului Judeţean Mureş şi un model de politician cu comportament ireproşabil?

V-aţi gândit atunci când v-aţi molestat verbal colega din Consiliul Local la momentul în care veţi da ochii cu alte colege din UDMR? De exemplu cu doamna deputat Csép Éva-Andrea, care – se ştie – a ieşit în repetate rânduri în spaţiul public, inclusiv cu un proiect legislativ, pentru a condamna violenţa de orice tip, mai ales pe cea împotriva femeilor?

Şi pentru că şedinţa Consiliului Local Târgu-Mureş de marţi, 30 ianuarie 2018, a fost „condimentată” şi cu citate din scriitori celebri, îmi permit să vă dedic şi eu un citat, de final.

“În cazul celor care fac uz de forţă mai există speranţa că ei vor găsi într-o bună zi calea spre non-violenţă, lucru care nu este valabil şi în cazul celor laşi.” – Mahatma Gandhi.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE