Despre artiști și arealul lor, cu profesorul Barothi Ádám Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 677 Vizualizări

Despre artiști și arealul lor, cu profesorul Barothi Ádám

Vernisajul expoziției de artă plastică semnată Horațiu Giurgiu de la Casa de Cultură Municipală „Eugen Nicoară”din Reghin, avut loc vineri, 4 mai,  a prilejuit celor prezenți abordarea unor aspecte legate de viața culturală reghineană, printre semnalele de alarmă trase fiind și cel al profesorului Barothi Ádám.

„Eram la Târgu-Mureș unde am primit în mână un dublu catalog cu o retrospectivă 2005-2015 făcut de artiștii plastici din Miercurea Ciuc. A fost făcut acest catalog cu ajutorul primăriei, al comunității nu știu care, cu ajutorul statului maghiar, plus alți sponsori. Mă uitam la lucrările prezentate în catalog, din Thailanda, Suedia, Austria, Ungaria, România, tineri, bătrâni, și din toate lucrările am găsit trei despre care să spun: asta da valoare a unei opere de artă care va rămâne în timp. În rest, nu am văzut altceva decât procedee aruncate pe pânză, fără niciun fel de sens, nici măcar nu am putut descifra  de ce e aruncată pata respectivă așa. Mă uitam la acest catalog și mă gândeam, aceștia sunt sponsorizați de o mulțime de instituții de stat, private, de comunitatea din Miercurea Ciuc care anual organizează o tabără de 10 zile pentru artiști, în schimb la noi, nici măcar Muzeul de Artă nu am reușit să-l fac. Mă doare sufletul că multe lucruri nu am putut să rezolvăm în orașul Reghin, cu toate că am primit sala respectivă, am aranjat-o, dar nu am putut aduna în termen scurt lucrările. A trebuit să vorbesc cu artiștii reghineni aflați în diferite părți ale țării și în străinătate. Pănă să adun lucrările mi s-a cerut sala înapoi. Atunci s-a dus și marea lucrare a lui Ion Vlasiu, care valora vreo 30 de milioane  la vremea respectivă, imediat după evenimentele din decembrie 1989. Nu s-a putut face acest muzeu, spațiul a fost retrocedat și sărut mâna. Am pierdut lucrări depozitate acolo, lucrări extrem de valoroase”, a precizat prof. Barothi Ádám.

Spațiu destinat artiștilor în Cinematograful „Patria”

Una din soluțiile propuse de prof. Barothi Ádám ar fi găsirea unui spațiu în clădirea Cinematografului „Patria” destinat artelor, în condițiile în care numărul artiștilor reghineni este unul semnificativ.

„Avem un cinematograf care se tot lasă așteptat, iar reghinenii merită să aibă un mic muzeu de artă. Stă clădirea în paragină, cu tot felul de proiecte aberante pentru funcționarea acestei clădiri. De ce nu se poate amenaja acolo un muzeu de artă ? Eu merg spre cealaltă lume, nu-i niciun bai, dar măcar cei tineri să facă ceva. Important este ca valorile noastre să rămână acasă, iar noi să punem bazele unui loc pentru artă, pentru reghineni. Nu cred că un alt  orășel cu 35.000 de locuitori se poate mândri că are atâtea valori precum Reghinul. Din păcate, fiecare stă în bârlogul său și  trage cum poate”, a spus prof. Barothi.

A fost amintită și importanța implicării autorităților, în contextul în care sprijinul din partea segmentului privat pentru artă, pentru artiști,  lipsește cu desăvârșire.

„Termenul mecena de tip renascentist în Reghin încă nu s-a inventat, nu s-a auzit de această idee , cu toate că  în lumea civilizată s-a întâmplat cu sute de ani de zile în urmă. La noi din păcate nu se știe de așa ceva”, a punctat ironic  Horațiu Giurgiu.

„Din păcate,  de părerea noastră nu are nimeni nevoie”

Artiștii sunt prea puțini consultați este de părere profesorul Barothi, atunci când vine vorba de aspectul estetic al orașului .

„Artistul Simion Moldovan, fostul meu elev, a făcut statuia Cardinalului Alexandru Todea, expusă foarte frumos în fața Bisericii Greco-Catolice , în Piațeta din Cartierul Libertății.  Lângă această statuie s-au pus două vase , un fel de vaze florale, practic două kitchuri nenorocite care distrug pur și simplu valoarea lucrării semnate de Simion Moldovan. Nimeni nu s-a interesat, nimeni nu ne-a întrebat: măi proștilor, măi artiștilor, e ok dacă amplasăm ceva acolo ? Este foarte important când se face ceva legat de artă, de amplasarea unui monument, să fie întrebați și nenorociții ăștia care de 50 de ani stau în acest domeniu. Din păcate, de părerea noastră nu are nimeni nevoie”, a punctat Barothi Ádám.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE