Home / Business / „Cocoşul de Aur” transformat în hotel! Ce mai prevede proiectul

„Cocoşul de Aur” transformat în hotel! Ce mai prevede proiectul

Distribuie

Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenţiei pentru Protecţa Mediului Mureş a decis, cu ocazia unei şedinţe care a avut loc în data de 9 octombrie 2018, că proiectul „Amenajări interioare, mansardare în volumul podului existent, extindere clădire cu spaţii de cazare şi restaurant, amenajare incintă, împrejmuire, branşamente utilităţi” propus a fi amplasat pe strada Călăraşilor nr. 106 din Târgu-Mureş, în locaţia cunoscută drept “Cocoşul de Aur” (fosta Casă Bürger), nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

Hotel cu 12 camere, după mansardarea clădirii istorice

Investiţia de la „Cocoşul de Aur” aparţine societăţii Romur SA Târgu-Mureş, iar Proiectul pentru decizia de încadrare, document care conţine detalii despre ce se va realiza în locaţia de pe strada Călăraşilor nr. 106, este disponibil pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş.

„Se dorește amenajarea parterului și mansardarea clădirii istorice cu funcțiune hotelieră, a subsolului cu anexe necesare bucătăriei, spații pentru grupuri sanitare, vestiare și construirea în extindere a unei săli de evenimente cu expresie arhitecturală modernă. Circulația pe verticală se va asigura cu un lift exterior clădirii monument. Se va reamenaja curtea spre Canalul Turbinei ca terasă, cu posibilitatea de a se organiza evenimente pentru care se va reconstrui scena existentă cu posibilitatea acoperirii acesteia. Vor rezulta un număr de maxim 12 camere de cazare cu băile aferente și o sală de restaurant de maxim 250 de persoane, cu toate anexele necesare funcționării. Se va amenaja curtea cu accese separate pentru clienții hotelului, ai restaurantului și terasei și pentru aprovizionare”, se menţionează în Proiectul pentru decizia de încadrare.

Sală de evenimente şi „terasă verde”

În acelaşi document se mai precizează că proprietarul „Cocoşului de Aur” intenţionează consolidarea structurii de rezistenţă a clădirii istorice, precum şi prelungirea acesteia cu un corp nou şi amenajarea unei „terase verzi” pe acoperişul corpului restaurantului.

„Se va amenaja terasa de vară și se va reface împrejmuirea. Cea spre strada Călărași și strada Sinaia, din fier forjat cu soclu din beton va fi restaurată și cea spre Canalul Turbinei va fi reconstruită şi va combina zidăria cu fierul forjat, cu o expresie modernă. Se vor proiecta și executa instalații interioare de iluminat, încălzire, ventilare, apă, canalizare și electrice conform normelor de proiectare. Se va restaura clădirea istorică prin consolidarea, înlocuirea structurii afectate. Extinderea se va face fără afectarea structurii existente sau cu intervenții minime de coabitare. La clădirea nouă se propun fundaţii de beton, structura va fi din planșee de beton armat şi zidărie cărămidă pentru corpul alipit clădirii istorice şi cadre metalice pentru corpul sălii de restaurant, tencuieli decorative, tâmplărie metalică din aluminiu cu geam termopan şi un sistem decorativ din plăci de aluminiu perforat pentru volumul restaurantului, montat în faţa tâmplăriei transparente. Se doreşte o diferențiere clară între corpul nou şi cel vechi, atât ca expresie arhitecturală cât şi ca gamă decorativă. Pe acoperişul corpului restaurantului se propune amenajarea unei terase verzi care va masca corpurile tehnice de ventilaţie propuse pentru montare acolo. Se vor propune finisaje adecvate cu clădirea și funcțiunea”, se arată în acelaşi document.

Parcare şi zid de protecţie

Nu în ultimul rând, Proiectul pentru decizia de încadrare conţine şi informaţii despre accesul auto în imobil, precum şi despre construirea unui zid de cărămidă.

„Accesul auto pentru aprovizionare şi hotel rămâne din strada Sinaia. Se vor amenaja platforme pavate cu piatră artificială, pozată în pat de nisip. Se vor restaura scările exterioare de acces. Parcarea clienților se va face în zona cuprinsă între imobil şi canalul Turbinei, în zona de parcare existentă. Spre proprietățile private din zona laterală nord-est se propune construirea unui zid din cărămidă cu grosimea de 25 de centimetri şi cu înălţimea de 3,5 metri, respectiv 4,1 metri pe zona paralelă cu clădirea restaurantului. Zidul va avea rol de protecţie la foc a proprietăților învecinate”, se precizează în document.

„Va fi cea mai frumoasă terasă din Transilvania”

Cunoscută iniţial drept Casa Bürger, clădirea „Cocoşul de Aur” a fost construită în 1880 de către cunoscutul fabricant de bere Bürger Albert, în stilul Neobaroc cu elemente Secession, caracterizat prin atenţia acordată confortului şi prin frumuseţe. Clădirea a avut mai multe destinaţii până la naţionalizarea din anul 1948, ca până la urmă în anii 70 să dea loc celui mai renumit restaurant din Târgu-Mureş, „Cocoşul de Aur”, loc unde îşi petreceau timpul liber mureşenii împreună cu familiile.

„O să încerc să îl readuc cât mai aproape de forma lui iniţială, prin demolarea lucrurilor adăugate. În incinta lui va fi o clădire frumoasă. În ceea ce priveşte curtea, sunt într-o colaborare pentru un proiect care va fi finalizat în 2018. Nişte oameni extrem de orientaţi şi foarte experimentaţi mi-au promis că va fi cea mai frumoasă terasă din Transilvania, iar eu, cunoscându-le ambiţiile, tind să cred că va fi una din cele mai frumoase terase din ţară. Spaţiul este extrem de generos, de circa 2.200 de metri pătraţi, beneficiază de un umbrar pentru care îţi trebuie vreo 70 de ani ca să îl repeţi, este o zonă liniştită”, declara, în anul 2017, pentru revista economică Transilvania Business, Cosmin Pop, administratorul SC Romur SA.

Alex TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.