”Obligaţia de a presta o muncă în afara Codului Muncii, un abuz!” Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 62 Vizualizări

”Obligaţia de a presta o muncă în afara Codului Muncii, un abuz!”

15_16.jpg
Deşi Ministerul Sănătăţii vizează impunerea obligativităţii medicilor de familie de a presta servicii în centrele de permanenţă în afara programului de lucru, conducerea Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş spune că este un abuz şi contravine Codului Muncii. Preşedintele Asociaţiei, dr. Ileana Mihăescu recunoaşte că acest lucru va fi benefic pentru pacient, dar nu este de acord cu sancţionarea diminuării cu 10% a punctului per capita.

Reporter: Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sănătăţii medicii de familie vor fi obligţi să facă gărzi în centrele de permanenţă, în afara programului de lucru. Ce părere aveţi?
Dr. Ileana Mihăescu: Dacă ne întoarcem în istoricul centrelor de permanenţă, ele existau pe vremea lui Ceauşescu. Intrau în atribuţiile noastre de medici de medicină generală. Activitatea nu era retribuită şi se muncea 24 de ore din 24. După ce a început aplicarea Legii 95 şi medicina de familie s-a privatizat au existat câteva tentative de formare de centre de permanenţă. Au existat două în Târgu-Mureş la care se perindau medici de familie. Sigur, ca orice noutate, adresabilitatea a fost mai mică la început, după care au devenit cunoscute în zonă şi pentru urgenţele minore pentru care noi avem pregătire se puteau adresa în aceste centre de permanenţă. A venit o decizie foarte înţeleaptă a lui Arafat de desfiinţare a lor, întrucât s-a socotit că sunt servicii paralele cu cele de ambulanţă. După aceea s-au înfiinţat câteva centre de permanenţă în rural, la care de asemenea participau minimum cinci medici de familie. Activitatea din centrele de permanenţă a fost retribuită. Şi acestea s-au desfiinţat în 2008. Acum se încearcă reînfiinţarea lor, în condiţii de obligativitate, ceea ce mie mi se pare un abuz să fiu obligată să prestez o muncă în afara Codului Muncii. Pentru că la cele şapte ore din cabinet câte vor fi obligatorii de la 1 aprilie prin proiectul de contract pe 2011, s-ar adăuga o activitate de la 15.00 până a doua zi dimineaţa la ora 8.00, respectiv 24 de ore în zilele de weekend.

Rep.: Dar va fi benefic pentru populaţie.
I.M.: Sigur, pentru populaţie poate fi benefic şi poate s-ar degreva serviciile de urgenţă şi foarte multe situaţii care nu sunt urgenţe şi care apelează la ei din diverse motive. Dacă vă duceţi în serviciile de urgenţă veţi vedea şi multe cazuri care nu sunt justificate. La un moment dat se punea problema chiar taxării situaţiilor care nu sunt de urgenţă. Dar de aici şi până la a obliga şi a sancţiona cu 10% din valoarea punctului per capita, mie mi se pare un abuz.

Rep.: Se precizează în proiect că aceste servicii vor fi plătite…
I.M.: Acuma cu plata în România este o mare problemă. Noi până la ora asta nu avem achitată integral activitatea de pe luna noiembrie. De asemenea, în proiect vedeam că ar fi rămas nişte bani necheltuiţi în 2009 şi 2010 în centrele de permanenţă, deşi sunt luni în care nu s-au achitat serviciile din cele trei centre de permanenţă care există în judeţul Mureş. În vechile formate de centre de permanenţă spaţiul de desfăşurare trebuia pus la dispoziţie de comunitatea locală, se preciza că vor fi dotate de Ministerul Sănătăţii prin DSP-uri şi acolo vor lucra nişte medici. Haideţi să vedem câte din aceste imperative au fost şi respectate. Deci noi suntem ameninţaţi cu penalizarea, dar ceilalţi factori care ar trebui să contribuie la punerea pe picioare a centrelor de permanenţă sunt liberi în continuare să nu-şi îndeplineească îndatoririle.

Rep.: Cum vor asigura medicii asistenţa în rural?
I.M.: Va fi destul de complicat. Nu ştiu cum a fost gândit acest proiect de lege. Eu lucrând în urban, la ora 8.00 trebuie să părăsesc centrul de permanenţă care poate fi situat la 20-30 de kilometri depărtare de oraş şi în acelaşi timp să fiu prezentă în cabinet pentru a-mi asista pacienţii de pe listă.

Ministerul Sănătăţii urmăreşte printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă postat spre dezbatere publică pe site-ul instituţiei să oblige medicii de familie să efectueze gărzi în afara orelor de program, în centrele de permanenţă. În prezent, prezenţa medicilor de familie în aceste centre nu este obligatorie, lucru ce duce la ”realizarea unei slabe activităţi sau, blocarea acesteia după caz”, potrivit comunicatului de presă postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Medicii de familie vor avea obligativitatea de a presta servicii de asistenţă medicală primară în aceste centre, de luni până vineri între orele 15.00 – 8.00 şi în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi cu ocazia sărbătorilor legale, între orele 8.00-8.00, a doua zi. Pentru aceste servicii, vor fi retribuiţi suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist în regim de gardă, iar în condiţiile în care nu respectă prevederile, casele de asigurări cu care sunt în relaţie contractuală vor diminua lunar, cu 10%, valoarea minimă garantată a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou veniţi într-o localitate stabilit în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Totodată vor fi înfiinţate centre de permanenţă. În judeţul Mureş, în prezent funcţionează trei centre de permanenţă în Zau de Câmpie, Şăulia şi Band. În tot judeţul activează 313 medici de familie, din care circa 150 în mediul rural.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE