Concurs de rezidentiat – sesiunea 18 noiembrie 2007 Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 90 Vizualizări

Concurs de rezidentiat – sesiunea 18 noiembrie 2007

9814_rezi.gifMinisterul Sanatatii Publice organizeaza duminica 18 noiembrie 2007concursul national de intrare în rezidentiat de medicina, medicina dentara si farmacie. Concursul se desfasoara pe domeniul medicina in Centrul Universitar Bucuresti, iar pe domeniul medicina dentara si domeniul farmacie in Centrul Universitar Cluj-Napoca. Muresenii se pot inscrie la concursul de rezidentiat la sediul Autoritatii de Sanatate Publica Mures intre orele 11.00 si 14.00 pâna la data de 24 octombrie 2007 inclusiv. La concurs se pot prezenta candidatii care au diploma de licenta în profil medico-farmaceutic uman sau o diploma echivalenta cu aceasta, rezidentii aflati în pregatire, specialisti care doresc sa efectueze pregatire în cea de-a doua specialitate, cu respectarea prevederilor legale, medici, medici dentisti si farmacisti care au obtinut intrarea în specialitate în urma promovarii unui concurs de rezidentiat pe post. Candidatii trebuie sa fie apti medical (fizic si neuropsihic) pentru exercitarea activitatii în grupa de specialitate pentru care candideaza. In judetul Mures unitatea teritoriala desemnata pentru a elibera un astfel de act medical este Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures; certificatul medical tip A5 se elibereaza la secretariatul Policlinicii, lânga fisier.

In centrul universitar Targu-Mures sunt in total 222 de locuri dintre care 215 pe domeniul medicina, doua pe domeniul medicina dentara si 5 pe domeniul farmacie.

200 de intrebari grila
Concursul se desfasoara sub forma de test grila cu 200 de întrebari pentru fiecare domeniu. Punctajul minim de promovare reprezinta 65% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebari pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obtinut, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu. Alegerea specialitatii si a centrelor de pregatire are loc la aceeasi data pentru toate domeniile, prin teleconferinta. Candidatii au posibilitatea de a se prezenta la unul dintre centrele universitare medicale: Arad, Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Oradea, Sibiu, Târgu Mures sau Timisoara. Candidatii, absolventi ai facultatilor de medicina, care la concursul de rezidentiat au obtinut punctaj de promovare dar nu aleg loc de rezident, sunt confirmati, la cerere, ca rezidenti în medicina de familie, beneficiind de încadrare cu contract individual de munca pe durata determinata, ca medici rezidenti medicina de familie.

Medicii rezidenti, obligati la munca fortata pe bani putini
Ministerul Sanatatii vrea sa modifice conditiile în care doctorii specializati pe banii statului pot profesa în strainatate. Medicii rezidenti ar putea fi constrânsi sa ramâna în sistemul sanitar românesc dublul perioadei în care s-au specializat. În caz contrar, ei vor suporta toate cheltuielile aferente pregatirii profesionale, se arata într-un act normativ elaborat de Ministerul Sanatatii. Potrivit unui act normativ elaborat de Ministerul Sanatatii, fenomenul migratiei medicale ar putea fi stopat prin impunerea unor conditii exigente la adresa cadrelor medicale. Eugen Nicolaescu, sustine ca acest proiect vizeaza acoperirea deficitului de personal medical, în special la nivelul marilor specializari (terapie intensiva, neuropsihiatrie, medicina de urgenta). Ministrul a declarat recent ca trebuie sa se legalizeze obligativitatea medicilor rezidenti de a ramâne în sistem dublul perioadei în care s-au specializat. În opinia sa, acest lucru va fi posibil odata cu introducerea rezidentiatului pe post. Cu aceasta ocazie se va încheia un contract individual de munca între medicul rezident si unitatea spitaliceasca, cel putin pentru un numar de ani egal cu durata corespunzatoare pregatirii de rezidentiat. În cazul în care rezidentul nu respecta aceasta obligatie, stabilita prin act aditional la contractul de munca, el va suporta toate cheltuielile aferente scolarizarii.

Iulia OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE