- admin
- 0 comentarii
- 82 Vizualizări
"E problema universitarilor dacă sunt comunişti"
31 decembrie 1999Este istoric, politolog şi, mai nou, a fost numit de Băsescu să coordoneze Comisia prezidenţială pentru analiza dictaturii comuniste din România. Acesta este Vladimir Tismăneanu, cel care a fost prezent, pentru a vorbi studenţimii şi profesorimii din Sibiu despre anul revoluţiei din Ungaria, 1956, despre comuniştii şi despre leacurile pentru metehnele acelor vremuri. Tismăneanu a vorbit aproape trei ore.
* Reporter: Cum aţi putut vorbi unui auditoriu în care 70 la sută din profesorii universitari prezenţi au fost comunişti?
Valdimir Tismăneanu: Dumneavoastră vă ştiţi mai bine zona aici decât o ştiu eu. Dar cred că omul este supus schimbării şi, după 16 ani de expunere la un discurs care nu mai este monocrom, ca până în 1989, chiar şi aceşti oameni reuşesc să descopere, cred eu, şi ceea ce este substanţa vieţii intelectuale, adică plurasilsmul şi dialogul. Problema e a lor dacă trăiesc în continuare în monolitism.
* Rep.: Ce facem cu aceşti profesori?
V.T.: Fac parte din cei care cred sincer că este nevoie de regenerare, mai cu seamă, a lumii academice, în special în ştiinţele umaniste. Acolo au fost cel mai grav afectate lucrurile.
* Rep.: Regenerarea se face prin înlocuire?
V.T.: Nu ştiu dacă în România s-ar putea imagina o înlocuire aşa cum s-a făcut în Germania de Răsărit, unde a putut fi dislocat un întreg grup uman, căruia i s-a substituit unul din Germania de Vest. Problema noastră în domeniul învăţământului, ca şi în cel al justiţiei şi securităţii, este că noi nu am avut o Republică federală România din care să aducem oameni care au crescut într-un sistem democratic. Lustraţia nu a avut efecte benefice decât în Germania de Răsărit. Nici în Cehia nu a avut efecte benefice. Tentativa de conciliere între generaţii cred că este posibilă. Pe de altă parte, observ tentativele de regrupare ale fostei nomenclaturi în diferite universităţi private, dar nu vreau să dau nume, unde foşti propagandişti sunt acum profesori universitari, rectori şi prorectori.
* Rep.: Sibiul a ales să fie condus de o minoritate. Asta înseamnă că a scăpat mai repede de metehne comuniste?
V.T.: Este o dovadă de mentalitate democratică şi europeană. Adică eu când votez pe cineva mă uit mai întâi la calităţile umane ale oamenilor. Cred că e important să discutăm merite, restul lucrurilor nefiind importante.
* Rep.: De ce generaţia tânără trebuie să ştie şi să cunoască comuniştii şi comunismul?
V.T.: Ca să ştim unde mergem trebuie să ştim de unde venim. Pentru că este partea eredităţii sociale şi politice a tuturor tinerilor. Venim din această lume cu iluzii şi deziluzii.
* Rep.: Formată din -escu…
V.T.: Da, din Ionescu, Popescu, n-are importanţă. Şi eu, oricât de mult aş vrea să scap de anumite amintiri, nu am cum. Sunt parte din viaţa noastră. Cioran spunea că nu a făcut decât să repete acelaşi lucru la infinit. Eu reiau aceeaşi idee, că trecutul nu este o altă ţară.
"Traian Băsescu poate să nu aibă nici un merit. Dar faptul că nu a ajuns Adrian Năstase preşedinte este un merit enorm", Vladimir TISMĂNEANU
Importanţa lui 1956
"În 1956 noi am câştigat atât o independenţă formală, sigur fără trupe sovietice pe teritoriu. Dar asta i-a permis lui Dej să evite destalinizarea, spre diferenţă de ce s-a întâmplat în alte ţări. Spre exemplu, Soljeniţân a fost publicat la noi doar în două schiţe, în timp ce în restul ţărilor din întregul bloc era demult publicat în totalitate. În plus, şi disidenţii români au fost total izolaţi. Mai multe contacte externe aveau disidenţii ruşi, decât orice ar fi încercat ai noştri. Eşecul din 1956 a fost premisa eşecului de mai bine de 30 de ani, ce a urmat", Vladimir Tismăneanu.
A consemnat Traian DELEANU
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu