Nemulţumiţi de carantină Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 85 Vizualizări

Nemulţumiţi de carantină

4349_vanatori.gifAutoritatea sanitară pentru populaţie a anunţat miercuri seară că suspendă starea de carantină umană în toate judeţele unde s-a confirmat până acum gripa aviară şi că oamenii pot să circule liber în zonele atinse de gripă aviară. Teoretic doar, cel puţin la Sighişoara, unde miercuri la ora 16 carantina era încă menţinută.

Autorităţile locale susţineau că au nevoie de o hotarâre a Comandamentului Judeţean Antiepizootic pentru ridicarea carantinei şi că, la rândul său, acest comandament aştepta o dispoziţie scrisă, de la Bucureşti, în acest sens.
Locuitorii din zona Viilor au aflat de la televiziuni despre aceste reglementări şi au cerut autorităţilor să deschidă bariera din dreptul Vămii. Miercuri seara, dar şi joi dimineaţa zeci de oameni s-au strâns la barieră şi au protestat că nu le sunt respectate drepturile, că sunt neinformaţi şi că nu cred în existenţa gripei aviare, avansând ideea că găinile găsite moarte s-ar fi îmbolnăvit de la resturile aruncate de abatorul din apropiere.
La faţa locului au ajuns şi primarul Dorin Dăneşan cu câţiva consilieri încercând să aplaneze starea de tensiune.
Motiv pentru oameni, însă, să-şi strige păsurile: unii se plângeau că pâinea şi alimetele aduse de Primărie au fost aruncate în curţi, peste gard (fapt informat categoric de edili), alţii erau supăraţi că, în timpul carantinei, oamenii din focar circulau nestingheriţi prin oraş, copiii romi ajungeau în Cetate la cerşit şi se agăţau de hainele turiştilor, iar pentru că miercuri a fost zi de piaţă la Sighişoara, unele gospodine au ieşit pe lângă dig în oraş şi şi-au făcut liniştite aprovizionarea.
Protestul declanşat de sighişorenii din zona de carantină, dar şi prezenţa edililor şi a consilierilor în mijlocul lor au degenerat în invocarea unor probleme sociale şi nu numai cu care locuitorii din zona Viilor se confruntă de ani buni: starea drumului, lipsa locuinţelor, reparaţii la trotuare. Au ameninţat că-l vor chema pe prefectul de Mureş pentru a le face dreptate, au invocat ieşirea din spital a preşedintelui Băsescu şi faptul că ordinele date de şeful statului la şedinţa de Guvern de miercuri sunt ignorate în teritoriu.
Liderul grupului de răzvrăţiţi, dr. Petru Oprean, a declarat că locuitorii din zona de carantină de pe Viilor doresc "reparaţie morală pentru agresiunea făcută asupra lor. Ni s-a lezat drpetul de informare corectă, dreptul de liberă circulaţie, dreptul de muncă şi accesul la serviciile medicale", a spus dr. Oprean.

Afaceri de carantina
Instaurarea stării de carantină în zona Viilor a fost un prilej pentru escroci să profite de naivitatea unor bătrâni singuri.
S-a întamplat miercuri. O femeie în vârstă care locuia la câteva case în afara zonei de carantină a fost păcălită de un bărbat îmbrăcat în costum de dezinfecţie să-şi predea toate găinile pentru eutanasiere .
Abia când bătrâna a început să întrebe de despăgubirile ce se acordă pentru găinile sacrificate a aflat că nu figura pe listă şi că fusese înşelată amarnic.
Conform unui comunicat al Prefecturii Mureş, din după amiaza zilei de ieri, "În municipiul Sighişoara, la intrarea şi ieşirea din focar se va amenaja un culoar bine delimitat, unde vor fi instalate două dezinfectoare pentru picioare. Se va realiza controlul circulaţiei persoanelor, vizând interzicerea transportului păsărilor. Pentru accesul elevilor în şcoala din zona de focar, la intrare se va instala un dezinfector pentru picioare, realizându-se astfel o dublă decontaminare.
La Vânători, circulaţia persoanelor în şi din zona de focar se va putea face numai după parcurgerea filtrului dezinfector, care va fi prevăzut cu dezinfectant pentru încălţăminte. Se recomandă a se schimba încălţămintea şi îmbrăcămintea folosită în gospodărie sau care a venit în contact cu material de contagiu şi spălarea cu apă şi săpun.
Pentru accesul elevilor în şcoala din zona de focar, la intrare se va instala un dezinfector pentru picioare, realizându-se astfel o dublă decontaminare. Direcţia de Sănătate Publică Mureş va efectua permanent controale în cele două unităţi şcolare aflate în zonele de focar şi va monitoriza starea de sănătate a elevilor şi a profesorilor".

Florentina CĂLUGĂR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE