Solovăstru, pe Internet şi în Europa Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 112 Vizualizări

Solovăstru, pe Internet şi în Europa

4473_solovastru.gifSolovăstru este una din comunele judeţului în care tehnica revoluţionară a pătruns deja. Cuvinte ca Internet şi web, fac parte din vocabularul localnicilor. Şi asta nu e tot. Dorinţa de a face din zona Gurghiului o zonă de interes turistic, se face simţită. Purtătorul de cuvânt al solovăstrenilor, primarul Dorin P. Moldovan, ne-a fost ghid în această lume în continuă prefacere.

* Reporter: Sunteţi probabil una din primele comune ale judeţului, "cuplată" la Internet…
Dorin P. Moldovan: E probabil. În urmă cu patru ani am introdus în comună o centrală telefonică digitală, care a permis accesul la internet al abonaţilor telefonici interesaţi. Acum, din aproape 3.000 de locuitori ai comunei circa 400 de familii au abonament telefonic. Numărul exact al celor care accesează Internetul nu îl ştiu, dar e posibil să fie aproape de 50 la sută. Chiar acum ne chinuim la Primărie să ne cuplăm la Internet, dar mai întâmpinăm ceva probleme cu tehnica asta.

* Rep. Accesul la Internet poate să fie un atu în ceea ce priveşte viitorul turistic al zonei?
D.P.M.: Acesta este un subiect care ne procupă în mod special. Zona Gurghiului este extraordinară din punctul de vedre al peisajului. Asociaţia Văii Gurghiului din care suntem parte, a elaborat programe de dezvoltare a infrastructurii zonei. Pentru a nu speria turiştii prima dată trebuie rezolvată problema drumurilor, a cazării, prin construcţia unor pensiuni cu cât mai multe margarete. Luăm totul pas cu pas. Suntem hotărâţi să rezolvăm aceste probleme pentru că e prea bună şansa pentru a fi ratată. Cu Băile din Jabeniţa, una din ceea ce considerăm că ar fi atracţia principală a zonei, este o problemă. Terenul de sub băi a fost revendicat şi cum e dreptul omului să îl primească, a fost retrocedat urmaşilor familiei Herişescu. Acum urmează să vadă proprietarul băilor şi cel al terenului cum se vor înţelege, ce formă va avea colaborarea lor, dar sperăm că totul se va rezolva şi că băile vor funcţiona în continuare.

Privirea în buzunar
* Rep. Mai e o jumătate de an până la integrare. Cum se vede acest lucru din Solovăstru?
D.P.M.: Din păcate, cerinţele şi normele UE în privinţa creşterii animalelor şi-a spus cuvântul. Oamenii s-au speriat şi din efectivul total de 160 de vite, au rămas doar 80, adică jumătate. Lumea a preferat să îşi vândă animalele, pentru că buzunarul lor nu le permite să îşi cumpere mulgătoare automată sau alte lucruri impuse de europeni. Asociaţia crescătorilor de animale din comună oferă în continuare oamenilor pliante şi explicaţii referitoare la noile programe care apar, dar fiecare om se uită în buzunar prima dată. Suntem o comună privilegiată totuşi în sensul în care suntem aproape de Reghin. Naveta e uşoară aşa că o parte din veniturile populaţiei vin de acolo.

* Rep.: Putem vorbi de dezvoltarea comunei Solovăstru ?
D.P.M.: Da! În comună există patru fabrici de prelucrare a lemnului, cea mai mare dintre ele oferind localnicilor peste două sute de locuri de muncă. Este o mândrie pentru noi, pentru că de aici pleacă multe seturi pentru berării, acele mese cu băncuţe, cât şi geamuri termopan din lemn stratificat. Totul la standarde europene. Vedeţi? Suntem tradiţionalişti, deschişi spre nou, lucrăm în stil european. Suntem la ora schimbărilor.

A consemnat Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE