Talentul se materializează Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 131 Vizualizări

Talentul se materializează

4911_talentul.gifÎn Căminul Cultural din Idicel Pădure a avut loc sâmbătă, 24 iunie, punerea în practică a proiectului iniţiat de Asociaţia Judeţeana pentru Dezvoltare Montană Mureş (AJDMM), "Instruirea teoretică şi practică a unui grup de femei din zona montană a judeţului Mureş, privind înfiinţarea unui atelier de confecţionare a produselor de artizanat tradiţionale", proiect finanţat de Asociaţia RoMontana.
Timp de 19 săptămâni, cele 15 femei se adunau o zi pe săptămână acasă la lidera grupului, învăţătoarea Marinela Hărşan.
"Am încercat să realizăm obiecte şi articole de artizanat îmbinând stilul tradiţional cu cel modern, astfel femeile din grup au tricotat plovere, au confecţionat genţi, mileuri, carpete, mărgele, fulare, căciuli, ornamente de perete din sfoară şi suporturi pentru flori".
La expoziţia organizată sâmbătă, iubitorii de artizanat au putut achiziţiona obiectele confecţionate de idicene, preţurile fiind accesibile.
Pe lângă locuitorii din Idicel Pădure, la expoziţia cu vânzare au luat parte reprezentanţi ai Asociaţiilor RoMontana şi Agrom-Ro, precum şi edilul comunei Brâncoveneşti, Ordog Ferencz, care au luat cuvântul la deschiderea expoziţiei. Unul dintre invitaţii de seamă ai idicenilor a fost profesorul Radu Rei, "Am încercat să fac să puteţi trăi mai bine, am făcut acest lucru o viaţă întreagă. Sunteţi foarte preţioşi prin modul vostru de viaţă, să nu-i invidiaţi pe cei de la oraş, ci ei trebuie să facă acest lucru" a fost remarca profesorului către "sânzienele din Idicel Pădure".
Tiberiu Ştef, preşedintele AJDMM a fost pilonul de susţinere al întregului proiect "Grupul de femei lucrau până acum aceste obiecte, dar numai pentru casă, nu a venit nimeni să le spună că se poate face acest lucru pentru o lume întreagă". Proiectul îi vizează şi pe tineri "prin acest proiect se păstrează tradiţiile şi meşteşugurile, care odată cu trecerea timpului vor fi uitate", ne-a declarat Tiberiu Rei.

Redescoperirea secretelor
Proiectul nu îi vizează doar pe idiceni, ci s-a răsfirat în toată ţara "peste tot sunt mici secrete de meşteşug, iar noi le redescoperim încetul cu încetul". Atmosfera populară a fost completată de elevii din clasele I-IV ai Şcolii Generale din Idicel Pădure, îmbrăcaţi în straie populare, care sub îndrumarea învăţătoarei Marinela Hărşan, au interpretat cântece şi au jucat pe muzica populară cântată chiar de ei. Rafila Moldovan, una din femeile talentate ale satului, a interpretat cântece populare şi a ţinut un scurt discurs despre vremurile de altădată. "În viitor, dorim să facem o cooperativă meşteşugărească pentru a vinde aceste produse", a mai adăugat reprezentanta Sânzienelor din Idicel Pădure, Marinela Hărşan.

Alexandra PAŞCA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE