Unul pe faţă, doi pe dos… Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 101 Vizualizări

Unul pe faţă, doi pe dos…

43_img_1855.jpgTricotatul este una dintre cele mai vechi îndeltniciri. La început, femeile împleteau aţa pentru haine. Apoi au apărut andrele şi croşeta, iar totul a devenit mai uşor. Caracteristic femeilor, tricotatul îşi păstrează un loc important în viaţa de toate zilele. “Înainte de ’89 nu erau haine deosebite în magazine. Aşa că le tricotam copiilor pulovăre, căciuli şi fulare deosebite, în culori vii. Lucram opt ore pe zi, iar croşetatul era pentru mine o relaxare”, povesteşte Maria A., una dintre cele care nu a renunţat la tricotat nici acum. La fel ca cititul unei cărţi, tricotatul este privit de mulţi ca o formă de relaxare.

Andrele potrivite

Prima regulă pare a fi alegerea aţei şi a andrelelor. “Grosimea andrelelor trebuie să fie proporţională cu cea a firului. Există şi mai multe tipuri de andrele, unele legate, altele separate. Se cumpără după gust, după cum s-au obişnuit cele care lucrează”, ne-a povestit Mariana, una dintre vânzătoarele de la un stand care comercializează de mult timp produse pentru tricotat. De la ea am aflat că majoritatea celor care tricotează preferă culorile colorate şi aţele combinate. “Foarte căutate sunt cele în degrade. Poţi să lucrezi foarte frumos cu ele”, a adăugat Mariana.

Tradiţia continuă şi la ţară

Dacă pe vremuri femeile de la ţară lucrau aproape toate hainele soţilor şi copiilor, acum tradiţia continuă, dar cu mici diferenţe, cum ar fi magazinul din sat şi tinerii care preferă să mergă la oraş să îşi cumpere haine. “Ce război, mamă, nu mai lucrăm decât rar! Păstrăm cojoacele peste iarnă şi coasem de nevoie”, ne-a povestit o bătrână din satul Habic.

Magazinele – ultima soluţie

Cei norocoşi au o bunică muncitoare, care poate să lucreze şalul dorit, ca model şi culoare, în câteva zile. Ceilalţi, trebuie să se mulţumească cu magazinele. Unul dintre cele mai la modă articole ale iernii 2005 este şalul. “Am vândut foarte multe fulare şi şaluri împletite iarna acesta. Dar şi pulovărele de lână sunt căutate. Contează ca modelul să fie original şi culorile la modă”, ne-a declarat una dintre vânzătoare. Alt articol pe lista de “must have” este ponch-ul, originar din Mexic, modificat pentru a corespunde cerinţelor modei şi vieţii cotidiene. Preţurile variză, în funcţie de calitate, un şal elegant ajungând şi la două milioane de lei. Un poncho costă, în medie 700.000 lei, iar o jachetă din lână minim 600.000 lei. Deoarece vor rămâne mereu la modă, articolele tricotate sunt o bună investiţie, mai ales pentru zilele friguroase de iarnă.
Laura IONESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE