Totul sau nimic Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

Totul sau nimic

672_Totul.gifSâmbătă, la şedinţa ordinară a Consiliului Reprezentanţilor Unionali UDMR, participanţii au fost de acord ca uniunea să recurgă la un nou şantaj la adresa aliaţilor: dacă nu va fi autostrada Braşov-Borş, va fi o criză politică.
Liderii uniunii au consimţit ca preşedintele Marko Bela să fie negociator cu guvernul pe problema autostrăzii Borş-Braşov. Unii participanţi au criticat destul de slab conducerea UDMR şi au propus ca numele formaţiunii să devină Uniunea Aristocratică a Maghiarilor din România. Iar ultraradicalul Toro Tibor a propus ca autonomia regională să fie reglementată printr-o lege.

Raportul lui Marko, cu dublu mesaj

Raportul preşedintelui Marko Bela a fost redactat în stilu-i binecunoscut, respectiv o realitate dură ascunsă într-o poezie. Liderul maghiar a mai trecut încă o dată în revistă multiplele avantaje câştigate datorită pragmatismului politicienilor maghiari. El le-a reamintit celor prezenţi că această politică a dus la schimbarea mentalităţii politicienilor români, care acceptă acum fără rezerve ca cea mai puternică minoritate din România să aibă reprezentanţi în structurile de vârf ale instituţiilor importante. “Conducem una dintre cele mai importante comisii ale Senatului, Comisia Juridică, noi am dat preşedintele delegaţiei permanente la Consiliul Europei, avem funcţia de vicepreşedinte al comisiei de supraveghere a serviciilor secrete. Noi conducem Romgazul, Agenţia Domeniilor Statului, Agenţia Funcţionarilor Publici, Autoritatea Naţională pentru Tineret, Editura Didactică şi Pedagogică, dar şi Autoritatea Aeronautică Civilă, Portul Dunărean din Galaţi şi Agenţia SAPARD. A încetat o excludere de decenii, o discriminare odioasă, conform căreia un specialist sau politician maghiar nu poate îndeplini această responsabilitate. Trebuie să spun că deşi regulamentul de funcţionare al coaliţiei reprezintă o garanţie serioasă, nici acesta nu este suficient”, a spus Marko Bela, adăugând că partenerii trebuie să aibă disponibilitate practică pentru compromisuri şi capacitate de armonizare.
Aşa cum procedează de obicei, recurgând la un mesaj dublu, unul pentru maghiarime, altul pentru Bucureşti, Marko Bela a reluat tema autonomiei. Preşedintele consideră că, în acest sens, proiectul de lege privind minorităţile asigură cadrul necesar pentru acest demers. Referindu-se la acest proiect, criticat de rivalii din UCM, preşedintele UDMR a spus că documentul le-ar da acestora posibilitatea să îşi legalizeze formaţiunea politică, dacă nu ar mai falsifica semnăturile.

UDMR solicită coaliţia

Marko Bela a recunoscut că între UDMR şi partenerii din coaliţie există divergenţe ascunse sau deschise. Una dintre disputele puternice o constituie autostrada Braşov-Borş.
“Politicienii români trebuie să aleagă: ori ajută Transilvania să se dezvolte, ori o lasă să se ajute singură. Nu există o altă alternativă. (…) Nu spun că nu trebuie construit coridorul 4 (Nădlac-Bucureşti Constanţa), dar acela va fi un traseu de tranzit, va lega Europa de Balcani. Pe când autostrada Transilvaniei de Nord va sluji mult mai eficient dezvoltarea internă. De dragul TIR-urilor turceşti nu putem renunţa la viitorul Transilvaniei. Acest lucru trebuie să-l înţeleagă şi Bucureştiul şi Bruxelles-ul. Iar dacă Bucureştiul nu vrea să ne înţeleagă, atunci trebuie să ne întrebăm ce facem în continuare”, a declarat, foarte ameninţător, Marko Bela.
Tonul hotărât şi vehement al vicepremierului a mai tăiat din elanul celor care se pregăteau să-l critice pentru obedienţa faţă de politicienii români cu care coabitează. Doar creştin-democratul Kellemen Kalman a criticat toată elita politicii maghiare pentru ineficienţă şi a propus ca numele uniunii să fie schimbat cu Uniunea Aristocratică a Maghiarilor din România.
Deoarece preşedintele CRU, senatorul Gyorgy Frunda, era foarte răcit, şedinţa s-a desfăşurat alert şi s-a terminat mai repede decât de obicei.
Cora MUNTEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE