Metamorfoza lui Voronin Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 35 Vizualizări

Metamorfoza lui Voronin

699_Metamorfoza.gifPreşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, va fi investit pentru a conduce ţara pentru încă patru ani, joi, 7 aprilie. Voronin a fost reales în funcţia supremă în stat luni, prin votul a 75 din cei 78 de deputaţi prezenţi în sala Parlamentului de la Chişinău. Pentru preşedintele Voronin au votat nu doar cei 56 de deputaţi ai Partidului Comuniştilor, al cărui lider este, dar şi cei 11 deputaţi ai Partidului Popular Creştin Democrat, condus de Iurie Roşca şi cei 8 deputaţi ai Partidului Democrat, condus de Dumitru Diacov. Votul unei părţi considerabile a opoziţiei în favoarea liderului Partidului Comuniştilor, de neimaginat acum câteva luni, s-a datorat schimbării radicale făcute de Voronin în politica sa. Astfel, dacă în urmă cu patru ani, Voronin cucerea puterea promovând sloganul integrării Republicii Moldova în spaţiul ex-sovietic, acum el s-a declarat un susţinător al obiectivelor forţelor politice proocidentale.
ţntr-un mesaj adresat Parlamentului, Voronin a declarat că “integrarea europeană nu trebuie privită ca un slogan politic oarecare, de conjunctură, ci ca un proces ireversibil, consecvent şi firesc". Mai mult decât atât, Vladimir Voronin s-a arătat dispus să abandoneze funcţia de lider al Partidului Comuniştilor. În soluţionarea conflictului trasnistrean, Vladimir Voronin a afirmat că va miza pe sprijinul SUA, al Uniunii Europene, Ucrainei şi României, abandonând vechile mecanisme de negocieri.
Iurie Roşca, liderul principalei formaţiuni a opoziţiei, Partidul Popular Creştin Democrat, a declarat că l-a votat pe Vladimir Voronin pentru că acesta a acceptat un set de propuneri-reforme pe care le-a discutat în ajun de alegeri cu şeful statului: “De azi înainte, vechile relaţii de ostilitate şi neîncredere între preşedintele Voronin şi PPCD rămân în trecut."
În următoarele zile Vladimir Voronin urmează să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru, acesta fiind probabil actualul ministru de externe Andrei Stratan, care, ca şi preşedintele parlamentului Marian Lupu, nu este membru al Partidului comuniştilor.

Ioan BUTIURCÃ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE