Ardeleni vs. mitici pe Autostradă Editorial
  • admin
  • 0 comentarii
  • 59 Vizualizări

Ardeleni vs. mitici pe Autostradă

804_Ligia.gifComunităţile din Ardeal par a fi pierdut bătălia pentru Autostrada Borş – Braşov, din cauza miticilor care vor musai ca legătura cu lumea occidentală să se facă prin sudul României.
În ciuda declaraţiilor optimiste ale politicienilor ardeleni, că proiectul autostrăzii nu va fi abandonat, ci doar amânat până în momentul identificării surselor de finanţare pentru acest proiect, noi ne-am cam pierdut speranţa.
De aceea, până atunci, gândurile noastre trebuie să se îndrepte spre Coridorul IV Paneuropean, care are, nu-i aşa, finanţare europeană.
Nu sunt împotriva Autostrăzii care întregeşte spre Marea Neagră Coridorul IV Paneuropean, dintr-un singur motiv, şi anume nu ştiu nimic despre acest proiect. Să nu mint, mi-au gâdilat urechile niscaiva anunţuri că se va face.
Cert este că noi nu avem nici cea mai vagă idee despre această autostradă, pe care miticii, inclusiv colegi de breaslă o îmbrăţişează cu dezinvoltura neştiutorului.
Până în prezent nu discutăm despre trasee, despre fondurile necesare sau despre alte aspecte pe care execuţia unei autostrăzi le ridică. Până în prezent putem discuta doar despre o iluzorie autostradă – Coridorul IV Paneuropean. Nu există un proiect, nu există vreun studiu de prefezabilitate, fezabilitate, efectuarea cărora durează. După cele mai optimiste aprecieri, construcţia la Autostrada Nădlac – Constanţa va începe cam tot pe atunci când vom adera noi la Uniunea Europeană, adică prin 2007 sau 2008.
Cam tot pe atunci vor veni şi banii europeni.
Gândindu-mă la aceste detalii, oricât mă străduiesc, nu înţeleg de ce nu pot continua lucrările la Autostrada Transilvania?
De ce nu am avea şi noi ardelenii drumuri bune, nu mizerabilele de şosele pe care ne dăm acum?
De ce nu se poate renegocia un contract, prin reevaluarea costurilor de execuţie, dacă tot se vorbeşte despre supraevaluarea costului unui kilometru de autostradă?
Sunt doar câteva remarci cu care îl întâmpin pe ministrul delegat Borbely Laszlo la întoarcerea în judeţ pentru a lua pulsul lucrărilor girate de PSD.
Pentru că dincolo de sălile de sport, de drumurile naţionale Reghin – Topliţa sau Bălăuşeri – Sovata, şi autostrada este o prioritate, chiar susţinută de UDMR. Iar ministrul Borbely trebuie să o dovedească nu prin declaraţii războinice, ci prin banii pe care îi poate canaliza spre proiectul autostrăzii. Fie ei atraşi din interior sau din exterior.
de Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE