Criză internaţională Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 55 Vizualizări

Criză internaţională

1057_Criza.gifIranul este pe punctul de a declanşa o criză internaţională de mari proporţii după ce guvernul de la Teheran a anunţat că îşi va relua programul nuclear suspendat anul trecut. Mohammad Saeedi, preşedintele Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică, a declarat că "momentul reluării anumitor activităţi este iminent." Întrebat de reporteri dacă acest lucru înseamnă că Iranul va rupe sigiliile plasate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică la uzina nucleară de la Isfahan, Saeedi a răspuns afirmativ. Uzina de la Isfahan transformă uraniul într-un gaz care poate fi folosit la îmbogăţirea uraniului, proces necesar pentru fabricarea bombei atomice. Statele Unite, Europa şi Israelul suspectează Iranul că încearcă să dobândească arma nucleară, în timp ce regimul de la Teheran susţine că doreşte să obţină energie nucleară în scopuri civile.
Oficialii britanici au recunoscut că negocierile cu Teheranul în dosarul nuclear sunt aproape de colaps şi că problema riscă să fie transferată la Consiliul de Securitate al Organizaţiei Natţunilor Unite. Ei sunt de părere că la Teheran au învins adepţii liniei dure care caută să provoace o criză internaţională. "Iranienii par hotărâţi să meargă înainte şi, dacă merg înainte, ei vor încălca acordul de la Paris şi nu vom mai putea să continuăm negocierile cu ei", a estimat un oficial al Foreign Office.
Iranul a suspendat îmbogăţirea uraniului, un proces ce poate duce la dezvoltarea de arme nucleare, în baza unui acord obţinut la Paris în 2004, dar de atunci nu s-a mai înregistrat nici un progres în cadrul negocierilor.
Reluarea procesului de îmbogăţire a uraniului va atrage după sine transferarea dosarului nuclear iranian la Consiliul de Securitate al ONU. Următorul pas ar putea fi instituirea de sancţiuni împotriva regimului fundamentalist islamic de la Teheran. În cazul în care sancţiunile nu vor avea efect, analiştii politici estimează că Israelul sau Statele Unite nu vor ezita să recurgă la forţa militară pentru a stopa programul nuclear iranian.

Ioan BUTIURCÃ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE